RAFI1784 Napisano 2 Kwietnia 2010 Napisano 2 Kwietnia 2010 No pierwsze słoneczne dni za nami, przyszła chyba pora przymierzyć się do nowych okularów:) Czym się kierować po za designem, ilością szkieł, uv? miękkością oprawek?, wymiennymi akcesoriami? No i jak z wytrzymałością, możecie coś polecić co używacie? ja miałem do tej pory uvexy, ale jakoś tak nos nie do końca mi w nosek wchodzi...
.PaVLo. Napisano 2 Kwietnia 2010 Napisano 2 Kwietnia 2010 Wszystkim co wymieniłeś można się kierować. Do niedawna używałem na zmianę Uvex z SH+, ale potem wypatrzyłem kilka razy tańsze okularki b-skin LINK i powiem ci, że wcale nie ustępują tym droższym, mają tylko nieco mniejsze (niższe) szkła od Uvex i praktycznie takie same jak SH+. Oprawka też wygląda na solidną i spokojnie poddaje się naprężeniom.
RAFI1784 Napisano 2 Kwietnia 2010 Autor Napisano 2 Kwietnia 2010 A jak z ich ciężkością i co sądzicie o wymiennych całych szybkach, a nie pojedynczych szkłach?
slaweksie Napisano 2 Kwietnia 2010 Napisano 2 Kwietnia 2010 Mam Uwexy z wymiennymi całymi szybkami. Wymiana to moment, szybki są w trzech barwach. Pojedyncza szybka vs podwójne/dwie szybki = cóż jedną łatwo zgubić, pojedyncza jest pewnie lżejsza bo oprawki mniej, ale ja sie nie znam
RAFI1784 Napisano 2 Kwietnia 2010 Autor Napisano 2 Kwietnia 2010 Przeglądałem teraz ofertę Scotta z okularów i masakra.. albo cena 650 zł albo wyglądają jak idź i nie wracaj.. :/
slaweksie Napisano 2 Kwietnia 2010 Napisano 2 Kwietnia 2010 Ceny okularów sę faktycznie pojechane, ja wychodzę z założenia że okulary nie są na całe rowerowe życie i prędzej czy później się rozwalą, zgubią. Te które mam to podstawowy model i jak mi się szybka porysował to nie bylem wkurzony przez cały dzień z tego powodu. Kupno breli za 400-600 to dla mnie złe wydatkowanie kasy, choć nie jest to kwota dla mnie rujnująca budżet.
RAFI1784 Napisano 2 Kwietnia 2010 Autor Napisano 2 Kwietnia 2010 Na ja uważam że sensowny wydatek to kolo 150 zł za okulary... aczkolwiek kiedyś miałem te z deca z 3 kolorami szkielek za 50 zł i też sie dobrze spisywały, po za ciemnymi szklami które chyba miłay problem z wjeżdżaniem w cień...
Aston95x Napisano 6 Kwietnia 2010 Napisano 6 Kwietnia 2010 ja mam okulary przeciwsłoneczne normalne z UV za 100 złoych znaczy podróby rowerowych . ale w sklepie rowerowym są okulary zawodowe . zobacz w servisie z sklepem warto Pozdro !!!
madek Napisano 6 Kwietnia 2010 Napisano 6 Kwietnia 2010 Sensowny zakup to Rudy Project, za troche ponad 200 zł można już kupić podstawowe modele. Jako uniwersalne polecam szkła Racing Red.
marcin1111 Napisano 9 Kwietnia 2010 Napisano 9 Kwietnia 2010 Co sądzicie o Arctica? Polaryzacja jest jakoś szczególnie ważna? Jak się sprawdza w tańszych modelach? Czy nie jest to po prostu jakiś mało znaczący bajer? http://allegro.pl/item991144316_wyprzedaz_arctica_s_85_polaryzacja_dod_szkla.html szukam okularków do 60zł - 80zł i jak tak się orientuje na allegro to albo wybiorę coś z większymi szkłami albo mniejsze ale z polaryzacją, jak w powyższym modelu. Zauważyłem także, że niektóre marku jak np. uvex nie sprzedają okularów ze spolaryzowanymi szkłami (albo przynajmniej nic o tym nie piszą) pozdrawiam
RAFI1784 Napisano 9 Kwietnia 2010 Autor Napisano 9 Kwietnia 2010 Wszystkie uvexy są polaryzowane, teraz to niemal standard...
