byh81 Napisano 27 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2016 (edytowane) To chłopaku w tym tempie pod koniec września przyjdzie Ci zbierać się na tamten świat Edytowane 27 Sierpnia 2016 przez byh81 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OnionBro Napisano 27 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2016 To chłopaku w tym tempie pod koniec września przyjdzie Ci zbierać się na tamten świat Widzę że też nie akceptują tu żadnych dżołków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
byh81 Napisano 27 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2016 Tia, było jeszcze że nikt nie rodzi się wszechwiedzący. No ale cóż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrErqu Napisano 28 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2016 Witam, w moim rowerze mtb planuje zmienić opony 26"x1.95" (górskie) na szosowe. Polecicie jakieś sprawdzone opony głównie do asfaltu ok. 60zł/sztuka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrErqu Napisano 29 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 Koła mam takie jak w tym rowerku http://allegro.pl/rower-gorski-goetze-mtb-26-hardtail-amort-i5657816813.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 29 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 Witam, w moim rowerze mtb planuje zmienić opony 26"x1.95" (górskie) na szosowe. Polecicie jakieś sprawdzone opony głównie do asfaltu ok. 60zł/sztuka? Załóż nowy temat to ktoś Ci poleci , to nie miejsce na takie pytania. Rozejrzyj się za conti. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 29 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 Tam nie ma żadnych informacji na temat obręczy, potrzebna jest szerokość wewnętrzna. Zmierzysz po zdjęciu opony. https://m.centrumrowerowe.pl/czesci/opony-detki/opony-rowerowe-26-cali-559/p,opona-k1029-26x1-25-kwick-roller-sport-czarna-kenda,301488.html Powinny pasować bez problemu, zakładałem je nawet na 25mm obręcze i grało. A jak obręcze mają do 19mm to można nawet takie założyć: https://m.centrumrowerowe.pl/czesci/opony-detki/opony-rowerowe-26-cali-559/p,kenda-kontender-k196-26-x-1-0-60tpi-kenda,2837.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrErqu Napisano 29 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 (edytowane) Po zmierzeniu obręczy wyszło mi 559mm i szerokości 21mm czy te opony które podałeś w 1szym linku będą pasować? Edytowane 29 Sierpnia 2016 przez MrErqu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 29 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 (edytowane) Moim zdaniem spoko. Ja je zakładałem do obręczy o szerokości wewnętrznej 25mm, a więc szerszej od twojej o 4mm i nabijałem do 80 PSI. Opona ułożyła się fajnie i nic się nie działo. Pamiętaj tez o zmianie dętki. Moim zdaniem jest to też akceptowalna waga dla tej szerokości opony i przy tej cenie. Lżejsze (szersze) będą już tylko droższe. Jak masz obawy, to jest też wersja 32mm pytanie tylko, po co skoro 28 już będzie fajnie leżeć. Zobacz na post 445 w tym temacie, są tam fotki jak układała się na mojej, szerszej obręczy. Edytowane 29 Sierpnia 2016 przez Arni220 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
