Skocz do zawartości

[rower] MTB do 2300 zł - Author Dexter 2010

winfor

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Mam 21 lat. Na rowerach jeżdżę od wczesnej szkoły podstawowej. To moje hobby i pasja. Zawsze miałem "rowery" z bazaru, z Tesco, a aktualnie posiadany nabytek z Reala :) Spowodowane to było moją sytuacją finansową. Ostatnio jeździłem na rowerze kilka lat temu z racji problemów zdrowotnych. Wszystko się jednak unormowało i nareszcie chciałbym wrócić do swojej pasji. Nareszcie kurde. Problem polega na tym, że w momencie zejścia do piwnicy w celu wydobycia rumaka z Reala doznałem szoku. Nic w nim nie działa. Opony przetarte, dętki dziurawe, nie ma przerzutek z przodu (WTF!?), hamulce są, ale działają jakby ich nie było. Porażka :)

Postanowiłem więc pierwszy raz w życiu zakupić rower ze sklepu rowerowego :laugh: Uwielbiam jeździć po lesie i uboczach. Czasami jednak śmigam po mieście, także MTB to dobry wybór? Wzrost 190 cm. Budżet 2300 zł.

W celu doboru roweru pisałem do kilku sklepów rowerowych w moim mieście (Gdynia). Odpowiedziały mi trzy, dwa w sposób niemiły i jakby robiący mi łaskę ;) Jeden jednak z sympatią i kulturą zaproponował mi rower Author Dexter 2010 (szczegóły techniczne <<< TUTAJ >>>). co ciekawe sklep jest bardzo blisko mojego miejsca zamieszkania, z serwisem, więc to dla mnie dodatkowy plus.

Jak myślicie, warto?

post-127849-1270838019,15_thumb.jpg

Napisano

Jak jesteś z Gdyni.

Pojedź do Rumi do sklepu Żuchliński pooglądaj po przymierzaj.

Pojedź też do Wejherowa do sklepu ProSPort.

Unibike flite

Kross Level A6

Na pewno lepsze są od tego Authora.

Napisano

Mamy taki trójmiejski portal, gdzie są opinie na temat różnych firm. Żuchliński ma bardzo niskie oceny za serwis i niemiłą obsługę. Byłem tam kiedyś i kupiłem dętkę, trochę mi łaskę robili :)

Kross Level A6 z tarczówkami jest za drogi, a z V-brake droższy niż Author z tarczówkami hydraulicznymi :wallbash:

Unibike flite - nie podoba mi się wygląd. Wiem, wiem, może to bardzo amatorskie myślenie, ale nie będę jeździł na rowerze, który mi się nie podoba z wyglądu. Nie lubię jasnych kolorów, a białego to już w ogóle. Cały czarny rower to ideał, ale takie są drogie :laugh:

Ktoś jeszcze się wypowie? :unsure:

Napisano

nie bierz tego authora sprzęt jak na tą cene jest stosunkowo słaby :icon_confused:

zastanowiłbym się na jakimś unibike evolution / kross level a4 / kross level a6 :thumbsup:

ewentualnie Kellys Salamander :)

pozdROWER

Napisano

Dziękuję. Każdy proponuje co innego i w gruncie rzeczy jestem bardziej zagubiony niż przed założeniem tego tematu :P

//UPDATE

Zauważyłem, że część podanych przez was rowerów diametralnie różni się, jeżeli chodzi o hamulce. Jedne mają hydrauliczna, część V-brake (w tej cenie?!), Cube ma mechaniczne. O co tutaj chodzi :)

Napisano

O politykę jaką prowadzą producenci tutaj chodzi, u jednych płacisz za rower + firme a u drugich za sam rower. Jak dla mnie najlepszym rozwiązaniem jest dorwananie Krossa Levela A4 2009 lub A6 2009 na tarczach/v-brakeach.

Napisano

A6 za drogi, a taki ładny :icon_confused:

A4 jest poniżej 2K - nie za tani? <_<

Jeszcze mam takie pytanie - co jeżeli zakupię rower w internecie? Jak to wygląda z serwisem :thumbsup:

• Mod Team
Napisano

W kwietniowym magazynie rowerowym jest porównanie 13 modeli w przedziale od 2499 zł do 2999 zł (wiem, że wykraczam poza budżet).

Bardzo dobrze wypadł Rockrider 8.1 za 2599 zł, lepsze już były tylko modele najbliższe najwyższej kwocie w teście.

Więc jeżeli możesz trochę dołożyć to dobra oferta.

Jeśli jednak nie możesz powiększyć budżetu to ten Author Dexter jest nawet w porządku.

Napisano

Ten Rockrider 8.1 cholernie mi się podoba, ale w starszej wersji KLIK. Teraz wszedłem na stronę producenta i jest jakaś nowsza, dla mnie gorsza. Poza tym nadal nie uzyskałem odpowiedzi na pytanie: co z serwisowaniem, jak sklep jest bardzo oddalony od mojego miejsca zamieszkania :thumbsup:

Napisano

Całkiem normalnie, idziesz do nabliższego sklepu z rowerem i mówisz, że chcesz "to i owo" przeglądnąc/naprawić/wykonać serwis, oni podają Ci cene a Ty jesli CI to odpowiada zostawiasz im rower. Wyposażenie rowerów niezależnie od marki jest w miarę jednakowe i nie powinno byc problemu z serwisem w dowolnym sklepie.

Problemem moga byc jedynie naprawy gwarancyjne ale to już urok zakupów w internecie(choć jeśli nie będziesz miał wyjątkowego pecha ten problem nie powinien Cie dotknąć.)

Napisano

Serwisy Krossa przyjmą rower na gwarancję jeżeli masz podbitą kartę gwarancyjną wraz z paragonem/fakturą (nawet jezeli rower nie został u nich kupiony). Wiem bo kupowałem rowery przez sieć i specjalnie szukałem informacji na ten temat ale tylko w przypadku tej marki bo ona mnie interesowała.

Napisano

Dziwne

Ja kupowałem u żuchlińskiego pierwszy rower. Drugi kupiłem w ProSport Wejherowo.

Nie mam żadnych zastrzeżeń. 3/4 prac sam wykonasz przy tego rodzaju rowerach.

W Wejherowie stał level A6 ale rama 20' za 1950 zł.

• 3 tygodnie później...
Napisano

Jednak się zdecydowałem na tego Authora, ale mam pytanie. Poradzono gdzieś w internecie, aby wymienić amortyzator na xcr. Podobno w sklepie mogą zrobić to nawet nieodpłatnie.

Warto?

Napisano

Witam.

Z racji tego, że mam do dyspozycji podobny budżet podepnę się do tematu.

Interesuje mnie rower MTB.

Podobnie jak kolega, uważam że Kross Level A6 z tarczówkami jest jak dla mnie troszkę za drogi.

Znalazłem ciekawą ofertę na allegro A6

Miał już ktoś do czynienia z tym sklepem? Niepokoi mnie ta znikoma ilość komentarzy.

Ciekawi mnie też ta oferta, ale to już z V-brake A6 V

Strasznie podoba mi się Cube.

Nie mam innego pomysłu. Przyznam szczerze, że zależy mi na hamulcach hydraulicznych.

Zdaję się na waszą wiedzę.

• 3 tygodnie później...
Napisano

Kross jest tani dlatego, że to są modele z 2008 i jest ich wyprzedaż poza tym są tylko dostępne czerwone i same większe rozmiary ram

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...