Skocz do zawartości

[koło] jak odkręcić taki zacisk

Krogulec

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Zakupiłem rower na alledrogo i wszystko super gdyby nie jeden szczegół - zaciski na kole, aby odkręcić zacisk trzeba podobno specjalny klucz szukałem w necie ale nic takiego nie znalazłem. Może ktoś się z tym spotkał i mi podpowie jak to odkręcić albo gdzie można zdobyć klucz do tego badziewia!?

foto http://img12.imageshack.us/img12/2154/koozacisk.jpg

Pozdrawiam

Napisano

Zajedź do najbliższego serwisu rowerowego to tam na pewno Ci pomogą:)

Pomogą mu młotkiem, co można zrobić i w domu, z tego co widzę to są tam takie wachlarzykowate zapadki, można spróbować śrubokrętem i młotkiem, ale to ostateczność spróbuj znaleźć klucz, spytaj po serwisach czy słyszeli albo widzieli,no i chyba najlepiej będzie spytać właściciela czym odkręcał i skąd to wziąć...

Napisano

Właśnie chciałbym to zrobić jak najbardziej bez inwazyjnie w ostateczności będę musiał wyciąć ten kołnierz i się do tego jakoś dobrać , wcześniejszy właściciel nawet tego nie zważył ze tam jest takie zabezpieczenie rower jest praktycznie nowy i on nigdy przy tym nic nie robił, twierdzi tylko że to jest zabezpieczenie przed kradzieżą ale co mi z takiego zabezpieczenia jak teraz nie mogę się na tym rowerze ruszyć dalej jak do sklepu na osiedlu...:-(

Napisano

bez przesady, nawet zalatac detke mozesz bez sciagania kola, dopoki nie masz potrzeby robic przegladu piasty lub zmieniac opon (hamulcow tarczowych brak), to mozesz normalnie uzytkowac w dlugie trasy :P.

Jesli chodzi o sam zacisk to rowniez pierwszy raz widze, srubokretem i mlotkiem nie polecam, bo zbyt maly promien zeby dalo rade to ruszyc, zerwiesz tylko ten "zabek". Szukaj klucza :D

• 3 miesiące temu...
Napisano

Jak sobie poradziłeś z tym problemem? Znalazłeś klucz czy musiałeś działać młotkiem? Również mam rower z takim zabezpieczeniem, a niedługo będę musiał zmienić opony.

• 2 miesiące temu...
Napisano

Pierwszy raz widzę taki zacisk ale przyznam, że jego idea bardzo mi się podoba - jako zabezpieczenie wymaga z pewnością więcej zachodu przy forsowaniu niż zacisk na imbus czy gwiazdkę.

Nie mając klucza spróbowałbym znaleźć jakąś metalową rurkę, której średnica pasowałaby do założenia wewnątrz tego zacisku, a następnie trójkątnym pilnikiem zrobić w jej końcu takie wcięcia symulujące klucz. Drugi koniec rury przewiercić na wylot i przy pomocy śrubokręta zasymulować korbę.

• 5 miesięcy temu...
Napisano

a może przewiercić stronę z pierwszej fotki wiertełkiem 2-3mm na wylot i przełożyć coś przez dziurkę w ten sposób robiąc niejako klucz

• Mod Team
Napisano

poczekaj z wierceniem i innymi pomysłami

Zrób fotę i z jednej i z drugiej strony i wyślij do jakiegoś dużego sklepu rowerowego

Napisano

Witam.

Bylem dzis u mechanika i poradzil sobie z tym szybciej niz ja znajdujac w necie odpowiedz na pytanie: co to jest??.

Przyciął osłone diaksem i zabą odrecił śrubę. Założyłem zwykle zaciski shimano i wkoncu mogę zdjąć kola do transportu.

PS. Pitlock jako zabezpiecznie swietnie sie sprawdzi ale jezeli ktos ma sklonnosci do gubienia kluczykow czy bryloczkow to nie polecam tego.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...