teraw Napisano 6 Września 2016 Udostępnij Napisano 6 Września 2016 Mam takie pytanie: Mam obręcze 622x19C. W tym momencie założone Shwalbe Smart Sam 29x2,25 Jakie najwęższe opony mogę założyć w ich miejsce celem pobujania się po szosie? Chodzi mi o założenie bezpieczne, bez kombinacji przeróbek czy udziwnień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 6 Września 2016 Udostępnij Napisano 6 Września 2016 28mm na pewno, czy 25 też? Wydaje mi się, że tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AcidManiac Napisano 27 Września 2016 Udostępnij Napisano 27 Września 2016 A mój problem to w drugą stronę:-) Jakie najszersze opony mogę założyć na obręcze z wewnętrzną szerokością 20mm (DT X1900 Spline)? "Fabrycznie" założone są 55-622, ale DT w tabelce podaje jeszcze w zakresie opony 57-622 i nawet 60-622! Czy ktoś może zakładał coś takiego i jeździ na tym? Pytam, bo marzy mi się założenie Nobby Nica 2,35", który posiada eTRTO 60-622 i ciekaw jestem, jak to się będzie zachowywać w praktyce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 27 Września 2016 Udostępnij Napisano 27 Września 2016 W zimówce jak śnieg spadnie zakładam opony 2,35 na obręcze 19 z tyłu i 20 z przodu. Działać działa i swobodnie można jeździć, ale wiadomo, że na szerszej obręczy byłoby lepiej i można by zejść z ciśnieniem. Ja bym radził jednak maks 2,25, bo mniej waży, a różnicy nie poczujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AcidManiac Napisano 27 Września 2016 Udostępnij Napisano 27 Września 2016 Dzięki wielkie za odpowiedź i za radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaszczompf Napisano 9 Października 2016 Udostępnij Napisano 9 Października 2016 (edytowane) Dotychczas śmigałem na 26 calach i w minioną zimę udawało mi się przetrwać na semi-slickach (Schwalbe Big Apple 26x2.00 zarówno z przodu i z tyłu). Acz wiadomo jak to było z pogodą - pasowała bardziej na późną jesień niż typową polską zimę jeszcze sprzed 10 lat. Jednak w tym sezonie kupiłem trekking na gumach 28x1.60 (Schwalbe Marathon Supreme) i obawiam się co to będzie jak temperatura sięgnie zera i mniej stopni. Obręcze mają ETRTO 622-19C, przód to firmówka Krossa - nie wiem kto dla nich obręcze robi - a tylna to Mavic A 319. Teoretycznie najchętniej przyjmą opony w zakresie szerokości od 28-47mm. W wachlarzu opon 700xXX nie znalazłem niczego ciekawego (głównie slicki i semi-slicki w okolicach 1.6 cala szerokości), co mogłoby być bezpiecznym rozwiązaniem na pluchę i zmarznięte błoto na jezdni/DDR/chodniku. Pytanie do Was brzmi - czy taka obręcz bezproblemowo przyjmie oponę 29x2.00-2.10 cala, i czy jazda na takim zestawie będzie bezpieczna i bezproblemowa? Jakie mogą się pojawić problemy z powodu jazdy na dość szerokiej oponie przy stosunkowo średniej szerokości obręczy i dużej masie jadącego i bagaży (150+kg)? Nie chodzi mi o problem typu "czy miejsca w widelcu wystarczy" (co prawda po demontażu błotników, ale wystarczy - patrząc po zdjęciach w teście roweru tutaj). Bardziej zależy mi na informacji czy opona 2.00 lub 2.10 cala nie będzie zsuwać się z obręczy x19C. Póki co myślałem o niemal identycznym zestawie opon jak w podlinkowanym teście - Maxxis Beaver 29x2.0 lub x2.1 i/lub Vittoria Saguaro w identycznych szerokościach. Zasadnicze pytanie - czy to ma szansę bezpiecznie zadziałać? Edytowane 9 Października 2016 przez jaszczompf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 9 Października 2016 Udostępnij Napisano 9 Października 2016 przy 19 c mam 2.25 i przy 18 mam 2.10 - śmiga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 10 Października 2016 Udostępnij Napisano 10 Października 2016 Mam 2,3" też przy 19mm obręczy w góralu. Jak kałuże zaczynają zamarzać, to w mieszczuchu zmieniam na Marathony Winter. Nie są super (zwłaszcza na częściowo ubitym lub topniejącym śniegu) ale zawsze to jakaś lepsza kontrola na lodzie (bez szaleństw typu kładzenie się w zakrętach). Przymierzam się do zmiany ramy i przejścia na Kendy Klondike, zwłaszcza że obecne już nieco zużyte po kilku sezonach i nie trzymają tak dobrze jak kiedyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AcidManiac