Skocz do zawartości

[Amortyzator przód] blokada skoku -

Go23

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

chciałem się dowiedzieć, co daje blokada skoku w amortyzatorze - oczywiście wiem, że blokuje amortyzator - tylko jakie to ma zastosowanie? Głownie jeżdżę po drogach asfaltowych, szosach, ścieżkach rowerowych - stąd moje pytanie - czy inwestować w amor z blokadą (mój bez blokady jest w porządku) czy przy jeździe po równym terenie i blokowaniu amortyzacji da mi to coś? bo kompletnie się na tym nie znam...

pytanie brzmi, czy odczuwasz jakąkolwiek potrzebę posiadania amortyzatora jeżdżąc w takich warunkach? ludzie kupują amortyzator z blokadą właśnie po to by korzystać z niej na równych odcinkach, gdzie praca widelca (popularnie zwana bujaniem, czyli skutek uboczny pedałowania) nie jest wskazana i powoduje utratę efektywności.

problem w tym że fabrycznie mam amortyzator, ale nie mam w nim blokady - jedynie jest regulacja siły skoku, amortyzator z blokadą był dopiero w wyższym modelu, który kosztował parę stów więcej a prócz tego nie było żadnej różnicy... i teraz się zastanawiam czy warto wymienić ten amortyzator na taki z blokadą skoku, czy lepiej w ogóle z niego zrezygnować i kupić sztywny widelec (chyba tak się to nazywa - nie jestem pewien, gdyż nie bardzo się na tym znam)

• 1 rok później...

Witam

Wpadł mi ostatnio w ręce amortyzator fox 100r nietety nie ma on blokady skoku i zastanawiam się czy ma ona duże znaczenie dla osiąganych wyników bo jeśli faktycznie by tak było to jestem zmuszony go sprzedać Możecie coś poradzić, podzielić się wałasnmi obserwacjami??

Pozdrawiam

Jeśli szutry i przeważnie równa droga to kupuj sztywny wideł MOSSO wersja carbonowa lub alu, obie dają rade. Mosso pochłonie nawet koło 28". Blokada przydaje się na asfalcie, nie buja gdy depniesz w pedały, również w terenie na podjazdach, oraz szybszych szutrach można zablokować, jedynie na co zwrócił bym uwagę czy ma system abs...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...