mwo Napisano 7 Marca 2017 Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 Witam, nie znalazłem odpowiedzi dlatego piszę. Mam stary holenderski rower, w którym są założone opony 28" 700x23c 23x622, ale jeżdżąc na nich mam wrażenie jakbym miał zero amortyzacji. Chciałbym je zmienić na grubsze. Jakiej sensownej grubości opony mogę założyć na te obręcze do jazdy po mieście (chodnik, kostka, rzadziej asfaltowa ścieżka)? W tym poście: https://www.forumrowerowe.org/topic/66200-opony-kompatybilnosc-opon-z-obreczami/?p=1070752 jest napisane że wymiana na 28 mm to duża różnica komfortu na szosie? Myślałem o Kenda Khan 700x38c czy też nadają się na taką felgę do jazdy po mieście czy będą już przesadzone? Z góry dziękuje za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 7 Marca 2017 Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 Potrzebna jest informacja jaką szerokość ma obręcz,żeby sprawdzić jaką szeroką oponę można tam założyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mwo Napisano 7 Marca 2017 Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 Dzięki za szybką odpowiedź. Wewnętrzna szerokość 'rowka' to 19 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 7 Marca 2017 Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 Na pewno? Czyli ogranicza Cie jedynie miejsce pod błotnikami i w widełkach, bo na taką obręcz możesz założyć nawet opony ponad 50 mm do MTB. Powiedziałbym nawet, że to co masz obecnie założone to jest za wąska opona na te koła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 7 Marca 2017 Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 Obręcz bez problemu przyjmie oponę 38 mm,i nie jest to jeszcze przesadna szerokość na miasto.Szersza opona to mniejsze ciśnienie i lepsza amortyzacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mwo Napisano 7 Marca 2017 Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 (edytowane) Dzięki za szybkie odpowiedzi. Tak to 19 mm, chociaż mierzyłem bez suwmiarki. Nie znam historii roweru. Myśle że założone opony mogą być za wąskie, bo jeździ się na nich bardzo niewygodnie.. Edytowane 7 Marca 2017 przez mwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kool Napisano 11 Marca 2017 Udostępnij Napisano 11 Marca 2017 Witam 622x18c jaka najwęższa opona wejdzie .Tabelka nie działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 11 Marca 2017 Udostępnij Napisano 11 Marca 2017 25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 11 Marca 2017 Udostępnij Napisano 11 Marca 2017 28 powinna wejść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kool Napisano 11 Marca 2017 Udostępnij Napisano 11 Marca 2017 Hmm to 25 czy 28 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 11 Marca 2017 Udostępnij Napisano 11 Marca 2017 (edytowane) Mam stary holenderski rower, w którym są założone opony 28" 700x23c Wewnętrzna szerokość 'rowka' to 19 mm. Nawet na takim zestawieniu można jeżdzić Zakładaj 25 https://www.google.pl/search?q=szeroko%C5%9B%C4%87+opony+rowerowej&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&sqi=2&ved=0ahUKEwjmr86xgs_SAhWGKCwKHfjcBwIQsAQILA&biw=1920&bih=943#imgrc=6FsaMwUHwl80MM: Tutaj jesteś w strefie niewymiarowej obręczy.Bardzo blisko 25 Edytowane 11 Marca 2017 przez Tatanka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 11 Marca 2017 Udostępnij Napisano 11 Marca 2017 Wielu szosowców zakłada na obręcze 17mm opony właśnie 25mm, a co więcej, ten rozmiar obręczy jest coraz bardziej pożądany do tego rozmiaru opon. W twoim przypadku mamy raptem 1mm szerszą obręcz, tego nie jesteś w stanie wyczuć. Ja kiedyś testowo założyłem opony 25mm na obręcze 25mm i nic się nie stało, kilka km przejechałem i było normalnie, opona nie spadła. Jedyny problem to taki, że bieżnik tak wąskiej opony jest za wąski i w zakrętach zaczniemy szorować już niemal boczną ścianką opony o asfalt. No ale tak jak mówię, ty masz 18mm obręcze więc spokojnie 25 można zakładać uzyskując balon pewnie ok. 27mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zygzac Napisano 12 Marca 2017 Udostępnij Napisano 12 Marca 2017 Dzień dobry! Planuję zakup kół rowerowych na obręczach Rodi Excalibur o szerokości wewnętrznej 25mm. Rower Rockrider 5.2 z 2009 roku. Chciałbym założyć opony 2.0 lub 2.1 cala- według tabeli powinny spokojnie wejść ale chciałbym zapytać jaką szerokość uzyska opona 2.0 na obręczy o szerokości wewnętrznej 25 mm? Z racji szerokiej obręczy może wyjść więcej niż 50 mm? Nie mam pewności czy taki zestaw zmieści mi się do ramy. