slaweksie Napisano 2 Kwietnia 2010 Napisano 2 Kwietnia 2010 Witam Was! Chce zakupić Garmin Edge 500 HR/CAD. Stanąłem przed zakupem trzech elementów do roweru: 1. Pulsometru (Sigma Onyx Pro) około 280 PLN 2. Licznika (Sigma 1609) około 100 PLN 3. Loggera (Pentagram 3106) około 200 PLN Pomyślałem sobie że za te trzy elementy zapłacę około 600 PLN, a za 850 PLN mam własnie tego Edga 500 i on ma to wszystko w jednym + dodatkowo jeszcze kadencję. Do tego jest to Garmin, tak więc program do treningów itd. Proszę, może ktoś z Was ma już takiego Edga 500 HR/CAD i ma jakieś doświadczenia. Mapy jakie są w Edge 705 nie są mi potrzebne, ale zastanawiam się też nad nim, ale jest duży i np na rękę założyć go nie można jak 500. Proszę Was o opinie i przemyślenia. Poniżej link do specyfikacji. http://www.apex24.pl/go/_info/?user_id=WFMAG_18560&lang=pl
cpu Napisano 2 Kwietnia 2010 Napisano 2 Kwietnia 2010 Czesc Kupilem tego Edge 500 w Euro jak jeszcze kosztowal 999 (tydzien pozniej bylo juz 899 no ale to w sumie prawo Murphyego :-) ) Do wczoraj byl troche problematyczny z powodu firmware - 2.20 nie pozwalalo korzystac z planowanych tras, treningi powyzej 4 h czesto bylo uszkodzone. Wczoraj wypuscili 2.30 - duzo ludzi juz testuje i w koncu jest naprawdę dobze - nie zawiesza sie, nie uszkadza treningow, mozna korzystac ze wszystkiego (planowane trasy po 100-150 mil juz nie robia problemow). Takze co do funkcjonalnosci to juz teraz jest pelna i trzeba sobie spokojnie czekac na nowe ciekawe funkcje. Ja wiedzialem o tych problemach i korzystalem z Edge do tej pory jako urzadzenia do rejstracji moich tras -> slad GPS, predkosc, kadencja, puls - i tutaj ani razu mnie nie zawiodl po prawie 300 przejechanych kilometrach. Rowniez mialem pulsometr Sigmy - Onyx Fit - sprzedalem bo zastapil mi go Edge, mam licznik Sigmy - jest na kierce po drugiej stronie mostka - nie ma sensu go sprzedawac, podobnie jak Ty policzylem sobie wszystko (mam nawigacje Garmin Colorado 300) i koszt dokupienia do Colorado czujnika kadencji/predkosci oraz czujnika tetna wyszedl taki ze lepiej bylo dolozyc i miec Edge. Jak masz jakies konkretne pytania to pisz - ja wlasciwie teraz dopiero zaczne testowac Edge na powaznie (korzystanie z workout, treningow itp) Fajna powinna byc jazda z cieniem. Jesli nie jest to dla Ciebie rzucajaca na kolana kwota to moim zdaniem warto.
arek_wro Napisano 2 Kwietnia 2010 Napisano 2 Kwietnia 2010 Edge 705 faktycznie nie jest mały, ale bardzo dobrze się wpasowuje na mostku i zupełnie jego rozmiary nie przeszkadzają. No i jak patrzę na opis Edga 500, to jednak 705 ma dużo więcej możliwości planowania rozmaitych treningów. Pomijam kwestię mapy, która dla mnie ma akurat największe znaczenie.
xanadu Napisano 2 Kwietnia 2010 Napisano 2 Kwietnia 2010 (...) Mapy jakie są w Edge 705 nie są mi potrzebne, ale zastanawiam się też nad nim, ale jest duży i np na rękę założyć go nie można jak 500. (...) Kiedyś wydawało mi się, że GPS do roweru to przesada, ale że jak większość facetów kocham gadżety, "złamałem się" i kupiłem Edge'a 705. I przeżyłem prawdziwy szok, albo raczej skok cywilizacyjny . Owszem, na rękę się tego nie ubierze, chociaż samo urządzenie jest lekkie, ale to nie ma znaczenia. Można go zamontować na kierownicy, na mostku lub nawet na ramie. Edge świetnie sprawdza się w "boju". Dzięki dokładnej mapie mogłem wreszcie "poszaleć" trochę poza asfaltem i nie musiałem mozolnie studiować "analogowej" mapy. 705 HR ma w zestawie pulsometr. Pozostałe czujniki trzeba kupić oddzielnie. Mnie i tak zależało głównie na mapie, więc nie było to decydujące kryterium. Cena też nie jest najniższa, ale mniemam, że jest to urządzenie na lata a samej przydatności nie da się wycenić!.
slaweksie Napisano 2 Kwietnia 2010 Autor Napisano 2 Kwietnia 2010 Dzięki za info, poczytałem Wasze opinie i ... ... mam parę pytań co do trzymania baterii w 500 i 705. Wielkość obu rządzeń jest zróżnicowana ale nie aż jakoś szczególnie mocno. Mapy przydałyby się nie mówię nie, ale cena za pełna wersje 705 to około 1500-1600 PLN, tak więc dwukrotnie większa niż za 500. Urządzenie będzie mi też służyło do wypraw pieszych gdzie jego głównym zadaniem będzie rejestracja śladu, ale podstawowe zadanie to dane z roweru. Napiszcie mi jak jest z bateriami.
arek_wro Napisano 2 Kwietnia 2010 Napisano 2 Kwietnia 2010 705-ka nie jest tania, ale jeżeli możesz sobie na nią pozwolić, to moim zdaniem warto. A co do trzymania baterii, to ja swojego edga mam jeszcze za krótko, ale na razie wygląda na to, że na całodzienną wyprawę spokojnie wystarczy. Nawet jeżeli jadę na parę dni w góry, to zawsze nocuje tam gdzie jest prąd, więc dla mnie wbudowany akumulator nie jest akurat wadą.
Corelos Napisano 12 Maja 2010 Napisano 12 Maja 2010 Chciałbym się dowiedzieć czy w 500 z czujnikiem kadencji istnieje wymiana baterii w tym czujniku??
cpu Napisano 13 Maja 2010 Napisano 13 Maja 2010 Chciałbym się dowiedzieć czy w 500 z czujnikiem kadencji istnieje wymiana baterii w tym czujniku?? Jesli chodzi o to czy w czujniku kadencji wymienia sie baterie - tak.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.