Wafel69 Napisano 3 Kwietnia 2010 Napisano 3 Kwietnia 2010 Witam. Proszę o pomoc. Mam nowego Rock Shox Dart 3 i pytania: 1. Ma ktoś moze instrukcję po polsku? 2. Jak maksymalnie powinien się uginać amorek przy zablokowanym skoku? U mnie jest to około 2,5cm, nie za duzo? 3. Do czego służy pokrętło na lewym goleniu? Z góry dziękuje za odp.
Adam620 Napisano 3 Kwietnia 2010 Napisano 3 Kwietnia 2010 Na blokadzie chyba za dużo ci się ugina. A pokrętło na lewym goleniu służy do ustawiania twardości amortyzatora. Na blokadzie może ci się tak ugina bo masz go za miękkiego
Miecho87 Napisano 3 Kwietnia 2010 Napisano 3 Kwietnia 2010 Zdaje się, że ostatnie polska instrukcja jest z 2007 roku. Czy od tego czasu coś się zmieniło w Dartach nie wiem.
Poczwar Napisano 3 Kwietnia 2010 Napisano 3 Kwietnia 2010 Mi na blokadzie ugina się 1cm - 1,5cm. A pokrętło na lewym goleniu zbytnio nie działa ale może to wina mojej wagi 65kg.
Xsas Napisano 4 Kwietnia 2010 Napisano 4 Kwietnia 2010 Cześć! Rozmawiałem na temat blokady z fachowcem i powiedział mi tak: blokada częściowo usztywnia amortyzator nie w 100%. Pod większym naciskiem amortyzator ugnie się. To ma służyć jako zabezpieczenie przeciw ekstremalnym uderzeniom. Ale nie znaczy to że w pewnym zakresie działania amortyzatora z włączoną blokadą pracuje on tak jak by nie była włączona. Po włączonej blokadzie powinien się uginać, ale z wyraźnym oporem w całym zakresie. Czy jest to zrozumiałe? Bo chyba...? Co do instrukcji to mam tylko w języku obcym. Pokrętło na lewej goleni w skrócie wyjaśnił Adam620.
jasskulainen Napisano 6 Kwietnia 2010 Napisano 6 Kwietnia 2010 sprawdz czy masz dobrze naciagnieta linke od blokady skoku moze byc tak ze wykonuje za maly obrot i amor sie nie blokuje do konca przerabialem to u siebie u mnie amor na blokadzie nie ugina sie prawie wcale
Mod Team Puklus Napisano 6 Kwietnia 2010 Mod Team Napisano 6 Kwietnia 2010 Zauważcie ze ta blokada to wcale nie jest taka blokada jak sie pewnie wielu wydaje i powoli naciskając amora zegniemy do konca. Blokada polega na zablokowaniu przepływu oleju. W zależności jak bardzo jest ten przepływ stłumiony tak efektywnie działa blokada.
Wafel69 Napisano 8 Kwietnia 2010 Autor Napisano 8 Kwietnia 2010 Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Temat do zamknięcia.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.