Skocz do zawartości

[kaseta] Co zamiast HG30?

Bambus

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Mam obecnie kasete Shimano HG30 (8-rzed) i za jakis czas musze ja wymienic, bo jedna koronka jest juz nie do uzytku, a reszta jest juz na wyczerpaniu.

Czy mozna zamiast tej kasety wrzucic cos lepszego(bardziej wytrzymalego), czy raczej musze pozostac przy obecnym sprzecie?

Generalnie kaseta padla po okolo 1500km ;/

Prosze o Wasze opinie...

Z gory dzieki za pomoc ;)

Reszta napedu to :

P.tylnia - Alivio

P.przod - acera

Lancuch - Shimano HG50

Napisano

W jaki sposób to zrobiłeś że tą kasetę tak szybko zmasakrowałeś?

Ogólnie nie mam dobrych informacji - gdyż nic wytrzymalszego raczej nie dostaniesz - cała reszta kaset z wyższych klas ma w sumie taką samą trwałość.

Napisano

Na twoim miejscu zainwestowałbym w tę samą kasetę tylko uważniej postępował przy konserwacji napędu. Wtedy wytrzyma na pewno dłużej. Do tego łańcuch Srama pod 8-ki, np. PC-10 ze spinką i gra gitara.

Napisano

Wielkie dzieki!

Co do konserwacji to czyscilem naped praktycznie po kazdej jezdzie i nie wiem co z ta kaseta...moze przyczyna jest przejechanie tego dystansu na jednym lancuchu (HG30)...

Kumpel jezdzi na tej samej i historia jest podobna, tyle tylko , ze u niego faktycznie konserwacja marnie wygladala i kaseta poleciala po jeszcze mniejszym dystansie...

Chyba sprawdze kasete HG50, bo z tego co widze nie ma duzej roznicy cenowej ;)

Jeszcze raz dzieki !

Pozdrawiam!

Napisano
Na twoim miejscu zainwestowałbym w tę samą kasetę tylko uważniej postępował przy konserwacji napędu. Wtedy wytrzyma na pewno dłużej. Do tego łańcuch Srama pod 8-ki, np. PC-10 ze spinką i gra gitara.

martinw konserwacja ma tutaj nieistotne znaczenie, a czemu poleciłeś łańcuch Srama PC-10 to już kompletnie nie mam pojęcia.

Co do konserwacji to czyscilem naped praktycznie po kazdej jezdzie i nie wiem co z ta kaseta...moze przyczyna jest przejechanie tego dystansu na jednym lancuchu (HG30)...

Ja na jednym łańcuchu na tej kasecie przejechałem około 8000 km i spokojnie mógłbym jeździć dalej (na tyle samo mi wystarcza HG50, HG70), a moja konserwacja ogranicza się tylko do regularnego smarowania łańcucha i wycierania go szmatką jak mi się chce.

Wg mnie tak szybko zajechałeś kasetę ponieważ albo masz strasznie dużą wagę, albo jeździsz na dużych przekosach łańcucha, albo po prostu trafiłeś na wadliwą partię kasety lub łańcucha.

Napisano

@Sebekfireman

Wg mnie szukasz dziury w całym.

Ten model Srama poleciłem dlatego, że bezproblemowo współpracuje z kasetą Shimano (hg30) i dodatkowo ma spinkę, czego nie można powiedzieć o hg40. Co do tego, że spinka jest niezwykle pomocnym patentem w kontekście czyszczenia napędu, nie ma wątpliwości.

W kwestii starej prawdy, mówiącej iż napęd (zwłaszcza łańcuch) regularnie konserwowany posłuży o wiele dłużej, chyba nie będziemy polemizować?

Po drugie, powyższe zasugerowałem z autopsji. Swego czasu miałem hg40 na tej samej kasecie i też zajechałem nim napęd po kilkuset km. Obecnie mam wspomnianego Srama i nie ma z nim problemu. Tyle.

Jeżeli na forum czczony jest wszechobecny kult firmy Shimano, to przepraszam, że wtrąciłem swoją łyżeczkę dziegciu, ale nikt życzliwy mnie o tym nie poinformował. :thumbsup:

Napisano
Ten model Srama poleciłem dlatego, że bezproblemowo współpracuje z kasetą Shimano (hg30) i dodatkowo ma spinkę, czego nie można powiedzieć o hg40.

Ale każdy łańcuch współpracuje dobrze z kasetą 8 biegową HG30 - czy to będzie 8 czy 9 biegowy łańcuch z stajni Shimano, Sram, Wipperman to każdy będzie bezproblemowo współpracował.

Akurat PC-10 jest najgorszym łańcuchem ze SRAM'a i nie posiada on nawet utwardzonej powierzchni sworzni - tak samo jak łańcuch HG40 z Shimano, więc polecanie takiego czegoś osobie która zajeżdża napęd w 1500 km mija się z celem - byś polecił model o jeden poziom wyższy nic bym nie powiedział chociaż uważam że Shimano robi zdecydowanie lepsze łańcuchy niż SRAM. Dokupić spinkę do łańcucha Shimano to nie jest trudna rzecz.

• Mod Team
Napisano

Po moich doświadczeniach z łańcuchami Srama i Shimano mogę stwierdzić, że Sram ma słabsze łańcuchy, przynajmniej te z niższej półki cenowej.

Jeśli bierzesz kasetę Shimano to wybrałbym również łańcuch Shimano, oczywiście Sram z Shimano też będzie prawidłowo działał.

Ja proponuję kasetę HG-50 i łańcuch HG-50.

Napisano

Po moich doświadczeniach z łańcuchami Srama i Shimano mogę stwierdzić, że Sram ma słabsze łańcuchy, przynajmniej te z niższej półki cenowej.

Jeśli bierzesz kasetę Shimano to wybrałbym również łańcuch Shimano, oczywiście Sram z Shimano też będzie prawidłowo działał.

Ja proponuję kasetę HG-50 i łańcuch HG-50.

Tak wlasnie zrobie w najblizszym czasie :icon_mrgreen:

Dzieki i pozdrawiam! ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...