Arek03170 Napisano 9 Kwietnia 2010 Napisano 9 Kwietnia 2010 wszystkie uvexy są polaryzowane... oprócz tych najtańszych. Niestety za markę trzeba zapłacić. W okularach bardzo ważna jest wentylacja, powłoka anti-fog nie zabezpiecza w 100% przed zaparowaniem, a preparaty nie działają. No i okulary trzeba przymierzyc przed zakupem. Okulary arctica są tanie. Przymierzałem je i kompletnie mi nie przypasowały - żaden model. Kupiłem uvexy - najtańszy model flash i przylegają aż za bardzo. Mają baardzo duze szkła. http://www.optometria.info.pl/bielawski/index.php?go=polaryzacja - tak działa polaryzacja
marcin1111 Napisano 12 Kwietnia 2010 Napisano 12 Kwietnia 2010 Rozumiem, na innym forum przeczytałem że nie ma sensu kupować okularków z polaryzacją nawet do 120zł i że lepiej będą się sprawować bryle z lepszymi szkłami bez polaryzacji w cenie 100zł w dół. Dzisiaj byłem obejrzeć okularki z b-skina w Bikeatelier i w cenie 60zł był model: http://b-skin.eu/okulary/17/parite.html . Ładnie pasowały ale o wszystkich modelach okularów b-skina piszą jedno i to samo (w sensie: właściwości materiałów) a jedynie cena i wygląd się zmienia, jeśli ktoś ich używał i może je porównać z innymi modelami proszę o opinie (.PaVLo. o nich pisał nieco wyżej i wydawało się że był zadowolony, możesz napisać coś więcej?). Poza tym co ciekawego możecie polecić w stosunku cena/jakość jak najlepszym do maksymalnie 70zł.
robercik1904 Napisano 12 Kwietnia 2010 Napisano 12 Kwietnia 2010 Polecam oksy czeskiej firmy R2 www.r2.cz . Nabyłem takie: http://www.r2.cz/en/catalog/sport-3/bike-3/sport-sunglasses-r2-spokes-at046a-3-72559.html tylko z czarnymi elementami na targach rowerowych za 100zl... i powiem szczerze nie mam do nich zastrzeżeń Maja wentylacje w szkiełkach, nie paruja są super wygodne, możesz ustawić sobie kształt noska i końcówek przy uszach do swojej twarzy, do tego maja 3 pary szkieł plus futerał i to czego właściwie szukałem są wąskie. Polecam w 100%!!
RAFI1784 Napisano 12 Kwietnia 2010 Autor Napisano 12 Kwietnia 2010 Wydają się bardzo sympatyczne, tylko czy szkło nie opiera ci się o nos, ciekawe jak by na mnie leżały, mam szeroki nos...
Moskit Napisano 12 Kwietnia 2010 Napisano 12 Kwietnia 2010 Ja używam od niespełna dwóch lat BBB BSG-23 Winner PH i jest to jeden z tych produktów z których jestem w 100% zadowolony. Zapłaciłem za nie 220zł. Posiadają one szkła typu fotochrom, więc wymiana szkieł jak dla mnie jest zbędna gdyż adaptują sie one same do warunków. Z moją facjatą zgrały się idealnie, nie cisną, nie spadają, nic nie uwiera, ale wiadomo, każdy ma troche inną gębę. Z parowaniem także nie miałem problemów.
