drunkbear Napisano 6 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2010 Witam wszystkich. Mam problem. Potrzebuję wymienić na szybko kulki w bębenku od piasty Shimano Deore rok ok 2006. Brakuje mi kilka kulek więc należałoby wymienić już wszystkie. Jest ich 2x25 sztuk ale nie mam zielonego pojęcia jaki jest ich rozmiar. Nie mam możliwości zmierzenia ich, w necie nie mogę znaleźć a potrzebuje kupić na szybko i od razu wymienić. W sklepie rowerowym jak mówię kulki do bębenka to wybauszają oczy (takich teraz mamy sprzedawców kwalifikowanych). Jak przyniosę to też na oko dopasowywują Jakby ktoś znał rozmiar to będę bardzo wdzięczny wtedy jadę do profesjonalnego sklepu z łożyskami i biorę lub zamawiam. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hheniek1987 Napisano 6 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2010 Weź kulkę, idź do sklepu/serwisu gdzie mają suwmiarkę i po kłopocie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drunkbear Napisano 6 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2010 Oczywiście wiem że tak można zrobić. Ale nie jest to możliwe w sklepie rowerowym. Jeśli znasz sklepy rowerowe w Warszawie to byś wiedział o co chodzi. Tylko w jednym rowerowym mieli kulki ale nie do bębenka. Dobierali je na oko bo suwmiarki nie mieli mówiąc że powinny pasować. W każdym serwisie mówili że nie mają w ogóle kulek więc nie wiem co oni wstawiają zamiast kulek jak trzeba je wymienić. Pewnie tak mówią na odczepne. A w sklepie profesjonalnym to mogą nie mieć na magazynie tylko trzeba zamówić a jak pytam przez maila to pytają o rozmiar. Tak na marginesie suwmiarka ma dokładność ok 0,05mm a rożnice w rozmiarach kulek mogą być mniejsze np. 4,7625 w pieście, tak więc zmierzenie suwmiarką odpada. Dlatego napisałem zapytanie na forum że może ktoś wie. Jak nie to pozostanie jechać na miejsce i czekać jak nie będzie na stanie a rower będzie stał z tydzień rozebrany. Sorka za złamanie regulaminu. To chyba mój pierwszy post a piszę z pracy po kryjomu i chciałem to szybko załatwić bez jechania do domu i rozbierania roweru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drunkbear Napisano 6 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2010 Dokładnie. Cały dzień można stracić objeżdżając miasto i szukać czegoś. Czasem sobie tak myślę że fajnie by było taki profesjnonalny sklep/serwis otworzyć. W końcu rower jest prosty jak konstrukcja cepa Chyba te wszystkie sklepy jadą tylko na renomie z kilkunastu lat wstecz. Prawdopodobnie odziedziczyli sklepy po rodzinie i może do końca się nie znają na tym co robią. No nic takie czasy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drunkbear Napisano 7 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2010 Wczoraj pojechałem do sklepów zajmujących się sprzedażą łożysk i ..., pocałowałem 3 klamki. Sklepy otwarte do godziny, 15,00, 15,30, 16.00. Paranoja. Cieciu powiedział, że zamykają wcześnie bo nie ma klientów a prąd kosztuje. Nie dziwie się, bo jak każdy klient pracuje min. do 16.00 to kiedy mają dojechać. Bankructwo murowane. Niedługo do Chin trzeba bedzie jechać po łozyska Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a11 Napisano 7 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2010 Nie wiem czy dobrze zrozumialem Twoj problem. Czy szukasz jaka srednice maja kulki w tylnej piascie Deore? Jesli tak to jest to 1/4". Mam watpliwosci co do ilosci jaka podales bo zwykle jest ich 2x9. Inne rozmiary jakie stosuje Shimano to 3/16" oraz 5/32" (tylko przednia piasta). