some1 Napisano 25 Lipca 2024 Napisano 25 Lipca 2024 Koła mają zalecane opony 23mm (bardzo wąska obręcz) i limit wagi 80 kg. Hamulce nie więcej niż 28mm, ale możliwe, że prześwit w ramie kończy się wcześniej. Cytuj
Rybz666 Napisano 26 Lipca 2024 Napisano 26 Lipca 2024 W serwisie rowerowym powiedzieli że 28mm wejdzie. To jak to w końcu jest? 🤔 Cytuj
Roballinho Napisano 1 Października 2024 Napisano 1 Października 2024 Czy macie jakiś sposób na równomierne wstrzelenie opony w rant? Mam drutowane Continentale Race King 26". Próbuję je naciągnąć na obręcze Mavic Crossmax. Nie chcą się poddać. Próbowałem z płynem do naczyń. Opona dobrze się układa dopiero przy ok. 4 barach. Kiedy spuszczam powietrze do ciśnienia roboczego, czyli niespełna 2 barów, w jednym miejscu się ześlizguje do wewnątrz obręczy. Czytałem, że te opony trudno się układają, ale żeby aż taki był z tym problem... Cytuj
Roballinho Napisano 1 Października 2024 Napisano 1 Października 2024 Edit: Crossride, nie Crossmax. Cytuj
Roballinho Napisano 21 Grudnia 2024 Napisano 21 Grudnia 2024 Czy obrecz o wewnętrznej szerokości 24 mm, to ciut nie za dużo do oppoy 700x40? Przymierzyłem i trochę dziwnie wygląda balon. Trakcji jeszcze nie sprawdzałem. Konkretnie chodzi o wtb nano. Cytuj
KSikorski Napisano 22 Grudnia 2024 Napisano 22 Grudnia 2024 Jeździłem sporo z zestawem dt swiss r500db (622x22) i tufo gravel swampero 700x40c. Było w porządku, nie przyszło mi nigdy do głowy by to jakoś specjalnie rozważać. Cytuj
podlaska_samogonka Napisano 21 Marca Napisano 21 Marca (edytowane) Na swoim rowerze, fabrycznie mam opony o rozmiarze 29x2.35", szerokość koła podawana przez producenta to 23mm. Celuje w coś chudszego bo te 2,35 to jest niezły balon. Jaką mogę założyć najwęższą szerokość opony na te koło? Edytowane 21 Marca przez podlaska_samogonka Cytuj
Wojcio Napisano 21 Marca Napisano 21 Marca 23mm to rozmiar gravelowy (córka ma takie w grążelu fabrycznie). Możesz dawać opony 38c 40c optymalnie (a właściwie to od 30c). Twoje 2,35 to górna granica jeśli dobrze zmierzyłeś wewnętrzną szerokość obręczy. Cytuj
Mod Team KrissDeValnor Napisano 21 Marca Mod Team Napisano 21 Marca Rozumiem, że opony mają być nadal MTB ? Jeżeli tak, to możesz założyć coś pomiędzy 2, a 2.25" - powiedzmy 2.1" ; a jeśli chciałbyś opony grawelowe, to okolice 1.75 - 1.9" też pewnie podejdą - w końcu spotyka się czasem obręcze 23 mm w grawelach. Cytuj
podlaska_samogonka Napisano 21 Marca Napisano 21 Marca Tak, nadal mtb. tutaj ze strony treka Wytrzymała dwuścienna obręcz aluminiowa o szerokości wewnętrznej 22,5 mm i zewnętrznej 29 mm link: https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/części-rowerowe/komponenty-rowerowe/bike-rims-accessories/obręcze/obręcz-mtb-bontrager-kovee-tlr-29/p/581063/ Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dodane przez szymoon87,
1 reakcja
Pokaż odpowiedź