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 12 Marca 2017 Udostępnij Napisano 12 Marca 2017 Poza szerokością obręczy wpływ ma ciśnienie w oponie oraz producent/model opony.Np.Continental ma węższe opony niż podany rozmiar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Colonel Napisano 13 Marca 2017 Udostępnij Napisano 13 Marca 2017 Powiedzcie jak wygląda sprawa kompatybilności opon 3.0 z obręczami 29 wewnętrznie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zygzac Napisano 13 Marca 2017 Udostępnij Napisano 13 Marca 2017 Poza szerokością obręczy wpływ ma ciśnienie w oponie oraz producent/model opony.Np.Continental ma węższe opony niż podany rozmiar Dziękuję bardzo za odpowiedź- chciałbym prosić o podanie chociaż jednego przykładu jaką szerokość uzyskała opona 2.0 lub 2.1 na obręczy 25 mm wewn. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pszemoo Napisano 13 Marca 2017 Udostępnij Napisano 13 Marca 2017 @zygzac U mnie, na obręczy 25 mm Continental 2.2 ma 53 mm. Tapatalk...pszemoo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zygzac Napisano 14 Marca 2017 Udostępnij Napisano 14 Marca 2017 @pszemoo Dziękuję za odpowiedź- to mi wystarczy:-) Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
snajperooo Napisano 19 Marca 2017 Udostępnij Napisano 19 Marca 2017 Proszę o pomoc, chcę kupić nowe opony. Na moich starych oponach są symbole 28x1.60-700x40c może mi ktoś wyjaśnić co to oznacza z tego co wiem28 - to rozmiar w calach1.60 - szerokość oponya pozostałe ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 19 Marca 2017 Udostępnij Napisano 19 Marca 2017 To samo,tylko w innym systemie https://roweroweporady.pl/jaka-opona-do-obreczy/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
snajperooo Napisano 19 Marca 2017 Udostępnij Napisano 19 Marca 2017 Super dziękuje:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarwlos Napisano 24 Marca 2017 Udostępnij Napisano 24 Marca 2017 Ostatecznie kupiłem Continentale Country Plus. W specyfikacji napisane jest, że powinienem pompować między 4 a 5 bar. Jest prawie 5, ale jak siądę to wydaje mi się, ze jest za mało, gdyż patrząc w dół widzę jak tylna opona się lekko spłaszcza i pasek odblasku się rozszerza Czy jeśli napompuję ponad 5 bar? (wcześniej na Schwalbe oryginalnych do mojego Cube Crossa jeździłem z ciśnieniem 6) Jaki wpływ na oponę ma przekroczenie ciśnienia? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 24 Marca 2017 Udostępnij Napisano 24 Marca 2017 Opona musi się lekko uginać, bo odpowiada za sporą cześć amortyzacji. Przekroczenie zalecanego ciśnienia o 1 bar nie spowoduje raczej spektakularnego zniszczenia opony, ale osnowa będzie ciągle naprężona ponad miarę co może przyśpieszyć zużycie opony i obręczy. Ja bym najpierw sprawdził czy ten 1 bar Ci cokolwiek da. Pojeździj na 5 barach, a potem na 6 najlepiej tą samą trasą i sprawdź czy czujesz jakąkolwiek różnice. Opory toczenia bardziej zależą od samej opony niż od ciśnienia w niej (w pewnym zakresie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptachu Napisano 29 Marca 2017 Udostępnij Napisano 29 Marca 2017 Pierwszy raz zakładam w rowerze opony zwijane i mam z tym problem. Obręcz to DT Swiss M 442 (622x22,5), a opona to Schwalbe Racing Ralph (54x622). Czy to do siebie pasuje? Czy po prostu jestem oponiarską ciamajdą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 29 Marca 2017 Udostępnij Napisano 29 Marca 2017 (edytowane) A z czym jest problem?Jeśli chodzi o rozmiar obręczy i opony,to wszystko powinno pasować.Teoretycznie do tego rozmiaru opony obręcz mogła by być węższa,ale to nie problem Edytowane 29 Marca 2017 przez Tatanka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Dodane przez szymoon87,
1 reakcja
Pokaż odpowiedź