Talibek Napisano 6 Kwietnia 2010 Napisano 6 Kwietnia 2010 Witam Jako że stoję przed wyborem ramy i zmianą mojej "wyeksplatowanej" Meridy.. Chciałbym zapytać a raczej prosić o pomoc w wyborze nowej. Udział w "konkursie" biorą ramy tj. Santa Cruz Blur LT i Specialized Stumpjumper FSR. Wiadomo Specialized "jedyna słuszna marka". Bardzo chwalony przez Ruleza Stumpjumper (a dokładniej nowy Brain) posiada jedną jedyną wadę...cenę. Niestety nie mam możliwości przejechania się tym modelem na chwilę obecną a więc zdaję się na Wasze subiektywne opinie. Na ramie Santa Cruz przejechałem się i po przesiadce z HT jest to mój ideał roweru...i pod względem wizualnym i po bądź co bądź krótkiej jeździe testowej. Przed jazdą testową zdecydowanym faworytem by Spec. Z tego co wiem Spec zachęca do zakupu dożywotnią gwarancją (swoją drogącałkiem niezły chwyt marketingowy) Santa Cruz daje tylko 2 letnią gwarancję. Crazy Crank ma promocję z Foxem RP23 Boost Valve rama kosztuje 5,590.- zł (do tego anoda w cenie kolor Black Ano) Wiem, że było już sporo podobnych tematów ale nie było podobnego zestawienia..tzn nie znalazłem. Jeśli jednak był to z góry przepraszam. Czy ewentualnie mogę prosić o pomoc w wyborze?
DAMIAN24 Napisano 6 Kwietnia 2010 Napisano 6 Kwietnia 2010 no cóż i tu jest problem, żeby doradzić , oba rowery są świetne, oba mają ten sam skok, oba są bardzo lekkie. Brain w Specu ponoć jest świetny(ja tego nie kwestionuje) ale VPP w Blurze też jest tak dopracowane, że zawiecha nie buja. Szczerze to najlepiej wybierz ten który ci się najbardziej z wygląda podoba albo przyjedź na zlot FR i poproś Ruleza o jazdę próbną na Stumpim . Ja osobiście bym wybrał Blura bo nie lubię rozwiązań typu Brain.
Mod Team IvanMTB Napisano 6 Kwietnia 2010 Mod Team Napisano 6 Kwietnia 2010 Klaniam, Santa popularna w Kraju-Raju jak kusy pies. Niemal jak Kross Jednakowoz ze wzgledu na CrazyCrank nie zastanawialbym sie wcale nad Szpecem. Takiej obslugi klienta to mozna ze swieca szukac nie tylko w Polszcze ale i w calym swiecie. Porownywalne podejscie do kupujacego maja butikowe, nieprzyzwoicie drogie marki jak Ellsworth, Ventana, Turner. Mocne TAK za Rozmazancem Szacunek... I.
Talibek Napisano 6 Kwietnia 2010 Autor Napisano 6 Kwietnia 2010 Wcześniej bardzo jarał mnie Spec..ale jak zobaczyłem i co najważniejsze przejechałem się Blurem to chyba się zakochałem... Tylko jest ten dylemat że nie mam porównania...ze Specem..i to mi nie daje spokoju. Bo jak to mówią co by było gdyby.. I rzeczywiście obsługa w Crazy Crank.....malina..
DAMIAN24 Napisano 6 Kwietnia 2010 Napisano 6 Kwietnia 2010 ale jak zobaczyłem i co najważniejsze przejechałem się Blurem to chyba się zakochałem... skoro się zakochałeś to ja bym się nawet nie zastanawiał tylko go brał , właśnie co by było gdyby: a poco sobie tym głowę zaprzątać skoro rower w 100% ci pasuje
Talibek Napisano 7 Kwietnia 2010 Autor Napisano 7 Kwietnia 2010 Blur chyba jednak wygra ze Specem.. a ewentualnie jaki amor polecacie do tego typu zabawki ?
