Skocz do zawartości

[hamulce V-brake]Pomoc w wyborze

mess

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jak w temacie, ktore prezentuja najlepszy stosunek mozliwosci/cena, nie ukrywam ze najbardziej zalezy mi na dzialaniu w potwornych warunkach pogodowych(bloto deszcz).

contenders:

Shimano XT 2010 BR-M770 CTbike 150zl

Shimano-BR T660 LX 2008 80zl

Avid-Single Digit 7 2008 120zl

bylem napalony na sd7, fajna waga (chociaz tak naprawde nie jest dla mnie istotna), ale w serwisie znajomy powiedzial mi ze toto sie strasznie blotem zapycha i szybko siada, w przeciwienstwie do XT. o LX duzo dobrych opinii slyszalem, cena bardzo fajna. Czy mozna smialo powiedziec ze XT sa warte tych pieniedzy i zdecydowanie najlepsze z w/w 3? Szczerze nie jezdzilem na zadnych z nich, a obecnie w mtb mam niesamowita kupe ktora przy lekkim blotku odmawia posluszenstwa, zaciska sie na kole itp (jakies scott comp :E). Mile widziane komentarze osob ktore mialy okazje testowac wiecej niz tylko 1 z w/w produktow, z gory THX!

interesuja mnie opinie zarowno z uwzglednieniem ceny jak i bez ;)

Napisano

co do takich warunków to większe znaczenie mają klocki, które założysz, to między innymi one są odpowiedzialne za oczyszczanie obręczy z błota, jednak nie spodziewaj się rewelacji w tych jak to określiłeś potwornych warunkach pogodowych, nie ma cudów nawet najlepsze v-ki nie będą się spisywały dobrze w tych warunkach. Jeżeli chcesz naprawde dobrze hamować w błocie to zastanów się nad tarczami ( wiem, że to już zupełnie inne koszta, ale wybór należy do Ciebie)

i zastanawia mnie różnica w budowie między sd7 a xt, która powoduje że sd7 się zapycha błotem a xt nie :)

Napisano

wiem ze tarcze sa najlepszym wyborem, ale planuje zmienic rower po tym sezonie i nie chce wkladac 700zl w hamulce tarczowe :). W tym roku kilka maratonow mam zamiar zaliczyc, a i w deszcz w blocie zdazalo mi sie juz jezdzic, i biorac pod uwage czego teraz uzywam, mysle ze moze byc tylko lepiej. Po prostu ktora z tych opcji to najmniejsze zlo na blotko ;) klocki klockami, ale nie chce miec akcji takich jak z aktualnymi hamulcami, ze mi sie zaciskaja na kole i nie odbijaja, musze schodzic z roweru i recznie je rozszerzac... i moge jechac do nastepnego hamowania :D ... to doprowadza do szewskiej pasji, a za bardzo lubie jezdzic zeby odpuscic :P ktore mi sie najlepiej spisza i ktore prezentuja najlepszy stosunek jakosc/cena?

Napisano

ja bym wybrał sd7 :whistling: a jeżeli nie chcesz mieć takich akcji to dodatkowo wymień linki i pancerze (dobrze uszczelnione), bo jeżeli zapchają się one błotem szybko to jest jeden z powodów dlaczego Ci hample nie odbijają :voodoo: więcej o sd7 znajdziesz w strefie testów :icon_mrgreen:

Napisano

mam info ze avidy sa ciezkie do pobicia w kwestii sily hamowania. no i sa lekkie. jak shimano to xtr, jak nie to avidy. imho :)

edit: ja mialem zalozone te 3 kolorowe authory na salzkammergut trophy - o ile w warunkach normalnych powiedzmy +15st w gore zachowuja sie normalnie, na suchym sa rewelacyjne, to w tamtych warunkach kiedy bylo te 2-5 st i nieustanny deszcz... nie mialem po prostu hamulcow. zero, nulll, nada. bylem zwolennikiem v-ek ale po tamtej akcji przestalem byc. pewno to wina klockow, bo co hamulce winne, ale wlasnie dlatego pisze ze uwazalbym na nie prze extremce :P

Napisano

Ja dziś wmontowałem Single Digit 5. Muszę powiedzieć, że solidne hamowanie. Nie miałem jeszcze okazji sprawdzić w rozmaitych warunkach pogodowych, ale jak na razie jak reszta obstaję za SD. Podobno przy XT jest taka "sprężynka", która po jakimś czasie lubi sobie pęknąć (potwierdzone przez dwóch użytkowników).

