Skocz do zawartości

[napinacz] a korba 3 rzędowa ?

Orzech55

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam pytanie apropo współpracy napinacza z 3 rzędową korbą (możliwe że ktoś już o tym pisał, w każdym razie ja nie znalazłem nic jednoznacznego). Wiem że są napinacze do korb 2 rzędowych i nie ma z nimi problemu. Znalazłem też dwa napinacze które -podobno- współpracują z korbami 3 rzędowymi, mianowicie:

http://www.cyklotur.com/x_C_I__T_NAPINACZ+%A3A%D1CUCHA+TENSIONER+TEAM__P_53134410-53010001__PZTA_8__PD_.html

http://www.centrumrowerowe.pl/006423/E13-DS_BB_mount_napinacz_lancucha/Produkt.aspx

Naczytałem się o E13, jedni go chwalą inni nie ale nikt nie napisał jak się sprawuje z 3 rzędową korbą.... Jakie jest wasze zdanie na ten temat? Są jakieś inne napinacze na 3 blaty w tym przedziale cenowym ? Czy wogolę to ma prawo działać ? xD

• 2 miesiące temu...

Tez mam ten problem, ale tak to jest jak się jeździ w XC i FR xd

Pytanie do tematu:

czy na korbę 3 rzędową można by zamontować normalny napinacz, niekoniecznie z górnym chainguide, i zakładać na niego łańcuch tylko przy np. 2 rzędzie podczas ostrzejszej jazdy?

dlugie pytanie ale humanista ze mnie marny

Pozdro

• 2 miesiące temu...

Poprostu nikt nie uzywa napinaczy z takimi korbami, bo jak wiadomo 3 blaty sa zazwyczaj w rowerach tanich (wiec z zalozenia napinacz jest zbedny) lub w w rowerach "wylajtowanych" gdzie ich uzytkownikom szkoda gramow na zakladanie napinacza - lub jest im zbedny. Sprawa napinaczy jest oczywista dla korby z jednym blatem i staje sie coraz popularniejsza dla 2 blatow (sam musze kupic taki jak najszybciej, bo spadajacy lancuch na hopkach i szybkich lesnych zjazdach doprowadza mnie do szewskiej pasji. Widzialem gdzies na necie rower xc z napedem 2x10 i mial wlasnie zamontowany napinacz

• 1 miesiąc temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...