Skocz do zawartości

[hamulce] Shimano br-m575 opinie

Poczwar

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

SLX nie wchodzi w grę, za drogie... i tak dopłacam, i to sporo ponieważ miałem kupić avid bb5(ok.150zł/sztuka) :D A poza tym te przy okazji mają kolor taki jak chciałem (białe) ;)

aaa...zapomniałem...i tak jeszcze muszę wydać 60zł na 2 tarcze. Więc droższe nie wchodzą w grę, no chyba ,że będą jakieś małe różnice.

Napisano

Szczerze, nie tykaj się tego badziewia, starsze M535 są niebo lepsze. Brat kupił M575 i tyle co się naklął, a ja przy nim to głowa mała. Na dzień dobry do odpowietrzania, bo patałachy w sklepie nie potrafiły tego zrobić, ponieważ okazało się że M575 mają dosyć specyficzną metodę odpowietrzania.

Ale tamto to pikuś, gdyż hamulce cały czas sprawiają wrażenie jakby tarcze i klocki były wysmarowane masłem. Nie pomaga czyszczenie, psikanie środkami do hamulców, moczenie klocków w denaturacie itd. Moczenie pomaga na pierwsze 10km, potem znowu to samo i zero hamowania. Mieliśmy wymieniać klocki, ale wyszło że przy cenie tych hamulców to się średnio opłaca i kupiliśmy Hope mono mini (które swoją drogą też rewelacyjne nie są, tyle że bardzo ładne). Skończyło się na tym że jeden M575 wylądował u mnie z tyłu, a drugi u brata z tyłu, bo tam to nawet zaleta że nie potrafi zablokować koła.

Z tych hamulców co miałem to M575 < Hope Mono Mini <= M535/M585 < Formula K18

Napisano

brat nie więcej jak 70kg, z mono mini był zadowolony jako tako dopiero po wymianie tarczy na 180, znowu dla mojego 100kg dupska to dalej jest jako tako, za to k18 z tarczą 203 jest git, mogę się katapultować jednym palcem :) przy czym łatwiej jest wyczuć moment blokowania koła jak w M585.

Jak dla mnie to te formule na razie nia mają sobie równych w racjonalnym przedziale cenowym, zwłaszcza że często można trafić używane w dobrym stanie na alledrogo.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...