Skocz do zawartości

[koła] jakie wybrać do XC

4ngus

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie, zastanawiam się jakie koła wybrać. Ważę około 80kg, zależy mi, żeby były dość lekkie, z mocowaniami na tarcze, oraz co najważniejsze wytrzymałe. Chciałbym sie zmiescic w 600zł, jest to mozliwe? Czy TE KOŁĄ nadają się dla mnie?

Pozdrawiam :icon_mrgreen:

• Mod Team
Napisano

Koła podane przez ciebie nie są złe, mają dobre piasty i szprychy, natomiast obręczy nie znam w ogóle.

Również polecam Mavic Crossride, używam ich od kilku sezonów i nic się z nimi nie dzieje.

Ważę 78 kg, koła lekko raczej ze mną nie mają.

Napisano

Koła podane przez ciebie nie są złe, mają dobre piasty i szprychy, natomiast obręczy nie znam w ogóle.

Również polecam Mavic Crossride, używam ich od kilku sezonów i nic się z nimi nie dzieje.

Ważę 78 kg, koła lekko raczej ze mną nie mają.

Też przez pewien czas jeździłem na Crossride'ach i spokojnie moge je tobie polecic, Z tobą lekko nie mają ?? To co mają powiedzieć o mnie :PP waże 100kg,

• Mod Team
Napisano

Lekko w sensie traktowania w terenie: zjazdy z kamieniami, dziury, korzenie po prostu typowe XC.

Skoro pod tobą w XC dają radę to należy im się szacunek.;)

Nie odczuwasz braku sztywności?

Ja nie mogę powiedzieć na nie złego słowa.

Napisano

Hmmm, właśnie o tych mavicach dużo słyszałem :) Zastanowie się nad nimi. Własnie, czy ktoś coś słyszał o obręczach ambrosio o.O?

Napisano

wg mnie wszystkie dotychczasowe propozycje sa...nieoptymalne, pomysl nad:

http://www.allegro.pl/item981095913_mocna_piasta_przod_novatec_nt_d041_pod_tarcze_32h.html

http://www.allegro.pl/item973702036_piasta_tyl_novatec_nt_d712_pod_tarcze_32h_280g.html

do tego

2x http://www.allegro.pl/item985338586_obrecz_mavic_xm_317_disc_od_centrumrowerowe.html

szprychy dt champion

zestaw marzenie, jesli przekroczy twoje mozliwosci, to tylna piaste novatec d812 lub odpowiednik przedniej ale z 2 lozyskami, nie ten z 4

Napisano

witam

masz jeszcze inną opcje za ta kasę co masz możesz na razie złożyć 1 koło ( tył ), a jak ci przybędzie w portfelu to złożysz drugie - przednie. Jak już kupować to lepsze kółka, lżejszy i sztywniejszy tył zdecydowanie bardziej odczujesz. Ja tak zrobiłem i jestem zadowolony..obręcz alexrims + piasta novatec + szprychy cnspoke - na moje 85 kg w zupełności wystarczają, a,, i może ci wyjść taniej niż jak byś oddzielnie kupował części..

pzdr

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Hmmm, czy to prawda ze mavici crossride z roku 2010 są lżejsze niż ich starsze wersje czy mi się tylko wydaje?

• 2 tygodnie później...
Napisano

Witam,

Czy lepiej wybrac wyzej wymienione w linku crossride`y ,czy kola na obreczach

Xm317 disc i piastach Dt Onyx 6 srub i szprychach Dt Champion..?

Czy sztywnosci wytrzymalosc bedzie atutem tego drugiego zestawu na dt onyx i ``tradycyjnym`` zaplocie i szprychach?

Dzieki,

Pzdr.

Napisano

Posiadam xm-317 disc dt champion i shimano slx. Nie narzekam na brak sztywonosci, nie rozcentrowalem ich podczas 9 miesiecy użytkowania.

• 2 tygodnie później...
Napisano
zdecydowanie warto bardziej 317 + dt+ dt onyx

Tyle tylko że nie wiem czy komplet kół na tych piastach wyjdzie 600 złoty podejrzewam że taki komplet będzie droższy ale warto.

Napisano

Tyle tylko że nie wiem czy komplet kół na tych piastach wyjdzie 600 złoty podejrzewam że taki komplet będzie droższy ale warto.

zestaw dt onyx 

obręcz XR 4.2D to porównywalna półka, co 317

Taniej raczej nie znajdziesz tego zestawu.

A to więcej niż zakładasz wydać niestety.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...