Skocz do zawartości

[amortyzator przedni] Czy można smarować olejem?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie! to mój pierwszy post na tym forum także jeśli popełnię jakieś "wykroczenia" przewidziane w regulaminie to przepraszam :)

Mam pytanie odnosnie smarowania przednich amortyzatorów. Czy moge uzyc do tego zwyklego oleju silnikowego typu np. 10w40 ? na chlopski rozum ... jesli sie sprawdza w silniku czemu nie w amortyzatorze ? co jakis czas chetnie bym gabeczka przesmarowal troche odkryta czesc amorka . co o tym myslicie. czy taki zwykly olej moge uzyc np. do smarowania lancucha ?

Napisano

Ja bym nie smarował z jednego prostego powodu, wiesz ile syfu podczas jazdy się przylepi do goleni amorka. Zasada jest taka, że używasz np Brunoxa Deo, psikasz golenie po czym energicznie uginasz amortyzator, tak by Brunox spenetrował wszystko, co mieści się pod uszczelniaczami. Potem cały nadmiar wycierasz ściereczką.

Brunox posiada odpowiednie właściwości, których olej silnikowy nie posiada. Jak sama nazwa wskazuje, dobrze mu w silniku, a tam warunki są "inne" :icon_mrgreen:

Poza ty, na forum zapewne były podobne tematy, więc poszukaj.

Napisano

Jeżeli rozebrałbyś amora i dolne golenie po wyczyszczeniu wypełnił takim olejem, to ok. Sam mam Castrola race synthec 10W w RS j4 na dole i sprawdza się wyśmienicie. Ale na pewno nie ma opcji, by jakoś pomógł, wlewany na górne golenie. Uszczelki wszystko zbiorą i tyle z tego pożytku, że przód roweru będzie Ci się lepił i świecił. Jedyne, co od góry, to w.w brunox i zamienniki. Raz na rok, czy pół roku możesz rozkręcić amora, wyczyścić stary olej i zaaplikować podaną przez producenta ilość nowego. Do A jak masz tłumik olejowy, to też możesz wymieniać olej, ale to konkretnie musisz zobaczyć jaki miałeś. Raczej rzadszy, niż 10w. :icon_mrgreen:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...