Skocz do zawartości

[damper] Czy zmiana wartości skoku będzie możliwa?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Posiadam rower na ramie Kona Dawg z 2006 roku, zastanawiam się nad wymianą dampera i ciekawi mnie, czy jego skok może być większy niż ten w standardzie (obecnie jest to 200x51mm), czy można w to miejsce wstawić np. 200x56mm i nie wpłynie to destrukcyjnie na ramę/zawieszenie? I jeszcze jedno pytanie, na ramie są dwie pozycje, w których można zamocować damper. Czy od miejsca zamocowania zależy skok zawieszenia? Jeśli nie, to do czego służą?

Pozdrawiam

Napisano

zawsze mnie rozbawiają takie pytania "są dwie dziury, po co?" ;) dlaczego właścicel fulla nawet nie wie na jakim skoku jeździ? :)

1. tłumik można zamontować, pod warunkiem, że po zamontowaniu i skompresowaniu wahacza nie okaże się że kolidują ze sobą jakieś elementy ramy.

2. nie wiem ile skoku ma maksymalnie dawg ale gdybam że zwiększy się on w zależności od przełożenia 12-15 mm (typowe przełożenia to 2,3:1 do 3:1)

Napisano

Skok zwiększy się o 12 mm, pod warunkiem, że konstrukcja ramy pozwoli na wykorzystanie takiego dampera.

Różne otwory do zamocowania dampera mogą służyć do zmiany skoku, geometrii i/lub charakterystyki pracy. Patrząc na umiejscowienie tych otworów w Dawgu - zmieni się praktycznie tylko charakterystyka pracy. Geometria też może się zmienić, ale nawet jeśli, to w stopniu nieodczuwalnym, skok natomiast z całą pewnością zostanie ten sam.

Napisano

musisz wziąć kawałek jakiegoś płaskownika (lub rurki plastikowej), wywiercic w nim 2 otwory o średnicy śrub mocujących, środki otworów musza być oddalone o 144 mm , zamontować ten płaskownik (rurkę) w otworach montażowych dampera i będziesz wiedział czy przy maksymalnym ugięciu nic nie będzie kolidowało :)

Jeśli nie, to masz 12 mm skoku więcej.

Napisano

wg mnie jak zalozysz wiekszy damper to podniesiesz suport do gory

I w dodatku zmieni kąty ramy. Ale zwiększając skok z tyłu, przydałoby się tez zwiększyć go z przodu, więc widelec byłby dłuższy.

Napisano

Przecież on nie pisze o dłuższym damperze tylko o takim samym ale o większym skoku.

obecnie jest to 200x51mm), czy można w to miejsce wstawić np. 200x56mm

Więc nic się nie zmieni i wcale nie musi tego rekompensować amorem o większym skoku.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...