DAMIAN24 Napisano 7 Kwietnia 2010 Napisano 7 Kwietnia 2010 są dwa rozsądne rozwiązania , Rock Shox Revelation lub 32 Fox Talas/Float (float jeżeli nie zależy ci na regulacji skoku >> jednak w górach się ona przydaje więc polecam), można też zainwestować w zabawkę typu DT EXC 150 ale pytanie jak z wytrzymałością i jakością. Od siebie polecam ci Foxa Talasa
Talibek Napisano 7 Kwietnia 2010 Autor Napisano 7 Kwietnia 2010 Myślałem właśnie o Talasie.. a co do DT... wolę jednak sprawdzone zabawki Rama zakupiona
DAMIAN24 Napisano 7 Kwietnia 2010 Napisano 7 Kwietnia 2010 no to nie zostaje mi nic innego niż pogratulować świetnego zakupu , sam myślałem nad Blurem LTc ale niestety zbyt mało skoku jak dla mnie i mojego stylu jazdy
Talibek Napisano 7 Kwietnia 2010 Autor Napisano 7 Kwietnia 2010 Dzięki bardzo hehe teraz tylko czekam na przesyłkę: )
Mod Team IvanMTB Napisano 7 Kwietnia 2010 Mod Team Napisano 7 Kwietnia 2010 Klaniam, Ze zmiana skoku jak z kolorem wlosow u kobiety. Jedni wola blondynki inni brunetki. Sa tacy co maja zmiane skoku i uzywaja, sa tacy co nie maja i nie widza potrzeby uzywania. Ja osobiscie przez chwile mialem regulacje skoku ale uzyawlem mniej niz kilka razy. Teraz jezdze bez i nie czuje zupelnie potrzeby posiadania takiego dobra. Co sie Tobie widzi. Jeden bezdyskusyjny plus braku zmiany skoku to nizsza waga i nizszy stopien komplikacji widelca... Szacunek... I.
DAMIAN24 Napisano 7 Kwietnia 2010 Napisano 7 Kwietnia 2010 między Foxami Talas <> Float jest ehmm... niecałem 100g różnicy a według strony jest to nawet tylko 50g, więc IMO różnica pomijalna , faktycznie zmiana skoku może być dla niektórych ważna dla innych nie, ja jak jeździłem bez zmiany to źle mi się nie jeździło jednak jak założyłem Talasa a podjazd ma więcej niż 2km albo spore nachylenia to odczuwam sporą różnice >>> można utrzymać wygodniejszą pozycje(bardziej naturalną) zaś bez blokady nieraz trzeba dosłownie wisieć na kierownicy ale jak napisałeś Ivan jest to kwestia indywidualna , poza tym nie do każdego roweru pasuje taki amortyzator bo np. w Nomadzie można po skróceniu przodu ostro ryć korbami po głazach, korzeniach etc...
Mod Team IvanMTB Napisano 7 Kwietnia 2010 Mod Team Napisano 7 Kwietnia 2010 OOoOoOOoOoooo pojechales Stary... Nie jeden czciciel Boga Wagomira dalby sobie Waclawa w plasterki pociac za 30g a co dopiero za 50 - o 100 juz wogole nie wspominajac. Szacunek... I.
DAMIAN24 Napisano 7 Kwietnia 2010 Napisano 7 Kwietnia 2010 ehhh... ale większość enduraków i allmointainowców nie jest czcicielami Boga Wagomira... wielu z nich zakłada nawet do swoich koników 2.5 kilogramowe Bombery więc cóż >> o czym my tu mówimy , no chyba, że Ivan ty wstąpiłeś do tej ostatnio mocno pleniącej się na tym forum sekty
1415chris Napisano 7 Kwietnia 2010 Napisano 7 Kwietnia 2010 DAMIAN24 uwazaj bo za obrazanie uczuc religijnych mozesz dostac ostrzezenie
Mod Team IvanMTB Napisano 7 Kwietnia 2010 Mod Team Napisano 7 Kwietnia 2010 ehhh... ale większość enduraków i allmointainowców nie jest czcicielami Boga Wagomira... wielu z nich zakłada nawet do swoich koników 2.5 kilogramowe Bombery więc cóż >> o czym my tu mówimy Tiaaaa... Wyjatek potwierdzajacy regule? Tobo Poza tym ostatnie pogaduszki na emtb odnosnie 200gramowych pedalcow nieco podkopuja ow Bastion Niewzruszony... , no chyba, że Ivan ty wstąpiłeś do tej ostatnio mocno pleniącej się na tym forum sekty ofkors... I w zwiazku z tym moj rower przytyl poltora kilograma wzgledem poprzedniego zestawienia Szacunek... I.
DAMIAN24 Napisano 7 Kwietnia 2010 Napisano 7 Kwietnia 2010 DAMIAN24 uwazaj bo za obrazanie uczuc religijnych mozesz dostac ostrzezenie AVE >> już postaram się nie obrażać Tiaaaa... Wyjatek potwierdzajacy regule? Tobo Poza tym ostatnie pogaduszki na emtb odnosnie 200gramowych pedalcow nieco podkopuja ow Bastion Niewzruszony... no cóż Bóg Wagormir powoli acz skutecznie wkracza także na tamto forum>> pomijając 200g pedały to jeszcze znacząco zwiększa się tam ilość węgla moj rower przytyl poltora kilograma wzgledem poprzedniego zestawienia Szacunek... I. no i to jest właściwe podejście do życia , wygodna i niezawodność, a dopiero potem waga
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.