Skocz do zawartości

[Rowery] KTM ,Merida ,Scott ,Unibike

Gość JerryJr

Rekomendowane odpowiedzi

Gość JerryJr
Napisano

Witam przymierzam sie do kupna nowego rowerku ,do wydania mam niecale 2 tysiace ,wybralem 4 modele ktore biore pod uwage .Mam 15 lat ,na rowerze jezdze dla przyjemnosci ,do sklepu ,po roznym terenie ,nie sa to skarpy czy cos ale twardy piach ,ziemia ,trawa i plyty jumbo (beton jesli ktos nie wie) .Na rowerze lubie szybko jezdzic ,nawet bardzo ,fajnie gdyby byl lekki bo obecny rower z marketu jest masakrycznie ciezki .Rzeczy typu stanie na tylnym kole(jazda tez) ,podskoki wystepuja bardzo czesto ,wiec miekki amor (taki jak w wheelerze 800 tatusia) odpada ,przezutki tez musza byc wytrzymale bo czesto z 3/7 przeskakuje na 1/1 ,wiem ze 2 kola to nie jakies szalenstwo ale cos co by mnie zadowolilo chyba znajde w tej cenie .Prosze o pomoc .

Rowerki to :

KTM Chicago

Merida Matts 40V albo 40D (ktory lepszy?)

Scott Aspect 40 albo 50 tez nie wiem czym sie roznia.

No i jeszcze Unibike Evolution .

No i jeszcze taka sprawa ,tatus w Wheelerze ma rame 22.5 ,jak stoje na ziemi to nie podniose (wg. poradnika)roweru nawet na troche ,ale jezdzi mi sie bardzo dobrze ,lubie duze rowery i taki tez bym chcial moze nie konkretnie 22.5 ale no musi byc duzy .

Poradzcie cos prosze .

Jerry.Jr

• Mod Team
Napisano

Najlepiej z tego zestawiania wiadomo wypada unibike, ma najlepszy osprzęt i jest najtańszy.

Meridy Matts 40V i 40D różnią sie tym ze v ma hamulce typu V a D ma tarczowe.

Rozmiar ramy dobiera sie do wzrostu o którym nie wspomniałeś.

Gość JerryJr
Napisano

Mam ok 1.80 m wzrostu a waze ok 75 kg . Naprawde unibike wypada najlepiej ? szczerze mowiac to sdzilem ze jest najslabszy . Co z KTMem ?

Napisano

Do wzrostu 1.80 m powinieneś mieć ramę 19-calową. Co do KTMa to sam nie miałem z nim przyjemności ale wielu znajomych na rowerach tej marki jeździ i są zadowoleni. KTM słynie z dobrej jakości ram, resztę zawsze można wymienić :thumbsup:

Gość JerryJr
Napisano

A co jesli bede mial rame np 21 albo 23 ,bedzie tragedia jakas skoro mi sie dobrze jezdzi ?

Napisano

23" to z pewnością za dużo, 21" jeżeli jeszcze rośniesz, może i by jeszcze była.

KTM - dobra rama z marnym osprzętem. Najlepiej faktycznie wypada Unibike.

Napisano

Ja bym wybrał KTMa bo :

Ma lepszą geometrię niż pozostałe będzie łatwiej wchodził na kółko :)

rama jest rozwojowa więc z czasem możesz wymienić osprzęt na lepszy

Pozdrówki

Gość JerryJr
Napisano

KTM z tej 4 ma najmniejszy skok amorka ,tylko 8 cm przy 10 w reszcie ...niby tylko 2 cm ale jakos tak mnie to uprzedza ...

• Mod Team
Napisano

Moim zdaniem bez sensu jest kupować rower za 1600 tylko po to żeby mu prawie kompletnie osprzęt wymienić. Jak sie tak bawić to już lepiej kupić odpowiednią rame i ją ubrać.

Nie naciskam w żadnym wypadku ale unibike robi solidne konstrukcje i osprzętem jest przynajmniej klasę wyższy.

Można też pod uwage brać krossa do 2000 np model A4 albo starszy A6.

Gość JerryJr
Napisano

Ktos wspominal ze KTM bedzie latwiej na kolko wyrwac . dlaczego ?

unibika bedzie ciezej ?

Gość JerryJr
Napisano

No to ja juz nie wiem . Macicie mi w glowe ,chce dobry osprzet na start ,czy KTM mi to zapewni ?

