Gość Napisano 5 Maja 2010 Napisano 5 Maja 2010 Każdy licznik z wysokościomierzem świruje bo wysokość ustala na podstawie ciśnienia, które co tu dużo mówić jest zmienne jak wiaterki w polu. Albo inwestycja w giepeesa albo odpuść sobie wysokościomierz. Innej rady nie ma masz dużo racji ale nie do końca. jeśli codziennie przed wycieczka skalibrujesz wysokościomierz, to przez dzień będzie ci dobrze pokazywał (oczywiście wartości przybliżone). generalnie u mnie w sigmie 2006 działa naprawdę dobrze. Nie mam wielkich wymagań (co do metra) ale pokazuje dobrze. W słoneczną pogodę nawet bardzo dobrze (małe skoki ciśnień). Nigdy natomiast sie nie spotkałem u mnie z tzw "świrowaniem" o którym mówisz. A gdzie znalazłeś to obecne ciśnienie nad poziomem morza? 1. google 2. instytut meteorologii i gospodarki wodnej
mihaurs2 Napisano 5 Maja 2010 Napisano 5 Maja 2010 rakers, a jak kalibrujesz, tylko "home set" czy również ustawiasz ciśnienie za każdym razem?
Gość Napisano 7 Maja 2010 Napisano 7 Maja 2010 rakers, a jak kalibrujesz, tylko "home set" czy również ustawiasz ciśnienie za każdym razem? dokładnie tak. home set aktulny czyli wysokość miejsca w którym się znajdujesz. to trzeba wiedzieć i wklepać. jest to męczące za każdym razem ale inaczej się nie da. musisz też mieć wklepane poziom ciśnienia nad morzem. ale tę wartość podajesz raz.
montell81 Napisano 16 Maja 2010 Napisano 16 Maja 2010 Ja za każdym razem wpisuję aktualne ciśnienie zredukowane do poziomu morza a wartości pobieram z tej strony: http://new.meteo.pl/um/php/gpp/ Według mnie wysokościomierz w tych licznikach jest dość dokładny. Różnica pomiędzy wskazaniami przed jazdą i po powrocie w to samo miejsce wykazuje około 2 m.n.p.m więc nie można się przyczepić. Jeżeli natomiast ktoś ma zamiar zakupić licznik Sigmy celem podłączenia go do komputera za pomocą stacji dokującej to szczerze odradzam. Ja kupiłem licznik głównie w tym celu i niestety podłączenie nie jest możliwe bo nie ma możliwości ściągnięcia ani zakupienia programu Sigma Data Center 2.0 Oznacza to, że stacja dokująca, którą kupiłem oddzielnie, jest bezużyteczna. Ponadto każdego dnia piszę mejla do firmy Sigma Sport z zapytaniem, kiedy powyższy program będzie do kupienia i od kilku tygodni jestem przez tą firmę olewany do tej pory nie uzyskując żadnej odpowiedzi. Licznik bc 2209 jest ostatnim produktem, który kupiłem od firmy Sigma. Pozdrawiam M.
gremson Napisano 23 Lutego 2011 Napisano 23 Lutego 2011 odświeżę temat, bo noszę się z zamiarem kupna sigmy 1909 i zastanawiam się czy warto dopłacać 60zł za opcję wysokościomierza? omiotłem wzrokiem cały temat i zdrowo-rozsądkowo myśląc sea level (ciśnienie n.p.m) należy uaktualniać codziennie przed każdym treningiem, z racji codziennie zmieniających się warunków pogodowych i zmiany faktycznego ciśnienia nad poziomem morza, i jeśli tak to gdzie szukać tego ciśnienia? - którą miejscowość nadmorską przyjąć za wzorcową?- ktoś przytoczył Hel, ale ICM nie ma w swojej bazie tej miejscowości, z którego z miast z bazy ICM korzystacie? - to w teorii. A w praktyce? Co jeśli przyjmie się sea level równy jednej atmosferze – 1013,25 hPa, czyli tak jak fabrycznie wprowadza sigma? Czy różnice w pomiarach są zauważalne? Bo skoro punktem odniesienia jest ciśnienie nad poziomem morza, które stale ulega zmianie to przy zmieniającej się pogodzie i nie aktualizując każdorazowo sea level na tej samej trasie powinienem się spodziewać przekłamań w podawanej wysokości. ******************************************** kolejnym moją refleksją jest możliwość ustawienia jednej strefy treningu w liczniku 1909, który w settings (ustawieniach) faktycznie ma możliwość ustawienia: -upperlimit -lowerlimit czy licznik informuje w jakiś sposób (graficznie; dźwiękowo) o wyjściu