Skocz do zawartości

[trasa] Ciekawa leśna trasa niedaleko Gdańska

obelix94

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Nie mam zbytnio pomysłu, na przejażdzkę po Gdańsku. Jak na razie jeżdzę tylko na plażę, potem na Gdynię. Znacie może jakieś ciekawe miejsca do przejażdzki.

A, zaznaczę że mieszkam w części "Gdańsk Południe", więc do obrzeży miasta mam blisko...

Macie jakieś pomysły?

Napisano

Pojedź do Oliwy, skręć w ul.Kwietną, potem do Kuźni, gdzie skręcasz na lewo w asfalt i jedziesz nim aż do leśnictwa. A tam już można kręcić do woli po lasach :)

Napisano

Trójmiejski Park Krajobrazowy :)

Byle byś jeździł po stronie między miastem a obwodnicą to raczej się nie zgubisz. :)

Po drugiej stronie obwodnicy to już rożnie bywa.

Napisano
  W dniu 6.04.2010 o 19:04, Toff napisał:

Pojedź do Oliwy, skręć w ul.Kwietną, potem do Kuźni, gdzie skręcasz na lewo w asfalt i jedziesz nim aż do leśnictwa. A tam już można kręcić do woli po lasach :)

Tylko żebym się nie zgubił po tych lasach.

Tak teraz myślałem, z Niedźwiednika przez las do 7 Szpitala Marynarki Wojennej jest ciekawa trasa. Ale krótka :)

Napisano
  W dniu 6.04.2010 o 20:24, obelix94 napisał:

Tylko żebym się nie zgubił po tych lasach.

Tak teraz myślałem, z Niedźwiednika przez las do 7 Szpitala Marynarki Wojennej jest ciekawa trasa. Ale krótka ;)

Od dworca PKS a konkretnie od przystanku autobusowego (tego najbliższego wiaduktowi) startuje szlak żółty, wiedzie górą ponad Placem zebran ludowych i dalej (poprawcie jeśli się myle) przez okolice teatru lesnego we Wrzeszczu.

Spróbuj tamtędy pojechac, najlepiej kup mape laminowana TPK to się nie zgubisz i będziesz mogl wytyczać sobie nowe trasy :)

Napisano

Jak jesteś z Gdańska Południe to zapraszam na Otomin :D dużo ciekawych tras - trzeba tylko uważać żeby nie wyjechać w Żukowie :)

Napisano
  W dniu 7.04.2010 o 06:16, SilverXC napisał:
najlepiej kup mape laminowana TPK to się nie zgubisz i będziesz mogl wytyczać sobie nowe trasy :icon_mrgreen:

Ktoś wie gdzie można dostać takową mapę, bo słyszałem, że podobno wykład wyczerpany i już nie można zakupić...

Może ktoś by zrobił skana i wrzucił na forum? :D

• 2 tygodnie później...
Napisano

Kiedyś były do dostania w siedzibie wydawnictwa (budynek przy ogrodzeniu dawnego Olimpu, obecnego Tropsa).

• 2 tygodnie później...
Napisano
  W dniu 6.04.2010 o 18:56, obelix94 napisał:

Witam!

Nie mam zbytnio pomysłu, na przejażdzkę po Gdańsku. Jak na razie jeżdzę tylko na plażę, potem na Gdynię. Znacie może jakieś ciekawe miejsca do przejażdzki.

A, zaznaczę że mieszkam w części "Gdańsk Południe", więc do obrzeży miasta mam blisko...

Macie jakieś pomysły?

możesz jechać do Jankowa (kładką przez obwodową od osiedla 4 pory roku/borkowo) - dalej wokół Jeziora Straszyńskiego itp.

w sobotę będę jechał z dzieckiem na taką wyprawę (lecz w odwrotnym kierunku. z kolbud na osiedle 4 pory roku

Napisano
  W dniu 6.04.2010 o 18:56, obelix94 napisał:

Witam!

Macie jakieś pomysły?

A konkretniej, które osiedle?

A tras jest do wyboru, jak fantazja poniesie. Pytanie jaki mają mieć charakter (zabawa w terenie, czy na spokojnie) i długość.

