Skocz do zawartości

[kola] Czy jest sens zbic ok 80 g na kole?

Rayan

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team

Zna ktos ich realna wage? Jak z wytrzymaloscia? Jak najwiecej zyskac na owijce? kol ? Ale zeby bylo "bezpiecznie":)

Troszkę dawno kolega pytał, ale dla potomnych odpowiem:

Po ok 1000km z oponami IRC Smoothie, 6.5 atm na razie 0 razy złapałem gumę, jedna moja waży 132, druga 140 a trzecia 144g, więc dość spory rozrzut (napompowanie do 6.5atm ważą 9g więcej :))

160 g to ponad 1% masy roweru, więc dość dużo, warto tyle zaoszczędzić. Jeżeli ktoś czyta ten temat na forum, to prawdopodobnie nie może myśleć inaczej. Ale jakoś do mnie nie trafia stwierdzenie, że 160 g różnicy można POCZUĆ PODCZAS JAZDY.

W przypadku opon jeszcze inne rzeczy mają znaczenie. Opory toczenia, ciśnienie powietrza. Są różne nawierzchnie, na każdej każda opona jedzie inaczej bo ma inny bieżnik. Podejrzewam, że dzięki tej zmianie można zaoszczędzić ułamki sekund na kilometr. Ale to nie znaczy, że nie warto :-)

• 3 tygodnie później...

Siema,

Linki, które podałem wspominają o tym, że masa rotujaca koła ma wieksze znaczenie dla "górali" ,

bo na ich koronnych odcinkach jest najwięcej przyspieszeń i zmian tempa.

Zgadzam się z faktem, że na trasach gdzie można rozpedzic rower i jechac ...masa rotująca ma mniejsze znaczenie ,

ale kolarstwo górskie to ciągła zmiana tempa, ciągłe dohamowywania i przypieszenia, wprawianie masy w ruch.

Łatwo to wywnioskowac , również na podstawie linków które podałem.

W MTB , na trasach o dużej zmienności terenu masa rotująca jest równie ważna( bądź ważniejsza niż) jak dla "górali na szosie".

Rzymo jesteś słaby we wnioskowaniu.

Sorki, że tak długo nie odpisywałem ale ponownie szpital...

rzymo zaloz moze opony 800g, pozniej 450 o podobnym biezniku i zmierz sobie czasy przyspieszenia od 0 do 40-45km/h, jesli lepszy czas uzyskasz na ciezszych, to trzeba bedzie zmienic pare fizycznych teorii

jedyna zaleta ciezszych kol jest wieksza zdolnosc do magazynowania energii, ale nie ma to wiekszego znaczenia, gdy mowa o podjazdach, ktorych nie da sie zrobic z rozpedu

• 4 tygodnie później...

Witam wszystkich

Widze ze rozmowa tyczy sie o 2x80 gr. Czeka mnie wymiana starych kół o opon. Po wymianie zysk na obu kołach bylby rzędu:

1400 gr lub 1100 gr, w zaleznosci jeszcze jakie wybiore opony i dętki.

Czy taki zysk bedzie juz odczuwalny?

Dodam ze rower waży obecnie 11.5 kg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...