gokart Napisano 12 Marca 2018 Udostępnij Napisano 12 Marca 2018 Teraz, Tatanka napisał: Opona 50 będzie minimalnie węższa od 54.Można śmiało zakładać. Teraz, Fenthin napisał: Jak najbardziej możesz. Różnica to dokładnie 4mm (54 vs 50mm) szerokości. W praktyce może nie być żadnej, bo różnie to z realnym rozmiarem u różnych producentów bywa. Rozważam jeszcze wymiar 47x406 20x1.75. W przypadku tych pierwszych podanych przeze mnie wymiarów dętka może zostać ta sama a jak przy tym rozmiarze ? Dętka zostaje ta sama czy też muszę kupić nową no i czy na to koło 20x1.75 nie będzie za wąska. Dużo jeżdżę z synem po asflacie i jednak 1.75 była by odpowiedniejsza zawsze to lżej dla 7 latka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 12 Marca 2018 Udostępnij Napisano 12 Marca 2018 Dętka może zostać.1,75 na 7 latka i szosę jest wystarczająco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krookos Napisano 17 Marca 2018 Udostępnij Napisano 17 Marca 2018 Jaka opona największa wchodzi do Giant roam 1? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arturj123 Napisano 13 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2018 (edytowane) Witam. Koledzy podpowiedzcie jaki rozmiar opon oraz producenta dobrać do roweru, jego obręcz kół to: 622-19c (YAH19 Verschleissindikator beachten). Ważę około 90 kG, zamierzam jeździć ok. 60% asfalt, 40 % szuter Obecnie założone (do wymiany): przód: Rubena flash 700-42c, 42-622 tył. CST traveller 700x35c, 37-622 (c979-1) Edytowane 13 Kwietnia 2018 przez arturj123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 13 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2018 A czegoś Ci obecnie brakuje w oponach? Każda opona 28' Ci wejdzie, a w przypadku 29' to pewnie ograniczy Cię miejsce w widełkach. Schwalbe Smart Sam, albo Hurricane są niezłe na szuter i asfalt. Continetal Cyclo X-King na przód nawet się sprawdzi, a na tył Conti Speedride? Maxxis Wormdrive? Jaki budżet? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arturj123 Napisano 13 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2018 (edytowane) Obecne są do wymiany, jedna łysa, druga zmurszała. Czy najlepiej kupić dwie takie same, czy szersza tył, wyższa przód? Budżet powiedzmy 150 zł. Edytowane 13 Kwietnia 2018 przez arturj123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 14 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2018 W dniu 13.04.2018 o 20:52, arturj123 napisał: Czy najlepiej kupić dwie takie same, czy szersza tył, wyższa przód? Opony rowerowe mają jeden wymiar objętościowy i jak już różne to szersza/wyższa i z bardziej agresywnym bieżnikiem idzie na przód. To nie motocykl. Wszystkie, które podałem wyżej się bez problemu mieszczą w budżecie, a jak chcesz coś bardziej w kierunku asfaltu i suchych nawierzchni to Schwalbe Marathon lub Conti Travel Contact/ Tour Ride. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arturj123 Napisano 15 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2018 Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
colonial Napisano 21 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2018 Witam szanownych forumowiczow. Bardzo prosze o pomoc, sezon sie zaczyna a tu u mnie taki klops. Uzytkuje rowerek bulls copperhead 3 rs '2016. Wlasnie przed sezonem nadszedl czas zmiany opon, detek itp. Bullsiak ma standardowo obrecze o nazwie XC-21D, jest to obrecz WTB 27,5 TLR o szerokosci wewn 21 (zdjecie zalaczone) i bylo to zestawione z oponami Rocket Ron 2'25 (zdjecie dolaczone) 57-584 1,8-3,7 bar. W trakcie wymiany detki w tylnym kole zajrzalem pod opaske na obreczy, jak sie okazalo obrecz jest peknieta, nie wiem jakim cudem (zdjecie dolaczone) Decyzja została podjeta - mianowicie wymiana obrecz tyl,przod - ma to byc w miare solidna obrecz, firmowa, nie zalezy mi na wadze, w rozsadnych pieniadzach, zdecydowalem ze szerokosc wewnetrzna ma byc szersza, ma byc pod preste, tak zebym pozostal przy obecnych detkach i oponach rocket ron 2,25 (i jak sie uda szprychach) 32 otwory i oczywiscie 27,5 z moich typow: WTB SX I23 27,5 / OBRĘCZ MTB / 32 OTWORY / NOWA - wewnetrzna szerokosc 23mm - LINK DT Swiss Disc MTB 533d 32H 27.5" obręcz - wewnetrzna szerokosc 22mm - LINK Przy starej obreczy i oponie RR pompowalem spokojnie na 3-3,5 bara, a czytajac