EDIT: zapomniałem dodać, że założyłem do nich klocki SNG. Oryginalnych nie używałem. Zbywają mi, jakbyś chciał odkupić.

Napisano

A ja do tej pory miałem xt i byłem bardzo zadowolony z tego hamulca zmieniłem teraz na sainta BR-M810, ten saint to potwór takiej siły hamowania jeszcze nie widziałem a jeździłem już na rowerach z różnymi hamulcami.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Podłącze się do tematu bo zastanawiam się nad wyborem między

Avid SD 7, XT i ostatnio znalazłem na allegro Tektro MT-15.

O tektro nie znalazłem za wiele info więc nie wiem czy są warte uwagi.

Napisano

Weź SD7, sprawdzone ;) nie wie ktoś gdzie w Polsce można dostać okładziny kool-stopa ? No i czy w rowerowym dostanę tą zawleczkę, która blokuję okładzinę, bo mi się zgubiła :)

edit. widzę okładziny kool-stopa w centrumrowerowym, ale czy opłaca się dopłacać do nich ?

Napisano

bierz SD7

uzywam ich od 2 lat, zaliczyly miedzy innymi Turbacz w weekend majowy (bloto i snieg)

bardzo dobra jakosc wykonania i mysle ze przystepna cena, warto

Napisano

Tak szczerze, bo ja się mogę nie znać, ale przecież te hamulce nie różnią się niczym poza EWENTUALNIE stopem z którego są wykonane, mechanika działania ta sama, punkt obrotu ten sam, to klamki moga mieć ew. inny stosunek "ciągnięcia" do skoku hamulca. Sam mam teraz Vki XT i hamują bardzo porządnie, ale dziewucha ma Deore i hamują podobnie, ma inne obręcze, gorsze, a dalej hamują. Budowa V-ek jest ta sama, jest sprężynka zwinięta w środku główki, po czym wyprowadzona na zewnątrz i zaczepiona o ramię... Jeśli chodzi o jakoś wykonania, to wydaje mi się, że jednak Shimano jest lepiej wykonane, a co do klocków - to i tak będziesz musiał je wymienić. Wg mnie to jest w zasadzie obojętne co kupisz, jeśli chodzi o ramiona, tzn XT i SD7 mają w miarę łatwo wymienialne klocki i tyle, jeśli chodzi o to, żeby lepiej działało, to już ważne:

- klamki powinny "kulturalnie pracować" - wg mnie shimano są bardziej "stiff",

- a pancerze być nowe, jeśli Ci heble nie odbijają, to może

- podkręć trochę sprężynki, tj. wkręć śrubki na dole przy główce ramion trochę głębiej

- i wymień klocki na niezużyte, teraz są niby takie "antybłotne", z trzema wycięciami "po skosie"

Zanim zmienisz heble, to możesz jeszcze przesmarować/oczyścić klamki i ramiona. Klamki to np:

http://allegro.pl/item1032954322_shimano_deore_lx_okazja.html

http://allegro.pl/item1028394047_shimano_xt_super_klamki_okazja_cenowa.html

a hamulce - może Deore 2009? 70 pln komplet

i jakieś sensowne klocki?

To tyle, miłego wieczoru

Napisano

Z mojego doświadczenia (dawne czasy co prawda) mogę powiedzieć jedynie, że dużą różnicę robią dobre klamki. Szczęki oczywiście też mają swoją rolę, ale przesiadka z deore na klamki Avida była przełomem. Dużo bardziej wyczuwalny punkt kontaktu klocków z obręczą, lepsze wykorzystanie siły palców.. Także jeśli klamki też masz mizerne, to najpierw klamki. Ewentualnie kup po prostu lepsze klocki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...