Skocz do zawartości

[Problem] STX + Alivio + Deore

Kwietnik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Was bardzo serdecznie :)

Jestem nowy na tym forum i choć pedałuje już wiele lat ;) ostatnio tak namieszałem w swej maszynce że nie mogę dojść z nią do ładu :down: zatem od początku.

Mój stary Olpran do niedawna jeździł rewelacyjnie na sprzęcie STX-RC 8b. + manetki SRAM. Podczas ostatnich ostrych wygłupów po lesie, szlag trafił mi przednią przerzutkę, chciałem wymienić na coś co posłuży mi następne kilka lat więc wybrałem tegoroczne Deore, jako że manetki też już nieładnie chodziły więc nabyłem klamkomanetki Alivio. Niestety za chiny nie da się ustawić przedniej przerzutki, ciągle gdzieś ociera ;) i tu nasuwają się pytania:

1) Czy przednia przerzutka Deore będzie współpracowała dobrze z 8 biegowym tylnym napędem?

2) Czy wymiana łańcucha na wąski np. CN-HG53 poprawi pracę?

3) Jeżeli wymiana łańcucha będzie konieczna to czy będzie on dobrze gadał z moim tylnym 8 biegowym STX?

4) Da się to zrobić bez wielkich nakładów? (kończy mi się budżet)

Pozdrawiam

P.S. Ubiegając co niektórych z was - przeczytałem rozdział o regulowaniu przerzutek :)

• Mod Team

Ad 1. Będzie działała.

Ad 2. Lepiej wziąć łańcuch dedykowany do kaset 8-rzędowych, choć z HG-53 też nie powinno być problemu.

Pamiętaj, że jeśli łańcuch jest zużyty, a twój jest już leciwy to łańcuch raczej się nie przyjmie.

Wraz z łańcuchem powinno wymieniać się przynajmniej jeszcze kasetę, bo kobra zazwyczaj jest w dużo lepszym stanie.

Ad 3. Jeśli łańcuch z kasetą nie są zajechane to wymiana nie jest konieczna.

Ad 4. Nakłady zależą od tego co trzeba zrobić, nowy napęd da się kupić już za 250-300 zł, ale to u ciebie nie będzie konieczne.

Dzięki kolegom za cenne odpowiedzi :)

Więc tak,

Sprzęt zawsze regulowałem sam i zazwyczaj nie miałem probemów, tylko że stary STX i klamki SRAM nie były tak precyzyjne jak w.w. sprzęt.

Łańcuszek mam w dobrym stanie i dobrej jakości, życie nauczyło mnie dbać o łańcuch :) co najmniej 2 razy w sezonie ściągam łańcuszek, sprawdzam wyciągnięcie i w razie potrzeby wymieniam na inny lub nowy, regularnie go myję i smaruję. Kaset była wymieniana kilka lat temu i od czasu kiedy zacząłem dbać o łańcuchy, nie widać po niej nadmiernego zużycia.

Boję się tylko tego co pisał kubek20 Deore jest do korb z 44 zębami, a moja ma 42, ale czy naprawdę 2 zęby zrobią aż taką różnicę ???

Pozdrawiam

• Mod Team

Kaseta i łańcuch nie powinny mieć nic do przerzucania biegów skoro z tym pracowały cały czas. Problem pojawia sie w momencie ze stx rc jest pod napęd 8 rzędowy a nowe deore 9 rzędowy skutkiem czego jest węzsza i stąd ocieranie.

Sam mam taki set czyli łańcuch connex 800 do napędów 8 rzędowych (mimo że pracuje w 9 rzędowym) i przerzutka LX dedykowana pod napęd 9 rzędowy. Sam z doświadczenia wiem ze wyregulować to to jest sztuka ale jest to osiągalne pod pewnymi warunkami :icon_mrgreen: długość suportu musi być odpowiednia do tego rozwiązania (niekoniecznie w tym przypadku taka jak być powinna) i wszystko idealnie wyregulowane i naciągnięte.

Moim zdaniem przerzutka przednia deore nie była dobrym rozwiązaniem, lepszym by była LX M570 albo M571, dużo tańsza i na pewno niezawodna, ale problem ten sam wiec alivio by była chyba najlepsza. Można tez zaopatrzećsie w lancuch do napędów 9 rzędowych, powinno to działać dobrze.

• Mod Team

Tak ale czasem trzba mieć anielską cierpliwość :) Wiem bo nie raz spędzałem godziny przy przedniej przerzutce aby nie tarło wtedy kiedy nie powinno. W FAQ'u masz wszystko opisane co jak i gdzie przykręcić aby było dobrze. Ale zawsze trzeba 1mm w ta albo w tamtą żeby znaleźć złoty środek tak to już jest.

Jak juz pisałem jest to wykonalne ale bardzo czaso i nerwochłonne :P

Wielkie dzięki za cierpliwe wysłuchanie i wszelkie wskazówki :P

Już się bałem że pół roweru będę musiał wymieniać ;)

Zatem imbusy w dłoń i do zobaczenia za kilka dni :) (chyba że szlak mnie trafi to zajadę do serwisu;))

POZDRAWIAM WAS I ŻYCZĘ WESOŁYCH ŚWIĄT I NIEKOŃCZĄCEJ SIĘ PARY W NOGACH ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...