Skocz do zawartości

[trasa] Września - Pobiedziska - Poznań

fiskus

Rekomendowane odpowiedzi

Patrząc na mapę buduję mi się przed oczyma ciekawa trasa wiodąca leśnymi terenami do Poznania przez Pobiedziska, Swarzędz. Przez mgłę z zeszłorocznego Eska Fujifilm Bike Maratonu w Poznaniu pamiętam trasę na odcinku Swarzędz - Poznań. Od strony Wrześni w tym kierunku jeździłem w zasadzie wyłącznie do miejscowości Graby. Czy jest może ktoś kto jeździ po tych terenach i jest w stanie przybliżyć mi w jakiejś mierze tą trasę? Z góry dziękuję.

Fajne odcinki będę pisał w kwadratowych :icon_mrgreen: Np: Z Wrześni coś wykombinujesz do Nekli i dalej [Nekielka, Wagowo,przez rezerwat Promno do Promna] do samych Pobiedzisk nie warto jechać. Z Promna już asfalt do Biskupic. Uzarzewo [stromy podjazd] do Gruszczyna i [wzdłóż jeziora Swarzędzkiego, poz główną trasą na drugą stronę szlakiem wzdłóż stawów na Maltę]. Co Ty na to? :) Fajnie się jedzie

Fajne odcinki będę pisał w kwadratowych :icon_mrgreen: Np: Z Wrześni coś wykombinujesz do Nekli i dalej [Nekielka, Wagowo,przez rezerwat Promno do Promna] do samych Pobiedzisk nie warto jechać. Z Promna już asfalt do Biskupic. Uzarzewo [stromy podjazd] do Gruszczyna i [wzdłóż jeziora Swarzędzkiego, poz główną trasą na drugą stronę szlakiem wzdłóż stawów na Maltę]. Co Ty na to? :) Fajnie się jedzie

Rzeczywiście z Wrześni do Nekli lub bezpośrednio do Nekielki mam sprawdzoną trasę przez Graby. Dziękuję za odpowiedź, ponieważ właśnie o coś takiego mi chodziło. :) Trasę niestety będę miał okazję dopiero sprawdzić w niedzielę 18 kwietnia lub ewentualnie wcześniej w sobotę. W każdym razie dziękuję.

Z Wagowa można też pojechać dalej Parkiem Krajobrazowym Promno przez Rezerwat Dębiniec aż do Promienka, próźnej drogą gruntową nad Jeziorem Góra do Góry, Jankowo, Uzarzewo-Święcinek, Uzarzewo, dolina Cybiny,wzdłuż Jeziora Swarzędzkiego, Malta.

Jeśli orientujesz się w szlakach to polecam trzymać się niebieskiego pieszego. Wiedzie on częściowo po trasie bikemaratonu, zjechać z niego należy przy jeziorze góra i jechać dalej na Jankowo, Uzarzewo jak wyżej koleżanka napisała. Szlak ciekawy rowerowo i całorocznie przejezdny (w przeciwieństwie do zielonego - tylko dla Buszmenów ;] )

• 4 miesiące temu...

Witam

Tak czytam poszczególne trasy koło Pozniania ale czy moze jest jakiś książkowy przewodnik rowerowy o samej Wielkopolsce? Mieszkam tu od jakiegoś czasu ale dopiero w te wakacje zaczęłam zwiedzać pobliskie miejsca.

Pozdrawiam

Jola

Kuba dzięki za namiary =) W weekend nabyłam właśnie z Top Mapy "Nadwarciański Szlak Rowerowy", "Ziemiński Szlak Rowerowy" i "Pierścień dookoła Poznania". Trasy są dość słuszne w swej rozległości a ja na szybkiego muszę rower kupić żeby móc cokolwiek zacząć.

Edytka:

Tak jeszcze dopiszę żeby nie wprowadzać w błąd...Szukam drugiego roweru bo oxygen mam na kresach wschodnich i tam głównie jest użytkowany.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...