LosConrados Napisano 6 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2010 Witam. Mam pewien problem; mianowicie chcę zakupić hamulec AVID BB5 i znalazłem dwie opcje: 1. http://allegro.pl/item980587689_hamulec_tarczowy_avid_bb5_160_180_203_super_cena.html 2. http://allegro.pl/item976896288_hamulec_tarczowy_mechaniczny_avid_bb5_gilickibike.html jak widać są to dwa rożne adaptery a ze jestem w tym temacie raczkujący nie wiem który mam kupić żeby zamontować go na tylnych widełkach. Od razu zaznaczę ze skłaniam się ku tarczy 160 (Z tego co mi wiadomo mocowanie mam w systemie IS). Z góry dzięki za podpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 6 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2010 To nie ma najmniejszego znaczenia z której aukcji kupisz, bo jak wybierzesz tarczę 160mm to dostaniesz do niej adapter. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LosConrados Napisano 6 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2010 Czyli mam rozumieć ze do mocowania z przodu jak i z tył są takie same adaptery?? Pytam gdyż przy mojej ostatniej wizycie w serwisie usłyszałem taka ciekawostkę ze na przykład adapter do tarczy 160 na tył użyty na przednich widełkach pozwala na zamontowanie tarczy 180; wiec jeśli na tych aukcjach są sprzedawane 160 na przód to na tył będzie za mały. Może to dziwne pytanie ale wolałbym mieć pewność przy zakupach na allegro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Centek Napisano 6 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2010 Potwierdzam to co słyszałeś. Adapter 160F (F-front) zamontowany z przodu może współpracować z tarczą 140mm z tyłu (160-tki z tyłu już na tym adapterze nie założysz). Aby z tyłu zamontować tarczę 160mm musisz mieć adapter 160R (Rear), który z kolei można zastosować z przodu z tarczą 185mm. Czasami na adapterach są podane dwie wartości np: 160F/140R 185F/160R itd... W linku z aukcji nr 1 masz fotkę która jak powiększysz to można takie oznaczenie przeczytać http://sparrow-bike.pl/zdjecia/174_8.jpg W linku nr 2 na moje oko jest adapter na 160mm ale pasujący tylko na przód (160F/140R) więc Ciebie nie interesuje... ODPOWIEDZ: Jesli 160tka na tył to kupuj na pierwszej aukcji, ale napisz do nich żeby Ci potwierdzili, że dostaniesz hamulec, tarcze 160mm i adapter na 160R Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 6 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2010 Najpierw się pytasz o różnicę w adapterach na tych aukcjach a później tworzysz wniosek, że z przodu z i z tyłu są takie same adaptery Nie są takie same ale na tych aukcjach dostaniesz taki jaki potrzebujesz tylko musisz powiedzieć sprzedawcy jaką tarczę wybierasz. Oznaczenie to 180F/160R. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LosConrados Napisano 7 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2010 Może rzeczywiście źle to sformułowałem... jak mówiłem jestem w tym temacie początkujący. W każdym bądź razie dzięki Wam za informacje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.