Skocz do zawartości

[lancuch] Jaki lancuch?

rogas81

Rekomendowane odpowiedzi

Obecnie mam zestaw:

-kaseta Shimano HG61, 9-speed, 11-34

-korba Custom Shimano FC-M762 , 2piece, 175mm

-lancuch SRAM PC-971, 9-speed with Power Link

Mam nowy rower Stump FSR 2010 i zrobione jakies 150km. Niewiem dlaczego do korby i kasety shimano dorzucili lancuch Sram, ale widocznie tak jest dobrze.

Moje pytanko brzmi ile lancuchow i co ile km wymieniac lancuchy zeby maksymalnie wydluzyc zywotnosc napedu roweru?

I jaki lancuch dokupic-taki sam, czy moze cos innego polecicie. Czytalem ze sa mieksze i twardsze, i w zaleznosci od tego niszczy sie kaseta albo lancuch?

Widzialem ze ktos na forum polecal lancuchy Campagnolo

http://www.evanscycles.com/products/campagnolo/9-speed-chain-ec007103

Przy wymianie lancucha shake w benzynce, czyszczenie kasety i korby, a potem smarowanie lancucha, uzywam Finish Line Cross Country.

Łańcuch albo Shimano HG-53 albo Campagnolo C9.

Pojęcie łańcuch miękki, twardy jest błędne.

Możesz jeździć na dwóch lub trzech łańcuchach, wymieniając co około 700 km lub robić pomiary suwmiarką.

Zielony Finish Line byłby dobry gdyby starczył na te 300 km patrz olej Rohloff.

Możesz jeździć na jednym zestawie, aż zajeździsz napęd, jeśli chcesz na 2 łańcuchy najlepiej jak by były z tej samej firmy ! zmiana co 500 km.

A po zajechaniu napędu możesz przejść na inne łańcuchy - oczywiście 2 z tej samej firmy.

Nie dziw się, że dali łańcuch Sram, ja nie wiedziałem, dlaczego dali przerzutkę ze średnim wózkiem, teraz już wiem ...

Czyli dwa lub trzy takie same lancuchy, w moim przypadku Sram 971. Nie kupowac np. wyzszego modelu srama jak 991(niewielka roznica w cenie)?

A z czyszczeniem lancucha co ile km sciagac i czyscic, czy poprostu jak widac ze jest brudny?

Jak chcesz jeździć na kilka łańcuchów to nie ma sensu pakować się w drogie modele - HG53 z Shimano spokojnie wystarczy - to jest bardzo dobry łańcuch.

Kupowanie droższych łańcuchów przy metodzie kilku łańcuchów mija się z celem bo okaże się że opłacalniej i bardziej wygodnie bez straty czasu na babranie się przy zmianie łańcuchów jest zarżnąć napęd na 1 zestawie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...