Napisano 10 Października 2016 Udostępnij Napisano 10 Października 2016 zekker - a do jakiego ciśnienia schodzisz w tej konfiguracji 19mm - 2,3"? Ja się zastanawiam nad kupnem opon 2.35" do obręczy 20mm (koło 622) i nie wiem czy nie będę musiał ich pompować zbyt twardo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 11 Października 2016 Udostępnij Napisano 11 Października 2016 (edytowane) Zwykle pompuję do 2,2-2,5bar ale pewnie z czasem schodzi do okolic 1,8bar. Aż tak dokładnie nie sprawdzam na bieżąco. Zdarza mi się też spuszczać na czuja. Edytowane 11 Października 2016 przez zekker Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AcidManiac Napisano 12 Października 2016 Udostępnij Napisano 12 Października 2016 Dzięki za odpowiedź zekker Ostatnio po prostu wziąłem sobie do serca powszechną opinię, że komfort na rowerze to nie koniecznie zawieszenie ale przede wszystkim dobra geometria, wygodnie siodełko i właściwie dobrane ciśnienie w oponach:-) Dlatego tak drążę, bo gdy wjeżdżam w góry, to staram się pompować jak najmniej, czytaj: spuszczać na czuja, by trochę lepiej "wklejać się w podłoże" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Colonel Napisano 28 Października 2016 Udostępnij Napisano 28 Października 2016 Orientuje się ktoś jak z nowymi nobby nic i smart samami ? W rozmiarze 2,6 podobno można je założyć na obręcz 23mm wg. producenta. Mam obręcze 25mm i zastanawiam się nad nimi (w ramie się zmieszczą spokojnie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 28 Października 2016 Udostępnij Napisano 28 Października 2016 Nie rozumiem problemu? Skoro sam producent twierdzi, że nawet na 23 wchodzą, to na 25 tym bardziej. Jedynie szerokość opony wzrośnie ci o jakieś 0,5mm w stosunku do minimum producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuli Napisano 14 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2016 Continentale trail king 2,4" będą w miare ok na obręczach 19mm? Niby conti zaniża rozmiarówke, ale ludki mawiają że trail 2,4 są ogromne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GTZaskar1991 Napisano 15 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2016 Jakie najszersze opony mogę założyć na obręcze z wewnętrzną szerokością 20mm (DT X1900 Spline)? A czasem x1900 nie mają tylko 17 mm wew ? Podają na większosci stron, że maks. opona 2,25, czyli chyba jednak 17 mm, a nie 20 mm, nawet nie 19 mm - mowa o starszej wersji Spline x1900. Za to M1900 mają 19 mm i tu już można poszaleć do 2,35. Continentale trail king 2,4" będą w miare ok na obręczach 19mm? Chyba będą ok, bo do 19 mm maksymalnie zaleca się 2,35 (pewnie nie zawsze). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AcidManiac Napisano 16 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2016 AcidManiac, dnia 27 Wrze 2016 - 09:51 AM, napisał: Jakie najszersze opony mogę założyć na obręcze z wewnętrzną szerokością 20mm (DT X1900 Spline)? A czasem x1900 nie mają tylko 17 mm wew ? Podają na większosci stron, że maks. opona 2,25, czyli chyba jednak 17 mm, a nie 20 mm, nawet nie 19 mm - mowa o starszej wersji Spline x1900. Za to M1900 mają 19 mm i tu już można poszaleć do 2,35. Powiem szczerze, że nie zdejmowałem jeszcze "fabrycznych" opon z tych obręczy - kiedyś po Nowym Roku się wezmę i po prostu suwmiareczką zmierzę tą szerokość, bo przed wiosną będę myślał o innych oponkach i muszę mieć 100% pewności. Pytając we wrześniu oparłem się jedynie na stronie DT https://www.dtswiss.com/Wheels/MTB-Wheels/X-1900-Spline-en oraz na informacji z jednego z blogów rowerowych. Dzięki wielkie za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Dodane przez szymoon87,
1 reakcja
Pokaż odpowiedź