Go23 Napisano 5 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2010 Witam, chciałem się dowiedzieć, co daje blokada skoku w amortyzatorze - oczywiście wiem, że blokuje amortyzator - tylko jakie to ma zastosowanie? Głownie jeżdżę po drogach asfaltowych, szosach, ścieżkach rowerowych - stąd moje pytanie - czy inwestować w amor z blokadą (mój bez blokady jest w porządku) czy przy jeździe po równym terenie i blokowaniu amortyzacji da mi to coś? bo kompletnie się na tym nie znam... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 5 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2010 pytanie brzmi, czy odczuwasz jakąkolwiek potrzebę posiadania amortyzatora jeżdżąc w takich warunkach? ludzie kupują amortyzator z blokadą właśnie po to by korzystać z niej na równych odcinkach, gdzie praca widelca (popularnie zwana bujaniem, czyli skutek uboczny pedałowania) nie jest wskazana i powoduje utratę efektywności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Go23 Napisano 5 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2010 problem w tym że fabrycznie mam amortyzator, ale nie mam w nim blokady - jedynie jest regulacja siły skoku, amortyzator z blokadą był dopiero w wyższym modelu, który kosztował parę stów więcej a prócz tego nie było żadnej różnicy... i teraz się zastanawiam czy warto wymienić ten amortyzator na taki z blokadą skoku, czy lepiej w ogóle z niego zrezygnować i kupić sztywny widelec (chyba tak się to nazywa - nie jestem pewien, gdyż nie bardzo się na tym znam) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 5 Kwietnia 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2010 Podziel sie wiedzą jaki to amortyzator blokadę można dokupić lecz jest to zazwyczaj nie opłacalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Go23 Napisano 5 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2010 Suntour NEX 4110 V2 TEN MODEL Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 6 Kwietnia 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2010 Jeśli jeździsz po drogach asfaltowych, a tylko czasem zdarzają się szutry to uważam, że sztywny widelec będzie dobrym posunięciem. Możesz rozejrzeć się za karbonowym, bo będzie lepiej tłumił drgania niż stalowy czy aluminiowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Go23 Napisano 6 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2010 a jakieś konkretne modele? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
broklyn20 Napisano 30 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2011 Witam Wpadł mi ostatnio w ręce amortyzator fox 100r nietety nie ma on blokady skoku i zastanawiam się czy ma ona duże znaczenie dla osiąganych wyników bo jeśli faktycznie by tak było to jestem zmuszony go sprzedać Możecie coś poradzić, podzielić się wałasnmi obserwacjami?? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamsal37 Napisano 31 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2011 moim zdaniem blokada skoku się przydaję,szczególnie przy podjazdach,spróbuj przejechać tą samą górkę raz na zablokowanym a raz na odblokowanym amortyzatorze,odczujesz znaczną różnicę na prędkości:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
broklyn20 Napisano 31 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2011 NO właśnie wydaje mi się że ma znaczenie przy stójkach a przy jeździe na siodełku nie daje wiele i właśnie chce się dowiedzieć jakie są wasze doświadczenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JaniszMTB Napisano 31 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2011 Jeśli szutry i przeważnie równa droga to kupuj sztywny wideł MOSSO wersja carbonowa lub alu, obie dają rade. Mosso pochłonie nawet koło 28". Blokada przydaje się na asfalcie, nie buja gdy depniesz w pedały, również w terenie na podjazdach, oraz szybszych szutrach można zablokować, jedynie na co zwrócił bym uwagę czy ma system abs... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 31 Lipca 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 31 Lipca 2011 Przez rok kolega chyba już zdążył wimienić wideł, zamykam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.