ktoto Napisano 4 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2010 witam, podczas jazdy po polskich drogach doskwiera mi ból w odcinku lędźwiowym?Gdy byłem na 1 moich zawodach też mnie bolało...Gdy przez zimę jeździłem w domu na trenażerze wszystko było OK ...Od czego to może zależeć?Jeśli to coś pomorze to śmigam na G.Fisher Big Sur 08r. rama 19. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 4 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2010 moze nie pomorze, ale slask... daj wiecej informacji, fotek z profilu, jakis szerszy opis, bo z takiej wypowiedzi nawet lekarz-magik nic nie wymysli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ktoto Napisano 4 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2010 Szerszy opis??Tzn? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BUBUs Napisano 4 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2010 A czy ten ból objawia się najczęściej przy jakiejś cięższej jeździe, tzn np. na najwyższych przełożeniach, pod wiatr/pod górkę ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ktoto Napisano 5 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2010 Właśnie pod górkę jak jadę to mnie nie boli.W sobotę jechałem 40 km pod wiatr i mnie trochę bolało.To nie jest tak ból ,że nie da się wytrzymać po prostu to denerwuje...Ten ból narasta z biegiem km.W tamtym roku jak jeździłem to nic mnie nie bolało... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
josh Napisano 6 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2010 A czy ten ból objawia się najczęściej przy jakiejś cięższej jeździe, tzn np. na najwyższych przełożeniach, pod wiatr/pod górkę ? Z ciekawosci - z czego wynika tak objawiajacy sie bol? Przy podjazdach/ciezszych przelozeniach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypriano Napisano 6 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2010 Pomijając ewentualne błędy w pozycji na rowerze, czy jakieś zmiany chorobowe... Wzmocnienie mięśni brzucha i grzbietu na pewno nie zaszkodzi - http://www.kulturystyka.pl/atlas/plecy.asp#15 pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SilverXC Napisano 6 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2010 Z ciekawosci - z czego wynika tak objawiajacy sie bol? Przy podjazdach/ciezszych przelozeniach? Miałem kiedyś również taki ból, proponuje wzmocnić mięśnie krzyża. (skłony, basen również by pomógł) Po zimie mięśnie mogą być zwiotczałe mimo trenażera – siedzisz statycznie na siodle… Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mktrainingcenter Napisano 13 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2010 Proponowałbym wzmocnić mięśnie stabilizujące kręgosłup. Pozycja zajmowana na rowerze zaburza przebieg naturalnych krzywizn kręgosłupa. Jeżeli dodamy do tego wiotkie mięśnie okalające nasz rdzeń, które zwiększą nacisk kręgów na siebie, dać nam to może efekty bólowe, szczególnie przy dłuższych jazdach. Poleciłbym ten artykuł: http://www.mktrainingcenter.duu.pl/art/core1.html pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek1985 Napisano 22 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2010 Jest jedno bardzo proste ćwiczenie, polecone przez rehabilitanta. Są to tzw. odwrócone brzuszki, a mianowicie : leżysz na brzuchu, ręce wyciągnięte przed siebie. W tym samym momencie unosisz do góry nogi i ręce ( cały czas wyprostowane), chwila spięcia i opuszczasz. Najlepiej robić seriami po 20 powtórzeń. Naprawdę pomaga na ból kręgosłupa, ćwiczenie to powoduje rozbudowę mięśni grzbietu. Ja każdy dzień zaczynam rozciąganiem i tym właśnie ćwiczeniem. Oczywiście ważnym elementem jeśli chodzi o ból pleców jest dobre, wygodne, nie za miękkie łóżko. To podstawa. I tak jak pisał SilverXC basen daje bardzo dobre rezultaty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.