Krzychoo Napisano 12 Kwietnia 2010 Napisano 12 Kwietnia 2010 Od 2 lat używam Arctica S-82.Zależało mi na polaryzacji :działa ,pocę się "głową" ale okulary nie parują.Mam szeroka mordę i okulary pasują idealnie. Co do wagi,uwierania itp. jeśli podniosę je na czoło to potem szukam gdzie położyłem
robercik1904 Napisano 13 Kwietnia 2010 Napisano 13 Kwietnia 2010 Wydają się bardzo sympatyczne, tylko czy szkło nie opiera ci się o nos, ciekawe jak by na mnie leżały, mam szeroki nos... Nie ociera gdyż możesz sobie ustawić..nosek do swojego kształtu nosa.. szerzej lub bardziej wąsko... to samo z końcówkami zauszników. ogólnie nie są szerokie ale myślę ze do każdej głowy będą raczej pasować, bardzo dobrze chronią przed wiatrem, a kształt szkieł jest mocno zaokrąglony w kształt twarzy przez ci od niej nie odstają, a zarazem nie parują dzięki otworom wentylacyjnym Fotki moich oksow : http://picasaweb.google.com/robercikLSTR/Oksy#5443557643260296690
Go23 Napisano 13 Kwietnia 2010 Napisano 13 Kwietnia 2010 ja dołączę się do tematu - gdyby ktoś chciał kupić ciekawe okulary nie mając za wiele pieniędzy ja dzisiaj sprawiłem sobie coś takiego OKULARY póki co kupuję całą odzież więc nie mam pieniędzy żeby nie wiadomo ile dawać na okulary. Tutaj za śmieszne pieniądze są okulary z trzema parami szkieł. Myślę, że cena w stosunku do jakości jest rewelacyjna. Pozdrawiam
Ponczyslaw Napisano 13 Kwietnia 2010 Napisano 13 Kwietnia 2010 Co do okularów uważać na ich zakup w tamtym sezonie mój kolega kupił markowe okulary z niższej pułki i zawsze mi mówił ze jak zakłada to powiększają ze różnica go odstrasza od ich zakładania ale po czasie się zawsze przyzwyczajał no a ze mama pracuje w szpitalu no to okulary poszły do okulisty no i okazało się ze są one niebezpieczne dla oczu i dłuższego ich noszenia można się nabawić pogorszenia wzroku nawet lekarz podał więcej informacji ale nie pamiętam. Przed zakupem wszystkie okulary dokładnie przymierzać testować w miarę możliwości wiadomo ze okulary za 20 30zzzł nie będą posiadały kompletu atestowanych szkieł z wszystkimi filtrami.
Majkel Napisano 15 Kwietnia 2010 Napisano 15 Kwietnia 2010 ja również szukam okularów (dotychczasowe Uvexy i-vo sprawują się dobrze ale nie wyglądają zbyt pięknie ) i w oko wpadły mi Fischery. http://www.fischersport.pl/k28/sport-glasses takie fs-18 bym wziął ale nie wiem czy będą pasować na mój szeroki pysk więc może ktoś się orientuje czy można je dostać gdzieś w warszawskich sklepach?
RAFI1784 Napisano 16 Kwietnia 2010 Autor Napisano 16 Kwietnia 2010 Te FS-01 nawet nawet są tylko mają jedną wadę: brak wymiennych szkieł.
Redziu Napisano 18 Kwietnia 2010 Napisano 18 Kwietnia 2010 Używam Uvex X-Trend bezbarwnych. Jak dla mnie ideał. Doskonale chronią przed muchami, "nie pocą się", nie brudzą, mają ochronę UV do 400nm, nie rysują się, nie ograniczają widoczności i kosztują 25PLN. Jedynym minusem może być dosyć kiepska prezencja
tokarool Napisano 21 Kwietnia 2010 Napisano 21 Kwietnia 2010 a co sadzicie o tych okularach? Endura Stingray http://www.dobrerowery.com/product_info.php?cPath=80&products_id=8422
Arek03170 Napisano 4 Czerwca 2010 Napisano 4 Czerwca 2010 Ostatnio przymierzałem okulary z wymiennymi soczewkami firmy google. Były w cenach do 150 zł, z wymiennymi szybkami i futerałem. Warto na nie spojrzeć bo mają dużo modeli, więc każdy coś dopasuje. Dowiedziałem się przy okazji, że szkiełka z policarbonu nie mogą mieć polaryzacji, a wszystkie szkiełka, które mają polaryzacje nie są z policarbonu. Policarbon jest bezpieczniejszi i najlepiej nadaje się na rower.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.