Skocz do zawartości
  • 0

Rzeczywista waga Kross Level A6 V brake ?

Gość Teodoryk

Pytanie

Gość Teodoryk
Napisano

Witam,

Bardzo proszę o podanie rzeczywistej wagi Kross Level A6 V-brake 09 rama 18 lub 20 cali.

mam dylemat: na dziś jestem posiadaczem Unibike Evolution 2009 rama 21

rower jest sakramencko cięzki ważył po rozpakowaniu 13.6 kg

po zmianie drutówek 2.3 na zwijane 2.0 zyskałem 300g

ale ciągle sporo, zastanawiam się więc jak zejść do ok 12kg, tyle mi wystarczy :)

Ale patrząc na ceny amortyzatorów o wadze ok 1600g widzę że bez 1,5zł się nie obejdzie.

RST First Platinum to ok 1000zł a przecież jeszcze w kolejce czekają sztyca mostek kierownica klamki i korba ;(

Tak więc zastanawiam się czy waga 12,5kg A6 podawana przez producenta ma coś wspónego z rzeczywistoscią, bo chyba taniej mi będzie sprzedać Unibika i zakupić A6 ;)

Mam też w domu Krossa A4 08 rama 21cali i waży dokładnie 13.4kg, więc widać że tu producent sporo nakłamał :D

co mam robić? inwestować w Unibike, czy kupić A6? Czy A6 jest rzeczywiście lżejszy o 1kg od Unibike?

pomocy please

4 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

po zmianie drutówek 2.3 na zwijane 2.0 zyskałem 300g

Coś mała różnica - powinno być więcej, chyba że wybrałeś jakieś cięższe zwijane.

ale ciągle sporo, zastanawiam się więc jak zejść do ok 12kg, tyle mi wystarczy ;)

Rama, amor, koła i opony - na tym najłatwiej zrzucić setki gramów. Reszta elementów to mniejsze różnice.

Ale patrząc na ceny amortyzatorów o wadze ok 1600g widzę że bez 1,5zł się nie obejdzie.

Taki sprzęt już swoje kosztuje, niestety. Możesz pomyśleć o czymś cięższym (1,8-2,0kg), ale pracującym o klasę lepiej.

Tak więc zastanawiam się czy waga 12,5kg A6 podawana przez producenta ma coś wspónego z rzeczywistoscią, bo chyba taniej mi będzie sprzedać Unibika i zakupić A6

Możliwe, że nie jest ona rzeczywista.

Jeśli mam przed oczami dobrą specyfikację, to korba nie jest lekka, podobnie opony, obręcze, kierownica i mostek, amortyzator też kloc.

Napisano

Zwijane to Kenda Karma 2,0 490g/szt zastąpiły druciane Schwalbe Racing Ralph 2.3 650g/szt :)

rowerek wrzucam do działu mania lekkości/Wasze rowery , już się zarejestrowałem i tam będziemy kontynować dywagacje.

dzięki za pomoc.

Napisano

rower jest sakramencko cięzki ważył po rozpakowaniu 13.6 kg

Kurcze, pamietaj o cenie za ktora kupiles ten rower! Jak chcesz rower, ktory ma wazyc <10kg trzeba za to zaplacic. Po drugie jak nie jezdzisz bardzo duzo i nie startujesz w wyscigach po to zeby wygrywac (tylko raczej po to zeby zmierzyc sie sam z soba) to te 2kg duzej roznicy Ci nie zrobia a nawet pomoga w wyrobieniu formy. Inna uwaga to ile wazysz:P bo nieraz mnie smieszy jak niektorzy walcza o kazdy gram roweru a sami waza np 70kg...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...