Skocz do zawartości

[rama] klamki zahaczają o górną rurę

Koen

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenia w temacie klamek zahaczających o górną rurę ramy? Ba.. nie tylko klamek, ale też manetek przerzutki :/

Mam teraz taką sytuację że klamka celuje idealnie w środek górnej rury. Niestety mostka wyżej nie podniosę bo rura sterowa jest za krótka. Giętą kierownicę już mam.

Znalazłem takie stery z blokadą i już mniejsza o masę, ich cena to 100€ i tak czy siak musiałbym zmienić amortyzator żeby mieć dłuższą sterówkę. Ponoć Formula ma klamki w których dźwignie jakoś "odłamują się" przy uderzeniu... czy to prawda, i na ile to jest skuteczne?

• Mod Team
Napisano

Moim zdaniem szkoda zachodu, w wielu rowerach klamki zahaczają o ramę, u mnie również.

Na te stery jak dla mnie szkoda wydawać kasy.

Ponadto wyłamać klamkę nie jest wbrew pozorom tak łatwo, prędzej klamka przesunie się lub przejdzie przez ramę rysując ją niż się złamie.

Napisano

Niestety temu nie da się łatwko zaradzić, chyba, że dać klamki bardziej płasko. Tylko wtedy wiadomo co się dzieje z chwytem.

Formula stosowała (w nowych modelach nie widziałem jak to wygląda) taki patent z zaczepem klamki w postaci blaszki która się rozpina jak uderza o ramę. [LINK]

Napisano

mnie też haczą manetki o rame no nawet oderzą w ramę

ale mnie to nie przeszkadza jezdze w lekkim downhillu, troszke poskacze, i stunce na ulicy

no i oczywiscie robir to do czego jest rowwer przestosowany (xc)

inic ja nie robie obrotów kierą o 90 stopni chyba ze lekko w skoku ale nie uderzam

mnie sie tez wydaje ze szkoda kasy na nowe stery

Napisano

Według mnie szkoda zachodu na jakieś dodatkowe wydatki na te stery, ile razy ci się zdarzyło zahaczyć tymi klamkami i manetkami o ta rurę?

Prędzej uszkodzisz te części podczas gleby nić o tą rurę.

Napisano

W mniejszej ramie nic nie zahaczało więc nawet zbierając rower z ziemi po upadku nie zwracałem uwagi na to gdzie jest kierownica, ale szukając dla siebie ramy natrafiałem na aukcjach na wiele obitych/wgniecionych w tym miejscu dlatego trochę mnie to niepokoi. A te stery to i tak nie wiem czy są takie dobre... w końcu przy uderzeniu może minimalnie obrócić miskę w główce, potem trzeba ją przestawiać do dobrego położenia, i po pewnym czasie główka może się od tego wyrobić.

Napisano

U kumpla widziałem, że miejsce styku górnej rury z klamkami/kierą owinął grubo taśmą izolacyjną. Chyba jedyna skuteczna metoda ochrony ramy...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...