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arroyo Napisano 7 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2010 Nie w piaście a w bębenku, a tam jest masa malutkich kulek. Aż tak dokładnie się nie znam, ale chyba można by zastąpić te kulki inną ilością nieco mniejszych/większych kulek, najważniejsze aby nie było luzu ani ścisku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drunkbear Napisano 8 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2010 Przy lekko wyrobionych bieżniach zapodanie większych lub mniejszych kulek będzie gorsze raczej niż pozostawienie starych. Nie będzie to raczej chodziło już tak płynnie. Wczoraj zmierzyłem kulki suwmiarką i wyszło ok. 3,20mm. Wysłałem zapytanie do sklepów czy mają jakieś kulki w podobnych rozmiarach (może jakiś standard jest). Odpisali że muszą sprowadzać i to też rozmiar trochę mniejszy. 2-3 dni a koszt to 9,50 za 100 szt. + 20-27 zł za przesyłkę + VAT. Czyli podliczając wszystko jest to jak zwykle nieopłacalne bo za niewiele więcej dostane pewnie nowy bębenek. A niby za komuny było ciężko dostać cokolwiek, a tu masz... Będę jeździł na tym co jest aż się bębenek rozpadnie. A wcześniej zastanawiałem się jakie piasty są lepsze: na łożyskach kulkowych czy maszynowych. Widać że chyba jednak maszynowe... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hheniek1987 Napisano 8 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2010 Jeśli chodzi o sklepy z łożyskami w Warszawie to na ul. Jaktorowskiej, ale właśnie tam zapewne byłeś... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cycu85 Napisano 8 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2010 20-27zl za przesylke stu malutkich kulek, ktore wejda do jednej koperty? Naciagane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Classified Napisano 8 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2010 E nie, mają umowę z firmą kurierską i stałe stawki. Co do kulek, pytanie ile Ci brakuje? Zastanów się, jak 3-4 to od biedy możesz jeździć. Albo wiesz co? Kup sobie jakąś starą lub popsuta deorkę i wydłub kulki z bębenka. kulki do bębenka to wybauszają oczy (takich teraz mamy sprzedawców kwalifikowanych) No dobrze, a powiedz mi, ilu się trafi takich co te kulki będą potrzebować? Niewielu rowerzystów rozbiera bębenki bo rzadko jest taka potrzeba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cycu85 Napisano 8 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2010 Rowerzystow moze malo, ale serwisy rowerowe to chyba od tego sa, zeby cos czasem naprawic, zrobic przeglad i nasmarowac . Wiem, ze zyjemy w czasach kiedy nikomu juz sie nie oplaca robic naprawialnych rzeczy oraz super jakosciowo, bo "straca" klienta na bardzo dlugo, wiec mozliwe ze piast sie obecnie nie naprawia. W sumie bieznie da sie wymienic w piastach? Konusy wiadomo, ale ta od strony nienapedowej w piascie? Jak rozbieralem to niestety zauwazylem kilka znieksztalcen powierzchni, no ale nie sa odczuwalne, wiec smar i skrecilem . Widzial ktos gdzies zestawy naprawcze piast shimano? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drunkbear Napisano 8 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2010 Tak, byłem właśnie na Jaktorowskiej. I ładne klamki mają Właśnie brakuje mi kilku kulek dlatego dam sobie spokój. Kulek do bębenka szukają osoby co te kulki pogubią przy ewentualnym czyszczeniu bo raczej one się tak szybko nie zuzywają. Ja kupiłem rower uzywany i taki brak kulek odzedziczyłem po poprzednim właścicielu. Teraz jak wyczyściłem bebenek to raczej więcej kulek nie powinienem pogubić, mam nadzieję. Pozdrawiam wszystkich Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cycu85 Napisano 8 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2010 A widzisz, mi sie jedna ukruszyla . Nie zniszczyla zupelnie, ale byla na znacznym obszarze powierzchni wyraznie uszkodzona. Kolega mial jakies kulki na skladzie, zmierzylem i pasowala. To byla akurat kulka z tych wiekszych, na ktorych obraca sie piasta. Mysle ze mimo, ze maja tak dokladne wymiary, to sa jakims standardem, bo mial pelno roznych kulek, ale zadna nie byla bardzo blisko tego rozmiaru jesli byla rozna . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.