Skocz do zawartości

[hamulce] Avid Code 5 wady, zalety,opinie

drwal44

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, posiadam w/w hamulce a raczej hamulec (tylko tył) z tarczą 185, jak na razie na standardowych klockach... Co mogę o nich powiedzieć... hmm... Od początku jestem z nich bardzo zadowolony, duzo wieksza siła niz w elixirach R a modulacja na takim samym poziomie...

Jeżdżę w dirtcie/streecie.. :)

Nic a nic... A rower pare razy zaliczył juz glebe (jak to w dirtcie)... Klamka jest taka, jak od Juicy tylko zacisk inny... Tez kiedyś, coś, gdzieś czytałem ale to nie na tym polega... To sa pojedyńcze przypadki... Natomiast Elixiry rozwaliły mi się (tłoczek) po 200 km oczywiscie z mojej winy bo bym reklamował... Dziekuje za hamulce, ktore po jednym upadku sa do naprawy... :D

Tak wiec na razie jest wyśmienicie :)

Hamulce zamontowane.Sprawuja sie swietnie!

Jeszcze sie nie dotarly calkiem ale kazde nacisniecie klamki to bajka.

Nic nie ociera ,hamuja cichutko,modulacja swietna.

Musze tylko przewody skrocic ale jeszcze nie wiem jak.Najpierw musze zakupic zestaw do odpowietrzania.

Tarcze w zestawie avida 160mm g2.chyba zapowietrzone nie sa ale musialem klamke podkrecic bo strasznie blisko dochodzila do kierownicy.tzn to srubka barylkowa,po czym klamka bardziej odstaje teraz ,a ze mam dlugie palce to w sam raz.

sprawdzalem czy nie jest zapowietrzony takim oto sposobem;postawilem rower na tylnym kole i troche go odbijalem od ziemi zeby podskakiwal zeby ewentualne powietrze poszlo do klamki,jednoczesnie naciskajac klamke.

skok klamki nie zwiekszyl sie po czym wnioskuje ze powietrza w systemie nie ma.(przeczytalem w MBR o tym sposobie)

• 2 miesiące temu...

jak za taką cene to hamulce są beznadziejne. ciekną po 2 miesiącach spod tłoczków. i code i code 5. nie wiem o co chodzi ale te nowe cody to porażka. 2 takie przypadki i jeszcze inny "nurkująca klamka". nie polecam tych code 5 chyba ,że są na rzetelnej gwarancji. mi to przypomina starego hayesa nine z trochę większą siłą hamowania. oczywiście przy użytkowaniu w dh bo jak ktoś tym jezdzi po parku albo deert/strit to zapewne mniej się psują ;)

Niestety musze Przedmowcom przyznac racje.Po okolo miesiacu uztkowania problem z cieknacym tloczkiem z tylu.

Objaw byl taki ze nie moglem zablokowac tylniego kola.Poprostu tloczek puszczal i plyn dostawal sie na klocki.

Luzow na klamce nie bylo.

Juz je sprzedalem a teraz ujezdzam Avid Elixir 5 na tarczach 180mm i zatrzymuje moje 120kg jednym palcem.

Modulacja tez rewelacyjna.Polecam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...