ze strefy? - opieram się wyłącznie na symulacji demo pracy licznika ze strony producenta, gdzie jeśli manualnie ustawi się HR poza zadana strefą, licznik w żaden sposób o tym nie informuje. W takim razie moje pytanie: po co u licha możliwość ustawienia strefy która w praktyce nic nie daje? w liczniku 2209 podobno też jest możliwość ustawienia jednej strefy treningu, ale w przypadku tego licznika w settings nie ma już możliwość ustawienia tej strefy jak w przypadku 1909 bo w opcjach brakuje upperlimit i lowerlimit - zresztą skoro w mojej ocenie jest to mydlenie oczu to może i dobrze. Jest jeszcze jedna możliwość: czas treningu w zadanej przez siebie strefie w liczniku 1909 można odczytać SIGMA DATA CENTER 2.0; w przypadku 2209 taką możliwość wyklucza bo w nim nie ma jak ustawić strefy. ******************************************** liczniki serii ROX profesjonalnie zajęły się strefami treningu, gdzie jest ich trzy i graficznie widać w której ze stref aktualnie się trenuje. ******************************************** minęło trochę czasu od założenia tego tematu: ja ma się sprawa sigma data center i wytrzymałość samego licznika? Chciałbym kupić licznik 1909 lub 2209 + zestaw na drugi rower i za cenę ok 500zł życzyłbym sobie się nie rozczarować.
Fludi Napisano 23 Lutego 2011 Napisano 23 Lutego 2011 Co do ciśnienia na wysokości poziomu morza. Tutaj masz akurat dla Częstochowy. Jak popatrzysz na wykres ciśnienia to z lewej strony pisze "Ciśnienie zredukowane do poziomu morza", na tej podstawie przyjmujesz swoje ustawienie. Poza tym to jest kalibracja na podstawie jednej z trzech opcji, bo masz tam jeszcze coś takiego, jak ustawienie wysokości obecnej oraz wysokość "domowa", którą możesz sobie ustawiać za każdym razem przed startem. Co zresztą i tak będziesz musiał robić, bo jak nie po 2-3dniach to po tygodniu chcesz czy nie chcesz się ten licznik rozkalibruje. I tak jest z nimi wszystkimi, bo to jest wina systemu pomiarowego. Druga sprawa jak już masz zamiar wyrzucić 500zł w licznik, na którym masz zamiar trenować i jeszcze później dokupować SDC. To lepiej pomyśl o tych ~660zł i kup od razu ROX 9.0, tam przynajmniej nic nie będziesz musiał dokupować, wszystko masz w komplecie.
gremson Napisano 23 Lutego 2011 Napisano 23 Lutego 2011 Np jutro sea level o godzinie 8:00 --> wyniesie 1015hPa? i tak za każdym razem kiedy oczekuje wiarygodnych pomiarów? + dodatkowo muszę zresetować licznik do poziomu: *domowego - jeśli wyruszam z domu +wprowadzić konkretną wysokość: --> np jestem w górach i zatrzymuje się w schronisku na noc to muszę zapisać aktualne wskazanie wysokościomierza, w obawie że jutro się rozkalibruje? *aktualna wysokość - jeśli wyruszam z innego miejsca Kiedy resetowanie do poziomu domowego jest dla mnie w pełni zrozumiałe, tak wprowadzenie aktualnej wysokości już mniej. Czyli licznik nie zapamiętuje lub też sam może zmienić wartość aktualnej wysokości (rozkalibruje się), dlatego należy będąc poza domem zapamiętywać wysokości w pewnych odstępach czasowych lub też korzystać w kalibrowaniu licznika w oparciu o mapę czy gps?
Fludi Napisano 23 Lutego 2011 Napisano 23 Lutego 2011 Miałem Sigmę 2006 i czasami, skoczyłem na drugi koniec miasta po coś, po powrocie pod dom była już o 2-3m inna wysokość. Wszystkie te liczniki obliczają wysokość na podstawie ciśnienia, a ciśnienie jak sam napisałeś zmienia się Także chcesz czy nie chcesz trzeba ja kalibrować. Kalibrować możesz jak chcesz, na podstawie mapy (jak masz np. jakiś charakterystyczny punkt z podaną wysokością) albo GPS (on też mimo, iż powinien być najdokładniejszy ma przekłamania czasem nawet kilku metrów - na pewno nie rób tego na podstawie komórki, mi pokazuje 25m różnicy pod domem ).
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.