Birwus Napisano 9 Kwietnia 2010 Napisano 9 Kwietnia 2010 Witam. Mam problem z teleskopem w przednim amortyzatorze. Mianowice przy jego czyszczeniu, zauważyłem, iż jeden z teleskopów pracuje ciężej, a drugi natomiast ugina się bez problemów. Tak ma to być, czy jednak jest to wada amortyzatora? Jeśli tak, to jak można ją naprawić. Dodam, że mam amortyzatory ZOOM i niewiele wiem na ich temat.
Rulez Napisano 9 Kwietnia 2010 Napisano 9 Kwietnia 2010 A może chodzi Ci o to, że z jednej strony jest sprężyna, a z drugiej nie ma nic (ewentualnie jakiś "tłumik"), tak zbudowana jest większość amortyzatorów.
Birwus Napisano 9 Kwietnia 2010 Autor Napisano 9 Kwietnia 2010 Nie. Są normalnie 2 sprężyny. Opisze problem inaczej: Gdy wkładam teleskop (nawet bez sprężyny) to do jednego wchodzi bezproblemowo, a do drugiego trzeba już włożyć więcej siły.
blair7 Napisano 9 Kwietnia 2010 Napisano 9 Kwietnia 2010 Pamietam ze kiedys mialem widelec taki jak ty i w tedy jedynym sposobem na polepszenie jego pracy byla wymiana na nowy
Rulez Napisano 9 Kwietnia 2010 Napisano 9 Kwietnia 2010 Zapewne według Zoom nazywa się to "tłumienie cierne".
Birwus Napisano 9 Kwietnia 2010 Autor Napisano 9 Kwietnia 2010 hehe to raczej tylko pogarsza prace amortyzatora wole mieć głośniejszy amorek niż nie wracający sie
Niedzwiedz1 Napisano 9 Kwietnia 2010 Napisano 9 Kwietnia 2010 wole mieć głośniejszy amorek niż nie wracający sie ??? Tłumienie właśnie ma spowalniać powrót amortyzatora, a nie tłumić jakieś dźwięki. Bo niby jakie?
Birwus Napisano 9 Kwietnia 2010 Autor Napisano 9 Kwietnia 2010 ale bez przesady żeby sie wcale nie wracał... trzeba go porządnie wybić żeby wrócił
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.