kipps Napisano 8 Kwietnia 2010 Napisano 8 Kwietnia 2010 Witam! Mam napęd rowerowy w postaci korba i kaseta Shimano SLX oraz 3 łańcuchy Connex Wippermann. Od zupełnej nowości pod dużym obciążeniem łańcuch przeskakuje na najmniejszej koronce kasety. Po 250 km przebiegu na 1 łańcuchu Connexa przyszedł czas na 2 łańcuch (stosuję system 3-łańcuchowy) i nadal to samo-czyli przeskakiwanie jak wyżej... Wszystkie ogniwa są w pełni ruchome,napęd nasmarowany i wyczyszczony... Wszystko jest w zasadzie nowe więc pozostaje mi pytanie czy może specyficzna spinka Connexa może powodować to przeskakiwanie: http://img03.allegroimg.pl/photos/oryginal/979/99/00/979990099 Miał ktoś podobny problem?
spons92 Napisano 8 Kwietnia 2010 Napisano 8 Kwietnia 2010 Właśnie ona może stanowić problem. Zawsze tymi spinkami spinaj łańcuch pod dolną rurką tylnego widelca, tak aby otworek na spince był skierowany ku tylnej przerzutce, patrząc na spinkę z zewnątrz. (Czyli, żeby ta łagodna część spinki była u góry). Może trochę namieszałem, ale ciężko to wytłumaczyć. Jak złożysz daj znać. PS. Do tych łańcuchów dorzucają dobrą instrukcję, wystarczy się dokładnie przyjrzeć.
Rulez Napisano 8 Kwietnia 2010 Napisano 8 Kwietnia 2010 Spinka ma być tak założona, że jak znajduje się na górze łańcucha to jest "uśmiechnięta" , chyba jasno to opisałem. Przy takim założeniu nie będzie przeskakiwało.
kipps Napisano 9 Kwietnia 2010 Autor Napisano 9 Kwietnia 2010 Dzięki chłopaki o to mi chodziło - teraz po obróceniu spinki wszystko śmiga jak powinno
TocaS Napisano 11 Kwietnia 2010 Napisano 11 Kwietnia 2010 Posiadam również tą spinkę. Na odcinku nad tylnym widelcem uśmiechem do dołu, co Rulez wyjaśnił. Spons92 nie obraź się ale jak bym nie miał tej spinki, a już jakbym jej w ogóle nie widział, to zastanawiałbym się troszkę o co właściwie Tobie chodzi
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.