Do lasu najlepiej zaopatrzyć się w mapy. Do TPK jakaś 1:15000-25000, np. Trójmiejski Park Krajobrazowy - z jednej strony jest część południowa (Oliwa, Sopot) z drugiej Gdynia-Wejherowo. Do zabawy w eksplorację fajne są Lasy Oliwskie i Lasy Sopockie. Są to mapy wydane w okolicach 1995/6, więc część szlaków nieaktualna. Mają za to opisane ładnie nazwy dróg, dolin, górek oraz zaznaczone ciekawe obiekty jak głazy, drzewa (pomniki przyrody).

Na dalsze mam Okolice Trójmiasta w skali 1:50000 (jest też wersja laminowana, z nieco mniejszym pokryciem).

Staraj się znaleźć jak najnowsze, bo część szlaków zmieniła przebieg (np. czerwony wejherowski), jest kilka nowych (czarny z Osowy, niebieski rowerowy z Osowy). Można się wspierać http://mapa.gdansk.lasy.gov.pl/appMapa.aspx Przebieg szlaków powinien być aktualny. Dokładność samej mapy taka sobie.

Ciekawe tereny oprócz TPK, to lasy Otomińskie (nie ma chyba dokładnej mapy, a szkoda). Ciekawe trasy: wokół jeziora Otomińskiego; wokół j. Straszyńskiego; elektrownie wodne wzdłuż Raduni; warto zobaczyć most kolejowy w Rutkach koło Żukowa.

Napisano

Hmmm... Mapek nigdzie nie mogę znaleźć. Ale dzisiaj jechałem ciekawą trasą. Pojechałem przez Zakoniczyn (kto zna południowe strony Gdańska to się orientuje) potem koło szkoły i na górę na osiedle 4 pory roku. Stamtąd krętymi i wyboistymi uliczkami jakoś dojechałem do mostu przez obwodnicę Gdańska. Potem jechałem kawałek aż do Jankowa. Tam miałem skręcić na Bąkowo, lecz pojechałem "prosto" - czyli na 221 (ulica od obwodnicy) ale tak, że wyjechałem bliżej obwodnicy. Ten kawałek od Jankowa do 221 to przepiękna kręta dróżka o dobrym stanie nawierzchni wśród pięknych lesistych drzew.

Jak dojechałem do 221, chciałem skręcić do Bąkowa, a potem w lewo i prosto na Otomino. Lecz za poradą "lokalnych" pojechałem nie na Bąkowo, lecz... do lasu. Po prostu, na skrzyżowaniu drogi z Jankowa z drogą 221 pojechałem prosto (za stację Lotosu podajże). Tam cały czas jedną dróżką leśną, czasami z górki czasami pod górkę lecz cały czas pięknym lasem. Jechałem tak aż dojechałem do jakieś dróżki, którą pojechałem na prawo a potem w lewo i byłem na ścieżce rowerowej do Otomina.

Zrobiłem sobie kółeczko wokół jeziorka i wróciłem jadąc ulicą konną w kierunku szadółek. Potem skręciłem na Fashion House i polami do tych dwóhc jeziorek które są po drodze jak się jedzie Świętokrzyską.

Trasa: 22km, śr. pręd. 12km/h, czas ok. 2h z przerwą na przy jeziorku.

• 4 tygodnie później...
Napisano

Witam,

Nie wiem, czy ktoś jeszcze potrzebuje, ale mapki TPK można dostać (dosłownie) w Zarządzie TPK (ul. Polanki 51). Miła Pani "poczęstuje" także przewodnikami. Co więcej przedwczoraj widziałem mapkę TPK (część południowa) w empiku w Galerii Bałtyckiej (cena: 8,49). Jeśli kolega obelix94 mieszka blisko zachodniej granicy Gdańska to polecam zakupić także mapkę "Powiat Kartuski" (sam własnie zakupiłem przedwczoraj ;-))

Co do tras... Zazdroszczę, bo masz blisko, ja ze Stogów zawsze muszę pedałować. Niedawno udałem się do Otomina, następnie czarnym szlakiem do Łapina (można jeszcze dalej do Czapielska). Dojazd do Łapina czarnym szlakiem rewelacyjny! Powrót dowolną trasą, ja pojechałem przez Kolbudy po prostu.

