Skocz do zawartości

[trasa] Ciekawa leśna trasa niedaleko Gdańska

obelix94

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Znowuż na mapie powiatu kartuskiego, nie ma samego jeziora. Na mapie TPK, jest kawałek "drogi do Otomina" ale samego Otomina nie ma. Ale tereny zachodnie od Otomina by się przydały, a nie od Sulmina.

• 4 tygodnie później...
Napisano

...

Czy jest zaznaczony czarny szlak "Źródła Marii" (Osowa - Wielki Kack)? ...

Brzmi całkiem miło..Mógłby ktoś mi powiedzieć gdzie dokładnie ten szlak startuje i gdzie się kończy :):icon_mrgreen: Lubie jeździć po gdyni (wiadomo skwerek,lans,obcowanie z motoryzacyjnymi perełkami typu calibra dres edyszyn :thumbsup: )ale sciechy rowerowe są straszne jeśli chodzi o ludność która nie potrafi jeździć i wyprzedza się bez pomyślunku. :wallbash: ..(A potem że wypadki),a jazda po lesie jest przyjemniejsza niż pałowanie 10 km/h po ścieżce walcząc o życie.

EDIT!

z tej strony http://mapa.gdansk.lasy.gov.pl/appMapa.aspx oraz zumi wywnioskowałem że szlak zaczyna sie na ulicy "nowy świat" a kończy na Chwaszczyńskiej.

Widać że trasa jest dość długa... Był tam ktoś? Może ktoś wie jaki jest mniejwięcej czas lajtowego przejazdu? Chciałbym wiedzieć czy wystarczy mi sił na dojazd,przejechanie całej trasy oraz powrót do domku :)

Napisano

Przy stacji kolejowej Gdańsk Osowa.

Kiedyś próbowałem przejechać, ale w końcu pogubiłem drogę (po przejechaniu nad torami w okolicach Źródła Marii). Miejscami było sporo krzaków.

Napisano

Szlak zaczyna się przy dworcu w Osowie, przecina dalej tory, przy Jeziorze Wysockim (ten odcinek proponuję ominąć ze względu na słabość przejazdu przy samym brzegu), potem przecina Chwaszczyńską i biegnie do Źródła Marii (najciekawszy odcinek - fakt, trochę krzaków jest), gdzie styka się z szlakiem trójmiejskim. Zaraz za źródełkiem skręca w lewo, pojazd i trochę lasu i koniec na Kacku. Szlak krótki, z tego co pamiętam to jakieś 10 km wychodziło na liczniku. Jest b.dobrze oznaczony, więc raczej ciężko się zgubić.

Napisano

Do Gdyni na skwer ciężko dojechać. Powiem szczerze - Gdyni, po ostatnim - nie lubię. Otóż, jechałem sobie z Gdańska Brzeźna w kierunku Gdyni. Najgorszy odcinek był od Jelitkowa aż do okolic molo w Sopocie. Potem było nawet lepiej niż w Gdańsku Brzeźnie. A potem Gdynia i koniec drogi - piach.

Napisano

Do Gdyni na skwer ciężko dojechać. Powiem szczerze - Gdyni, po ostatnim - nie lubię. Otóż, jechałem sobie z Gdańska Brzeźna w kierunku Gdyni. Najgorszy odcinek był od Jelitkowa aż do okolic molo w Sopocie. Potem było nawet lepiej niż w Gdańsku Brzeźnie. A potem Gdynia i koniec drogi - piach.

no wybacz a gdzie maja TObie zrobic sciezke rowerowa? po klifie? <_<

Napisano

jak najbardziej po Klifie - ale wyłącznie jako ścieżkę rekreacyjną, bo na użytkową teren zbyt trudny. Nie wiem, na jakim etapie są plany jej budowy - w każdym razie czytałem o tym projekcie. Nawet aktualnie daje się w dużej mierze przejechać/przepchać - co swoją drogą polecam. Najtrudniej pokonać jar na wysokości Redłowa. Trzeba z rowerkiem na plecach :-). Plany zakładają tam budowę kładki.

