Skocz do zawartości

[amortyzator] XCR jak usztywnic?

Rayan

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Posiadam XCR'a w najtanszej wersji- bez blokady , sprezynowy. Ma ktos jakies sugestie jak go usztywnic? Da rade zmniejszyc skok do 80 mm?

Napisano

Witam

Posiadam XCR'a w najtanszej wersji- bez blokady , sprezynowy. Ma ktos jakies sugestie jak go usztywnic? Da rade zmniejszyc skok do 80 mm?

Wymiana sprężyn an twardsze, podłożenie podkładek pod sprężyny żeby je mocniej ścisnąć, ew. naładowanie w lagi opór smaru, żeby sprężyny ciężej chodziły, ale nie wiem na ile będzie to skuteczne. Zalewania amora olejem w tym wypadku raczej go zmiękczy niż utwardzi. Tak więc najprostszym sposobem jest podłożenie czegoś pod sprężyne.

Jak jest ze zmianą skoku to nie wiem;] Ale nie wydaje mi się jakoś żeby się dało to zrobić w prosty sposób.

Pozdrawiam

• Mod Team
Napisano

Po cóż chcesz skracać skok do 80?? O ile sie nie myle możesz kupić sobie kartusz z blokada ale tym samym musiałbyś wymienić sprężynę z drugiej strony na twardszą czyli zabieg raczej w zupełności nie opłacalny.

Napisano

Bo jezdze na mtb na slickach, i geometria bedzie bardziej odpowiednia, i chyba jedna z prostszych metod utwardzenia?

Napisano

Podłożenie podkładek zmniejszy skok i amortyzator moge powiedziec lepiej bedzie odbijał. Sprawdzałem to na duro. Ale zeby sie zrobił twardzszy, nie zauważyłem. A jak jezdzisz na slickach to pewnie duzo po asfalcie, to nie lepiej kupic sztywny widelec?

Napisano

Podłóż gumowe podkładki pod sprężynę (na sam dół) lub zastosuj coś w stylu przedłużenia elastomera (wsadzając dodatkowy kawałek gumy pionowo do środka sprężyny.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...