Skocz do zawartości

[hamulce] tarczowe

szymi07

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ,w tym temacie mam dość nie typową sprawę ,chcę się zapytać czy hamulce tarczowe da się założyć na obojętnie jaką ramę (tył) , mam ramę na której nie miałem hamulców tarczowych .Tak więc czy hamulce tarczowe będą pasować na obojętnie jaką ramę do tyłu ?

post-128401-1270712459,61_thumb.jpgWitam ponownie ,mam jeszcze jedno pytanie dotyczące hamulców ,jak i ramy roweru .Otóż myślę kupić te koło [http://allegro.pl/item975423739_kolo_26_tyl_remerx_piasta_shimano_v8_9_h_tarcz.html] i tu mam takie pytanie czy koło najdzie na rame bez problemu (patrząc na końcówki piasty wydaję się jakby były trochę ,,chude" dodam że odległość między hakami roweru do zapięcia koła wynosi 14,5 cm ,2 pytanie to czy hamulce tarczowe najdą na haki z tyłu ramy [koło które chcę kupić ma 6 otworów na hamulec tarczowy] dodam jeszcze że chcę kupić do tego hamulec tarczowy o rozmiarze 203 . proszę o szybką odpowiedz

post-128401-1270712454,14_thumb.jpg

ale po co Ci z tyłu aż 203mm ? (no chyba że ma dobrze wyglądać :) )

nie do każdej ramy wejdzie z tyłu tak duża tarcza - jak zauważyłeś ;) , Twoja rama wygląda że ma proste (prostopadłe do osi) rurki, więc pewno się uda.

ta piasta (z allegro) ma szerokość 135mm, Twoja poprzednia też taką miała ?

do takiej tarczy będziesz musiał jeszcze dokupić adapter do hamulca (~15-30pln), który odsunie zacisk hamulca od ramy.

nie bierz 203, to jest przerost formy nad trescia. Na tyl oczywiscie. Ja mam 160 i jak to z tylnim kolem, zawsze latwo zatrzymac, bo to glownie przod hamuje. Modulacja za to przy mniejszej tarczy jest duzo lepsza. Max 180. Chyba ze jestes trialowcem :)

Czytałem że najlepsza jest największą i ma mniejsze zużycie ,co do piasty nie wiem dokładnie jaką miałem ale wydaje mi się że była rozmiarów tak jak ta na nowym kole tylko na samym początku od środka koła (grubsza) do końca ,czy to przeszkodzi w zapięciu koła

Piasta na pewno bedzie pasowac, bo jak wiadomo trojkaty ram czesto trzeba przygiac zeby kolo zamontowac (zauwazylem to tylko w ramach HT), a co do tarczy to jak juz koniecznie chcesz duza to max 180, ja na takiej jezdze wazac ponad 80 kg i blokoje kolo prawie zawsze. Zasada jest taka - im mniejsza tarcza tym wieksza modulacja sily hamowania.

Tzn ostatnio w ogóle ale zamierzam jezdzić ,nie raz lubiłem pojechać na jakiś wypad do lasu itp Chodzi po prostu o to że miałem bardzo słaby sprzęt koło latało na boki itd ,tak więc kupuję te koło mam nadzieję że będzie lepiej i do tego wypróbuje ten sławny hamulec tarczowy :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...