Skocz do zawartości

[ból] w odcinku lędźwiowym

ktoto

Rekomendowane odpowiedzi

witam, podczas jazdy po polskich drogach doskwiera mi ból w odcinku lędźwiowym?Gdy byłem na 1 moich zawodach też mnie bolało...Gdy przez zimę jeździłem w domu na trenażerze wszystko było OK ...Od czego to może zależeć?Jeśli to coś pomorze to śmigam na G.Fisher Big Sur 08r. rama 19.

Właśnie pod górkę jak jadę to mnie nie boli.W sobotę jechałem 40 km pod wiatr i mnie trochę bolało.To nie jest tak ból ,że nie da się wytrzymać po prostu to denerwuje...Ten ból narasta z biegiem km.W tamtym roku jak jeździłem to nic mnie nie bolało...

A czy ten ból objawia się najczęściej przy jakiejś cięższej jeździe, tzn np. na najwyższych przełożeniach, pod wiatr/pod górkę ?

Z ciekawosci - z czego wynika tak objawiajacy sie bol? Przy podjazdach/ciezszych przelozeniach?

Z ciekawosci - z czego wynika tak objawiajacy sie bol? Przy podjazdach/ciezszych przelozeniach?

Miałem kiedyś również taki ból, proponuje wzmocnić mięśnie krzyża. (skłony, basen również by pomógł)

Po zimie mięśnie mogą być zwiotczałe mimo trenażera – siedzisz statycznie na siodle…

Proponowałbym wzmocnić mięśnie stabilizujące kręgosłup. Pozycja zajmowana na rowerze zaburza przebieg naturalnych krzywizn kręgosłupa. Jeżeli dodamy do tego wiotkie mięśnie okalające nasz rdzeń, które zwiększą nacisk kręgów na siebie, dać nam to może efekty bólowe, szczególnie przy dłuższych jazdach.

Poleciłbym ten artykuł: http://www.mktrainingcenter.duu.pl/art/core1.html

pozdr

• 2 tygodnie później...

Jest jedno bardzo proste ćwiczenie, polecone przez rehabilitanta. Są to tzw. odwrócone brzuszki, a mianowicie : leżysz na brzuchu, ręce wyciągnięte przed siebie. W tym samym momencie unosisz do góry nogi i ręce ( cały czas wyprostowane), chwila spięcia i opuszczasz. Najlepiej robić seriami po 20 powtórzeń. Naprawdę pomaga na ból kręgosłupa, ćwiczenie to powoduje rozbudowę mięśni grzbietu. Ja każdy dzień zaczynam rozciąganiem i tym właśnie ćwiczeniem.

Oczywiście ważnym elementem jeśli chodzi o ból pleców jest dobre, wygodne, nie za miękkie łóżko. To podstawa. I tak jak pisał SilverXC basen daje bardzo dobre rezultaty.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...