Napisano

jak to mowia dla chcacego nic trudnego. Jest tam kilka opcji przejazdu. A dla mnie osobiscie najgorszym odcinkiem sciezki rowerowej jest fragment od brzezna do mola :) no chyba ze jedzie sie nia o 6 rano lub po 22... ;)około 20 to sciezka rowerowa na przymorzu zamienia sie w sciezke dla rolkarzy ale to juz zupelnie inna kwestia :D

Napisano
jak najbardziej po Klifie - ale wyłącznie jako ścieżkę rekreacyjną, bo na użytkową teren zbyt trudny. Nie wiem, na jakim etapie są plany jej budowy - w każdym razie czytałem o tym projekcie. Nawet aktualnie daje się w dużej mierze przejechać/przepchać - co swoją drogą polecam. Najtrudniej pokonać jar na wysokości Redłowa. Trzeba z rowerkiem na plecach :-). Plany zakładają tam budowę kładki.

Ten projekt nie będzie realizowany. Ekolodzy się odezwali i ścieżka to za duże zagrożenie dla roślinności i zwierząt w rezerwacie Redłowo.

Napisano

jako "tubylcy", pewnie wiecie więcej. W każdym razie z tego zeszłorocznego artykułu:

http://gdansk.naszemiasto.pl/artykul/6893,wladze-gdyni-wybuduja-sciezke-rowerowa-z-orlowa-do-sopotu,id,t.html

wynika, że jednak jest determinacja, by "spiąć" Sopot i Gdynię ścieżką rekreacyjną przez klif. Nie znam planów przebiegu jednak zakładam, że owa trasa przebiegać będzie blisko krawędzi - bo tylko to zapewni jej wielką atrakcyjność widokową. Nie wydaje mi się, by taka lokalizacja zagrażała roślinności czy zwierzakom - one trzymają się głębi rezerwatu. Pomijam już fakt, że i tak obecnie sporo ludzi wydeptuje ścieżki na terenie całego rezerwatu...

Napisano

przepraszam, ale od sopotu do tego "typowego" klifu jest kawałek - te klify zaraz nad sopotem to tam można zrobić scieżkę na klifach

Napisano

Nie wiem czy leśne ścieżki rowerowe są dobrym pomysłem. Wczoraj wjechałem wjazdem od strony kolibek prze las (tam gdzie policja często stoi przy tym przystanku) zjechałem na ścieżke i doznałem szoku! Pojedyńcze badyle do wielkich gałęzi przez liście na szyszkach kończąc. Naprawde lepiej jeździ się chyba nawet na szosówce po udeptanej glebie niż na tej ścieżce. A wiadomo że nikt tego nie posprząta bo mają to w ..

Napisano

Nie wiem czy leśne ścieżki rowerowe są dobrym pomysłem. Wczoraj wjechałem wjazdem od strony kolibek prze las (tam gdzie policja często stoi przy tym przystanku) zjechałem na ścieżke i doznałem szoku! Pojedyńcze badyle do wielkich gałęzi przez liście na szyszkach kończąc. Naprawde lepiej jeździ się chyba nawet na szosówce po udeptanej glebie niż na tej ścieżce. A wiadomo że nikt tego nie posprząta bo mają to w ..

no co Ty :P liscie i szyszki w lesie? Skandal! :)

Napisano

Jeśli jest to ścieżka rowerowa a tymbardziej jakiś PARK PÓŁNOCNY (czy jakiś tam) to chciałbym aby było tam czysto. Ogólnie scieżka jest naprawde mega zrobiona ale jeśli juź zrobili to mogliby o to dbać. Nie pisałem o jakimś szlaku w totalnym lesie.. W dodatku na jednej stronie jest rysuneczek rolki, a jak rolkarze mają tam sie przemieszczać to nie wiem jak dla nich kostka w sopocie jest nie do pokonania..

• 3 miesiące temu...
  • 2 miesiące temu...
Napisano

Zależy do jakiej jazdy. Po okolicznych lasach, trochę za mało dokładna, do dalszych okolic dobra.

http://merlin.pl/Okolice-Trojmiasta-mapa-turystyczna-w-skali-1-50-000_Expressmap-Polska-sp-z-o-o/browse/product/1,702913.html;jsessionid=921D5626755F8E8946643419E70EF2F5.LB2

Ta ma minimalnie większy zasięg, ale chyba nie ma nowszych wydań, a przez ostatnie kilka lat zmieniły się przebiegi szlaków i doszło kilka nowych.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...