Z Ujeściska do Żuław też daleko nie masz, a tam np. szlak Motławski. Polecam oczywiście całe lasy TPK, mając mapkę można sobie ładne kółeczka porobić, np do rezerwatu Kacze Łęgi. Dwa słowa o szlakach: zielony nie dla rowerzysty, żółty miejscami strome podjazdy/zjazdy, niebieski, czarny miodzio.

Na razie tyle, choć wymieniać ciekawe trasy można długo ;-) Mam nadzieję, że pomogłem.

Pozdrawiam, do zobaczenia na leśnej ścieżce!

Napisano
  W dniu 11.06.2010 o 17:22, Pivo2606 napisał:

Nie wiem, czy ktoś jeszcze potrzebuje, ale mapki TPK można dostać (dosłownie) w Zarządzie TPK (ul. Polanki 51).

W jakiej skali są i na ile aktualne szlaki?

Napisano

TRÓJMIEJSKI PARK KRAJOBRAZOWY

część pn. i pd. 1:25 000

część pd. 1:20 000

część pn. 1:25 000

Wydawnictwo: www.cartomedia.pl

Co do aktualności. Jak na razie nieprawidłowości nie zauważyłem. Skoro jest to pakiet promocyjny TPK, to raczej są najnowsze. Obstawiam rok 2009, bo ul. Słowackiego jeszcze jest "otwarta" na mapie.

Napisano

To zapytam tak. Czy w części południowej jest zaznaczony szlak rowerowy?

Czy jest zaznaczony czarny szlak "Źródła Marii" (Osowa - Wielki Kack)? Choć może być poza mapą.

Napisano

Teraz jestem w domu, więc sprawdziłem rok na mapie: 2006. Ten sam rok jest dostepny w empiku, więc pewnie nowszych nie ma.

Szlak główny (niebieski) rowerowy jest oznaczony. Pozostałe szlaki rowerowe (głównie czerwone, żółte) również są oznaczone.

Przez Źródło Marii zaznaczony jest czerwony szlak rowerowy (Osowa - Źródło Marii - obwodnica przy Wielkim Kacku). Oznaczenia czarnego (pieszego) przez ŹM nie ma. Dawno tam nie byłem, więc nie wiem, czy to się pokrywa.

Napisano

Mam laminowaną mapę Express Map, dostaną w księgarni przy skrzyżowaniu Miszewskiego z Grunwadzką we Wrzeszczu. Zaznaczone wszystkie szlaki piesze (ŹM też). Podobnie jest na mapach Eko Kapio na takim matowym papierze, również do dostania w księgarniach.

Ostatnio przejechałem żółty i niebieski szlak pieszy i zgodność z mapą jest dość duża. Zresztą, nie licząc fragmentów, wszystkie szlaki w okolicy są na tyle wyznakowane że z odrobiną kluczenia można sobie poradzić bez mapy.

Mapą chętnie się podzielę na wspólnym wypadzie :icon_mrgreen:

Napisano

hmm ja bym sobie pojeździła z kimś rowerem ale lipa z moich znajomych nikt roweru nie ma ;/ więc chciałabym poznać nowe osoby które by chciały jeździć razem ze mną :) pozdrawiam.

Napisano
  W dniu 20.06.2010 o 19:40, edyta18 napisał:

hmm ja bym sobie pojeździła z kimś rowerem ale lipa z moich znajomych nikt roweru nie ma ;/ więc chciałabym poznać nowe osoby które by chciały jeździć razem ze mną ;) pozdrawiam.

wrzuć swoje zdjęcie to może chętni się znajdą... :)

Napisano

W tych od Eko-Kapio/CartoMedia nie ma okolic Otomina. Obszar na zachód od Otomina (dokładnie od Sulmina) przedstawia mapa "Powiat Kartuski" tegoż wydawnictwa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.