opis techniczny DT SWISS 533D - obrecz jest do maks 3bar, czy teraz bede wlasnie ograniczony do tych 3 barow? Jak to wyglada w praktyce? czy moze wziasc tą WTB? Bardzo prosze o pomoc forumowiczow, jakies sugestie, ewentualnie inne typy, z gory dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 22 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2018 Bardzo możliwe, że obecną obręcz rozerwałeś właśnie zbyt wysokim ciśnieniem, bo obręcze MTB tym bardziej pod hamulce tarczowe i bezdętkę nie są jakoś specjalnie wzmacniane i ograniczenie do 3 barów to jest raczej taki standard. No bo i po co w terenowych oponach tyle powietrza? Żeby się od każdego kamienia jak piłka odbijać? A jakie masz piasty? Nie rozglądałeś się za całymi kołami? Ja ze swojej strony mogę DT Swiss 533D polecić, bo już im u mnie 4 tys. km leci i żadnych problemów, a warunki maratońskie. Bez problemu się też opony na nich uszczelnia. No tylko, że ja to 2 barów nie przekraczam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
colonial Napisano 22 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2018 ufff dziekuje za jakakolwiek reakcje :-) Pod koniec zeszlego sezonu 3 ostatnie przejazdzki to wlasnie cos mi kolo tylne zaczelo lekko bic, sezon sie skonczyl i odstawilem temat na bok, bylem swiecie przekonany ze byc moze podczas zmainy detki lub opona zle ulozona ew lekkie scentrowanie. Na cale szczescie tydzien temu zaczalem wszystko sprawdzac i dotarlem do pekniecia pod tasma - moglo sie to skonczyc tragicznie gdyby mi sie tak kolo nagle tylne zlozylo podczas jakiegos zjazdu. OK temat opowiesci zamkniety :-) Tak jak pisalem nie chce zbytnio inwestowac i wydawac fortuny, cale nowe kola nie wchodza w gre. Tylnia piasta to Shimano DEORE XT FH-M8000 (w stanie idealnym) kaseta: Shimano XT CS-M8000 zakres przełożeń: 11-40 *11 speed tarcze: Shimano SLX SM-RT68-M 180mm z mocowaniem Centerlock i technologią Ice-Tech Stanelo na tym ze zmienie same obrecze i bedzie przekladka tylko :-) Moim marzeniem byloby tak dobrac obrecz zeby grzecznie pozostać przy starych szprychach i nyplach bo wszystko z nimi ok - czyli oddaje do serwisu, panowie przekladamy, zaplatamy i jestem do 2 dni roboczych i odjezdzam :-) ale... parametr ERD mnie przerazil :-) poniewaz te stare obrecze WTB to jakis OEM dla bullsa to poza parametrami na naklejce nic wiecej nie moge sie doszukac, zaczalem mierzyc suwmiarką i wyszlo mi mniej wiecej: sz wewn:21 zewnetrzna: ~24-25mm wysokosc: ~19mm moja waga obecnie to ~89kg wiec szersza obrecz sie przyda, na chwile obecna 533D jest moim typem (dziekuje za potwierdzenie) a co z ta obrecza WTB SX I23? oj kusi mnie ta firma, szerokosc i mozliwosc zalozenia w przyszlosci szerszej gumy :-) i znowu zaczalem szukac i sie okazuje ze to jest budzetowy model wtb, bo na stronie ich nie ma, frequency jest, kom jest, asym jest, karbonowe sa, SX nie ma :-) bardzo mozliwe ze to inna nazwa lub nastepca WTB speeddisc i23 - tu podaje link do parametrow KLIK - sa bardzo podobne, prosze spojrzec na szerokosc wysokosc a tu kilka fotek do mojego bullsiaka: KLIK-1 KLIK-2 KLIK-3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 22 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2018 533D mają dokładnie 22,4 wewnętrznie, więc lekko ponad 0,5 mm mniej niż WTB - na szerokość potencjalnych opon bardzo to jakoś nie wpłynie. ERD to też nie wszystko, bo zgodnie ze sztuką to w ogóle nie powinno się stosować starych szprych, bo są już naciągnięte. Teoretycznie... Piasty masz rzeczywiście spoko. Jest jeszcze obręcz Dartmoor Rocket - 22,4 wewnętrznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
colonial Napisano 22 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2018 wow, dziekuje serdecznie - faktycznie ta wersja rocket v2. calkiem nice i nawet robi wrazenie wizualne :-) bede cos zamawial w tym tygodniu, dam znaka jak mi poszlo i na czym stanelo :-) jeszcze raz dzieki wielkie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SiWY2911 Napisano 27 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2018 (edytowane) Witam. Chciałbym się zwrócić do Was o pomoc w wyborze opon do mojego Unibike Flash-a 2017. Aktualnie posiadam opony Impac Smartpac 42-622 które są od zakupu. Jeżdżę głównie po asfalcie i ubitych nawierzchniach, rzadko