milosszz1889 Napisano 1 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2010 Które z podanych przerzutek są lepsze,wytrzymalsze i trwalsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blair7 Napisano 1 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2010 A ktora jest tansza? Zobacz sobie jak wyglada hierarchia shimano na oficjalnej stronie to sie dowiesz co do czego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebekfireman Napisano 2 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2010 Nie da się tego wyznaczyć do końca, gdyż wszystko zależy od modelu - a w skład Alivio i Deore wchodzi często kilka modeli (w ostatnich latach Deore bardzo często przechodziło metamorfozy i prawie co roku wydawali inny model). I tak w tegorocznych modelach na pewno jest lepsze Deore, ale już czy jest trwalsze to trudno powiedzieć. Kilka lat temu jak był model Alivio RD-MC20-S/L to ta przerzutka była lepsza od obecnej z klasy Deore i jak dla mnie była nawet lepsza od modelu XT RD-M750, który to sprawił kilka problemów podczas używania i ostatecznie okazało się że model ten miał pewną wadę konstrukcyjną - po większym przebiegu uszkodzeniu ulegał samoczynnie bolec blokujący sprężynę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milosszz1889 Napisano 2 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2010 Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Corratec Napisano 12 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2010 Zdecydowanie deore. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Poczwar Napisano 12 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2010 DEORE i koniec tematu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalliterski Napisano 15 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2010 Bez zastanowienia DEORE przynajmniej model LX / rower TREKING/cross SLX / rower MTB/cross. Róznica cenowa nie jest ogromna a zaoszczedzisz SPORO NERWÓW wiem miałem kiedys nizszej klasy przerzutki SHimano ( jednym słowem UPIERDLIWE). Nic dziwnego nawet taka firma musi uzupełnić swoimi produktami kategorie bardzo TANIE ( i przy okazji badziewne) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cichy66 Napisano 15 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2010 Musisz pamiętać o tym że Alivio tylnia jest 8-biegowa a Deore 9-cio,tak więc wraz ze zmianą przerzutki wiąże się wymiana kasety i łańcucha. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bimbromir Napisano 15 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2010 Musisz pamiętać o tym że Alivio tylnia jest 8-biegowa a Deore 9-cio,tak więc wraz ze zmianą przerzutki wiąże się wymiana kasety i łańcucha. Deore przy 8-rzędowym napędzie działa pięknie Nie widzę sensu wymiany napędu 8-rzędowego na 9. U mnie tylnia deore od ~2900km nie była regulowana, ostatnio zmieniłem kasete i łańcuch i dalej wszystko chodzi bajecznie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cichy66 Napisano 15 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2010 Owszem zgadzam się, tylko miałem na myśli zgoła odwrotną konfiguracje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TocaS Napisano 15 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2010 bzdura acera np. spokojnie działa z napędem 9 rzędowym, nie widzę potrzeby by wymieniać łańcuch i kasetę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 16 Kwietnia 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2010 Jak przerzutka która działa z ósemką mogła by nie działać z dziewiątką no zastanówcie sie przecież to ta sama szerokość kasety tylko ze w dziewiątce jest poprostu zlekka ciaśniej i trzeba zmienić manetki. Podejrzewam ze to by nawet z napędem 10 rzędowych działało poprawnie. Ja z racji przymusu (urwania gintu w niewymiennym haku w ramie) musiałem dorobić hak na razie prowizorycznie i przerzutka jest odsunięta o 4.5mm od prawidłowej pozycji a ogarnia spokojnie całą kasete i jeszcze zostało duuużo zapasu, wiec smiem twierdzić ze powyższe wnioski są bezpodstawne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.