Skocz do zawartości

[hamulce] wybór hamulców tarczowych

raf0007

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Chciałbym wymienić hamulce w rowerze i nie wiem na co się zdecydować. Hamulce mechanincze czy hydrauliczne?

Wiadomo hydrauliczne więcej plusów, ale bariera budżetowa. Czy nie lepiej jest zainwestować w lepsze mechaniczne niżeli kiepskie hydrauliczne?

Ważę mniej więcej 90-95kg i nie jestem pewny czy wystarczą mi 160mm tarcze, bo większość w terenie jeżdżę (dość agresywnie zresztą)

Upatrzyłem mechaniczne avid'y bb5, nadawały by się?

Pozdrawiam.

Napisano

BB7 ale z jaką tarczą? zestaw 180 przód, 160 tył chyba styknie?

Czy uda mi się obejść kupno klamek na razie? bo mam zintegrowane z przerzutkami i przynajmniej sezon by przejeździły jeszcze.

Napisano

Ważę mniej więcej 90-95kg i nie jestem pewny czy wystarczą mi 160mm tarcze, bo większość w terenie jeżdżę (dość agresywnie zresztą)

Mam podobną wagę, także szaleje w terenie, mam hamulce tarczowe mechaniczne z niższej półki, tarcze 160mm i spokojnie dają radę więc taka wielkość powinna w zupełności Ci wystarczyć.

Napisano

Z tył starczy 160mm bo z tył łatwiej koło zahamować. Z przodu jednak proponował bym 185mm (bo takie Avid robi). Spokojnie możesz kupić BB5 ale jak masz kasę to lepiej zainwestować w BB7.

Napisano

Pytanie jeszcze czy twój amortyzator przyjmie tarczę większa jak 160mm, najlepiej podaj jaki masz amorek to się sprawdzi jaką tarczę największą możesz do niego zamontować :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...