zapuszczam się w "teren". Nigdzie nie mogłem znaleźć wewnętrznych wymiarów obręczy więc zmierzyłem i wyszło 25mm. Chciałbym zmienić opony na Impac Streetpac, tylko właśnie nie wiem czy coś poniżej 42 wejdzie na tę obręcz? nie chcę ryzykować z zakładaniem tych Streetpac w rozmiarze 35-622. Czy ktoś mógłby pomóc? z góry dziękuję i pozdrawiam. Edytowane 27 Kwietnia 2018 przez SiWY2911 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 27 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2018 25 to zapewne po zewnątrz, a wewnątrz zapewne coś ok.19.Więc 35 śmiało możesz zakładać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SiWY2911 Napisano 27 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2018 (edytowane) 25mm dało mi wewnątrz, 34mm na zewnątrz, chyba że coś źle zauważyłem na suwmiarce ;P Dlatego właśnie się zastanawiam czy kupować te "streetpaci" 1.4' czy lepiej kupić 1.6' bo takiej szerokości mam aktualnie "smartpaci" Edytowane 27 Kwietnia 2018 przez SiWY2911 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 27 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2018 Chyba coś źle zmierzyleś.W rowerze crossowym nie daje się takich szerokich obręczy. Podaj jaki to model, dodatkowo poszukaj jakiś oznaczeń na nich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gokart Napisano 27 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2018 Witam. Jaka najwęższa opona wejdzie na moją felgę i jaka jest szerokość wewnętrzna felgi bo nie wiem jak rozszyfrować oznaczenia na feldze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 27 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2018 (edytowane) Jak się źle odczytuje z suwmiarki to właśnie o jakieś 6 mm się zawyża. Zmierz miarką, bo zgadzam się z kolegą wyżej w 100%. Na obręczy ze zdjęcia jest tylko oznaczenie zalecanej opony, ale można przypuszczać że obręcz ma "standardowe" 19 mm (ewentualnie zmierz) i możesz spokojnie nawet oponę 25 mm założyć. Edytowane 27 Kwietnia 2018 przez seraph Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SiWY2911 Napisano 27 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2018 Okej idę faktycznie zmierzyć raz jeszcze innymi "sprzętami" O obręczach mam tylko takie info https://sprint-rowery.pl/rower-crossowy-unibike-flash-gts-2017 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SiWY2911 Napisano 27 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2018 (edytowane) W środku obręczy widnieje napis: HERRMANS HPM 20x622-635/28 vh9 1213-0016 210916 2 ale to chyba tylko info o tym niebieskim pasku, którym jest wyłożona obręcz od środka, przynajmniej taki wynik dają google po wpisaniu tej nazwy. Edytowane 27 Kwietnia 2018 przez SiWY2911 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 27 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2018 W przypadku obręczy stożkowych Stars,które jak wynika z linku posiadasz,to na 99% nie masz szerzej niż 19-20 mm wewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SiWY2911 Napisano 27 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2018 Fakt, jak mierzyłem taką prostą miarką to na oko było 19,20mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SiWY2911 Napisano 28 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2018 Czyli według tabel dostępnych w sieci mogę założyć oponę 35. Prosiłbym kogoś doświadczonego, które opony lepiej wybrać na 90% asfalt, chodniki, miasto: 1. https://www.ctbike.pl/impac-streetpac-28x1-40-35-622-700x35c-opona-rowerowa-drutowa-miejska.html 2. https://www.ctbike.pl/impac-crosspac-700x38c-28x1-50-40-622-opona-rowerowa-drutowa-czarna-cross.html rozmiary są poglądowe, bo sam nie wiem który rozmiar byłby lepszy 1.4' 1.5' 1.6' Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 28 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2018 Jak masz obręcze of fatbika to nie, nie możesz założyć opony 35mm Jak masz obręcz kompatybilną czyli 622x17/30c, to założył bym ten pierwszy model: https://www.ctbike.pl/impac-streetpac-28x1-40-35-622-700x35c-opona-rowerowa-drutowa-miejska.html Ta druga to już taki semislik czyli na sporadyczne wyjazdy w szutry itp. Poza bieżnikiem, pierwsza jest też lżejsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Dodane przez szymoon87,
1 reakcja
Pokaż odpowiedź