bigosz Napisano 3 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2010 Witam Mam pytanie odnośnie tylnej przerzutki Shimano Ultegra SL SS. Otóż, przez kilka miesięcy używałem jej w rowerze do FR z jednym blatem z przodu. Spisywała się bardzo dobrze, nie miałem z nią żadnych problemów. Obecnie, części z roweru do FR, poszły pod młotek. Przerzutka również miała trafić na sprzedaż, jednak wpadłem na pomysł, by wsadzić ją do drugiego roweru, przeznaczonego do XC (z 3 blatami z przodu). W planach miałem zakup XT. Tak więc czy jest sens w sprzedaży Ultegry i zakupie na jej miejsce XT? Czy spokojnie, bez obaw i problemów mogę, montować przerzutkę szosową? Przerzutka miałaby współpracować z kasetą SLX 11-32, łańcuchem XTR, korbą Hone. Pozdrowionka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 3 Kwietnia 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2010 Obawiam sie ze tej kasety tak zmieniarka nie połknie No przynajmniej nie w całości. Wymień kasetę albo sprzedaj i kup XT. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigosz Napisano 3 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2010 Połknąć połknie bo sam używałem takiej przez jakiś czas w poprzednim rowerze Wymaga tylko mniejszego dokręcenia śruby (tej przy śrubie mocującej przerzutkę do haka). To co pisze Shimano o 27 zębach to bzdura Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 3 Kwietnia 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2010 Mam rozumieć ze wszystkie od 11 do 32 zęby wchodziły bez problemów ?? No skoro tak to jaki masz problem ?? Krótszy wózek to mnisza waga i mniejsza możliwość zahaczenia o przeszkodę. Skoro taki set wg. ciebie sie sprawdza to czemu nie. Twoja decyzja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecho87 Napisano 3 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2010 Hehe, nie jest tak prosto, bo przerzutka musi jeszcze wybrać "nadmiar" łańcucha jak przerzucisz łańcuch na mniejszą koronkę z przodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Biera Napisano 3 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2010 dokładnie, łańcuch będzie Ci wisiał. albo się zerwie - zależnie jak dużo go wsadzisz i na którym przełożeniu się skończy;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.