Skocz do zawartości

[opony]Czy zmieniać oponę?

YgreK

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hejho!

Otóż w zeszłym roku kupiłem sobie Kellys-a Quartz-a. W zestawie miał dołączoną tą opone

kell_cobra_26x2.0.jpg

Chodzi o to, że na tym rowerze boje się wchodzić szybko w ostre zakręty. Nie czuję się dobrze na tych oponach.. może są za mało agresywne [?]

Czy jeśli kupie sobie opony czy będzie czuć różnice na zakręcie co do przyczepności? Bo na tych opanach czuję, że rower na zakręcie ucieka mi... albo to tylko złudzenie... :)

Czy pomoże zmiana opon? Jeśli tak, to jakie mam kupic?

Pzdr

Napisano

Lasy, ścieżki rowerowe (betonowe, utwardzane leśne), trochę po szosie. Czyli ogólnie to rekreacyjnie.

Chciałbym aby było jak najtaniej... Mam trochę kasy ale nie chciałbym, aby kosztowało więcej niż 70[?] da się tak? :)

Napisano

Jeśli chcesz zaoszczędzić pieniądze, i mieć opone, która daje sobie radę w terenie i nie stawia dużych oporów na asfalcie to polecam:

http://allegro.pl/item989331593_opona_cst_26x1_95_c_1040n.html

Mam takie dwie w "zimówce" i muszę powiedzieć, że po przejechaniu ponad 1500 km, jestem bardzo zadowolony z ich przyczepności i stopnia zużycia, a właściwie jego znikomej ilości.

• 6 miesięcy temu...
Napisano

Dobra, postanowiłem odświeżyć temat nie z tego powodu, że nadal chcę kupić inne opony, a wręcz przeciwnie - nie trzeba ich kupować.

Otóż chodzi oto, że ostatnio zmieniłem geometrę mojego roweru - obróciłem mostek. Co się okazało? Zwiększył się nacisk na przednie koło i rowerek trzyma się w zakrętach jak nigdy dotąd. :P Dodam, że ciągle jeszcze jeżdżę na tych samych oponkach.

Gdyby ktoś nie wiedział po co to piszę, to piszę to dla osób które chcą (a wcale nie muszą) kupić nowe oponki, bo moje "nie trzymają na zakrętach". :)

Napisano

Dobra, postanowiłem odświeżyć temat nie z tego powodu, że nadal chcę kupić inne opony, a wręcz przeciwnie - nie trzeba ich kupować.

Otóż chodzi oto, że ostatnio zmieniłem geometrę mojego roweru - obróciłem mostek. Co się okazało? Zwiększył się nacisk na przednie koło i rowerek trzyma się w zakrętach jak nigdy dotąd. :P Dodam, że ciągle jeszcze jeżdżę na tych samych oponkach.

Gdyby ktoś nie wiedział po co to piszę, to piszę to dla osób które chcą (a wcale nie muszą) kupić nowe oponki, bo moje "nie trzymają na zakrętach". :)

Mam dokładnie taki sam rower i nie wyobrażam sobie porządnej jazdy na tych seryjnych oponach. Wykorzystuje je tylko do dalekich wyjazdów na szosie, kiedy to szkoda mi opon używanych w terenie.

Ja polecam Maxxis crosmark, przerobiłem jeszcze highrollery ale nie były tak samo dobre.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...