Skocz do zawartości

[Rama] Accent El Nińo

fx57

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Pytanie dotyczące ramy El Nińo Czy ktoś z forumowiczów użytkuje tą ramę i jakie ma o niej opinie. Tzn chodzi mi o wytrzymałość na lekkie zeskoki gwałtowne manewry i dosyć spore obciążenia. Jestem osobą troszkę cięższą i mam obawy co do wytrzymałości tejże ramy. Rama w moim dotychczasowym rowerze (Kross Hexagon V6) przeszła różne stresory - upadki, zeskoki itp. i w dalszym ciągu zero uszkodzeń. Z kolei składam nowy rowerek i na ramie El Nińo. Co sądzicie o niej ?

Napisano

Największe obawy mam do tego tzw "hydroformingu" Nie chciał bym mieć sytuacji że jadąc dosyć szybko i napotykając dziurę w drodze asfaltowej ramę <cenzor> strzeli B)

Napisano
Największe obawy mam do tego tzw "hydroformingu" Nie chciał bym mieć sytuacji że jadąc dosyć szybko i napotykając dziurę w drodze asfaltowej ramę <cenzor> strzeli
to ze jest hydroformowana to +. Dzieki temu jest wytrzymalsza, bardziej estetyczna i lzejsza. Ogolnie jezeli rama krossa wytrzymala to najlepsza rama accenta tez wytrzyma.
Napisano

A swego czasu naczytałem się nie pochlebnych komentarzy na temat ramy krossa hexagona v6 Co nowy post to coraz bardziej się im dziwiłem bo rama u mnie przeszła różne katusze a jest to element z którego po wielu latach użytkowania roweru jestem najbardziej zadowolony. Dzięki za odpowiedzi.

• Mod Team
Napisano

Używam El Nino, ważę 78 kg.

Rama godna polecenia, dla mnie jest bardzo sztywna.

Jedyną jej wadą jest dosyć słaby lakier, który lekko odpryskuje od obijających się o ramę kamieni, szczególnie na dolnej rurze ramy.

Rama również nie należy do najlżejszych, bo w rozmiarze 19 cali waży prawie 2000 gram.

Uważam, że za cenę proponowaną przez Velo warto się za nią oglądać.

Dostajemy sprzęt adekwatny do ceny, sztywny i raczej niezawodny.

Napisano

Rama średnio opłacalna.

Za cenę 450 zł otrzymujemy 2000 g przy 19"

Lepiej dołożyć 2 stówy do Angela i mieć 400 g lżej przy tym samym rozmiarze :)

• Mod Team
Napisano

Rama średnio opłacalna.

Za cenę 450 zł otrzymujemy 2000 g przy 19"

Lepiej dołożyć 2 stówy do Angela i mieć 400 g lżej przy tym samym rozmiarze :icon_mrgreen:

Lepiej czy nie lepiej, No Saint Angel nie jest raczej tak sztywny jak Accent El Nino.

Wątpię by w rzeczywistości ważył 1600 gram, ale coś za coś w takim razie.

A co polecacie bardziej ramę Accent El Nino czy GT Avalanche 2.0 ?

Ja wybrałbym El Nino, do geometrii GF jakoś nie mam przekonania, nie podobają mi się wizualnie ramy Garego Fischera.

Napisano

Ja wybrałbym El Nino, do geometrii GF jakoś nie mam przekonania, nie podobają mi się wizualnie ramy Garego Fischera.

Kolega pytał o ramę GT, a nie Garego :)

Imo Avalanche to lepszy wybór niż Accent, do ram No Saint raczej bym nie dokładał :D Jeśli miałbym do czegoś dokładać, to poszukałbym jakiejś Meridy TFS, właśnie GT Avalanche czy Corratec Super Bow (na allegro wersję Fun czy Race można było kupić za 400-450 PLN). Ewentualnie wspomniany Gary, ale to po wcześniejszej przymiarce - Gary ma dość specyficzną geometrię, która nie każdemu leży.

• Mod Team
Napisano

Faktycznie mój błąd.

Nie miałem styczności z GT, chyba jednak brałbym Accenta.

Avalanche jest też o ile wiem cięższy od El Nino o jakieś 200 - 300 gramów.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...