obelix94 Napisano 6 Kwietnia 2010 Napisano 6 Kwietnia 2010 Witam! Jak należy dbać, konserwować amortyzatory? Zawsze miałem zwykły rower, bez tego, a teraz nie wiem. Czy coś trzeba z tym robić? Tam są też takie pokrętła na tym, do czego to służy? Pozdrawiam, Mateusz!
Micusek Napisano 6 Kwietnia 2010 Napisano 6 Kwietnia 2010 Zależy jaki to amortyzator jeśli chodzi o pokrętła. Jedno zapewne blokuje go (nie ugina się) a drugie pewnie ma powodować miękkszą/twardszą pracę tegoż to amora. Jeśli chodzi o dbanie - wycierać golenie z błota, usyfionego piaskime smaru, chba psikanie Brunoxem też jest wskazane...
Grondag Napisano 6 Kwietnia 2010 Napisano 6 Kwietnia 2010 Jedno pokrętło jest od twardości ugięcia i na końcu obrotu jest pełna blokada, a drugie od tłumienia odbicia, Brunox jest wręcz obowiązkowy, koszt 15zł, kupisz w większości sklepów,psikasz na golenie, czekasz aż spłynie na dól i do środka i po 5 na końcu wycierasz nadmiar, praca w przypadku mojego amora była znacznie lepsza po spsikaniu go nim.
obelix94 Napisano 6 Kwietnia 2010 Autor Napisano 6 Kwietnia 2010 Ja mam taki rower: A mam pytanie: które pokrętło do czego? I jeszcze: skąd mam wiedzieć, kiedy i jak mam zmieniać lub smarować amortyzatory?
Fenthin Napisano 6 Kwietnia 2010 Napisano 6 Kwietnia 2010 W XCT jest tylko jedno pokrętło, bo i tylko jedna sprężyna jest (chyba, że coś się zmieniło?) i służy do regulacji naprężenia wstępnego. Przede wszystkim przed każdą jazdą przetrzyj szmatką górne golenie, psiknij troszkę Brunoxa, a i po nie zaszkodzi wytrzeć golenie z syfu, który się nazbierał. Przed zimą rozbierz amortyzator na czynniki pierwsze (mogą przydać się Exploded View's ze strony producenta, choć akurat ten model jest bardzo prosty w budowie), wyczyść i nasmaruj. Wymiana - do zajeżdżenia lub do momentu gdy przestanie wystarczać.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.