Napisano

Ja u siebie sprzedaję Unibike'i i KTM'y jak ktoś przychodzi i chce rower tani i na dobrym osprzęcie to oczywiście polecam Uni. Aly gdy przychodzi klient i mówi że chce rower na którym ma zamiar przejechać 100km i nie umrzeć na zawał to polecam Ktma ;)

Przy zakupie roweru najważniejsze jest przymierzenie się do kilku modeli wybranie tego, który jest najwygodniejszy bo przecież osprzęt jak się zużyje to można wymienić na lepszy

Gość JerryJr
Napisano

i mozna tez wydac bog wie ile ...a boje sie ze jak cos sie zepsuje to dlugo bedzie rowerek stal bo kaski nie bedzie na naprawe ...

Napisano

Tak w KTM kółko będzie łatwo poderwać - krótka rama, wysoka główka i jeszcze jedno - rozmiar ramy ma być optymalny, a nie duży ;)

Aly gdy przychodzi klient i mówi że chce rower na którym ma zamiar przejechać 100km i nie umrzeć na zawał to polecam Ktma

Od takiego sprzedawcy to mnie Boże broń :down: nawet nie zdaje sobie sprawy o jakim modelu pisze ;)

Gość JerryJr
Napisano

Chlopaki jak sie nie lubicie to zalatwcie to miedzy soba ,a teraz prosze o rzetelna porade ...ja nie umarlem na zawal jak moim marketowcem przejechalem 140 km w ciagu 4 dni ...o.c.k ?

KTM mi sie bardzo podoba wizualnie ,Unibike nie jest zly i przekonuje mnie tym dobrym osprzetem ,jak te dwa rowery wypadaja w starciu ?

Gość JerryJr
Napisano

Chcialbym teraz sie pochwalic ...wujek kupil sobie jakis czas temu Gianta Yukona bez tarcz ,mial 2 dni ,dal mi go na przejazdzke po lesie ,za lasem w jechalem w grzaskie bloto ,po wyjezdzie z niego zmienilem przerzutke i konik ! pekl ! ,no byem zalamany ...taki wypas rower a juz sie rozwalil ,konik normalnie sie przekrecil ,nie dosc ze pekl to jeszcze niemilosiernie porysowal bialy lakier ,bylo mi baaardzo glupio . wujek nadziany ,nawet sie nie przejal ,z tym ze nie wiedzial co powiedziec w serwisie . zaplacil tylko 100 za nowego konika i "mycie" bo rower byl tak upier....y ze masakra ...

Nie chce wydac prawie 2 tysiace na cos co da mi takie same emocje . Dziekuje postoje ;]

To co w koncu lepsze ?

Napisano

Od 6 lat w branży, ale nie przykładasz się do pracy ... mącisz chłopakowi w głowie ogólnikowymi frazesami bez zagłębienia się choćby w geometrię roweru.

.wujek kupil sobie jakis czas temu Gianta Yukona bez tarcz

No wiesz, nie jest to jakiś szczególnie super rower ;)

Napisano

Po co mam się zagłębiać skoro zaraz mądrzejsi ode mnie napiszą to samo co mam na myśli

Rulez

Zgadzam się z Tobą więc nie wiem czemu tu na forum panuje taka wrogość.

Z większości wymiany poglądów są jakieś bezsensowne spory tylko czemu to ma służyć ??

Zawsze uważałem że do człowieka się wyciąga pomocną dłoń a nie udowadnia swoją wyższość !

Napisano

Nawiązując do Gianta. Każda rzecz może się zepsuć, nieważne ileby kosztowała - wystarczy spojrzeć na pech Vettela w obu tegorocznych GP F1.

Ja powiem Unibike. Dobre rowery, osprzęt lepszy niż u konkurencji. Tak, tak... wiem, osprzęt zawsze można zmienić. Tyle, że trzeba mieć na to fundusze, a statystyczny 15-latek zbyt wiele pieniędzy nie ma. 

Zresztą, jak ktoś wcześniej napisał - jaki sens ma zakup roweru tylko po to, żeby zostawić z niego ramę i parę innych rzeczy, a resztę wymieniać?

Napisano

Cuberider

Nie ma żadnej wrogości, KTM robi dobre rowery, jednak Chicago nie siądzie nikomu na kółko, to MTB turystyczny, a zajmowana na nim pozycja uniemożliwia to, w dodatku osprzęt słabszy, "depnięcie w pedały" znacznie łatwiej będzie to zrobić na Unibike, za to KTM łatwiej stanie na tylnym kółku, czy tez łatwiej będzie go poderwać do skoku :)

I o taką rzetelną informację chodzi :thumbsup:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...