Ychu Napisano 12 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2017 Dobierz dobrą oponę pod warunki w których jeździsz , szerokość jak wspomniałeś 2.2 i z ciśnieniem mógł byś spróbować ciut zejść , ale to już zależnie od wagi. Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bongkox Napisano 12 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2017 Zejść z ciśnieniem to juz problem bo waga sięga 95kg. Może macie do polecenia jakieś opony na leśne drogi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrek87 Napisano 16 Października 2017 Udostępnij Napisano 16 Października 2017 Hej, szybkie pytanie. Obręcz 622x20 - jaka najszersza opona wejdzie? Jeżdżę na niskim ciśnieniu, na mleku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ilia Napisano 16 Października 2017 Udostępnij Napisano 16 Października 2017 Dorzucam swoje pytanie. Szukam takiej tabelki, gdzie są szerokości wewnętrzne obręczy i jakie opony można do nich dawać. Nie wiem już co wpisać by to znaleźć, a kiedyś widziałem taką autorstwa DT Swiss. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 16 Października 2017 Udostępnij Napisano 16 Października 2017 https://dycteyr72g97f.cloudfront.net/uploads/WPR1600AAQXSA04447/MAN_WXD10000000866S_WEB_ZZ_001.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ilia Napisano 17 Października 2017 Udostępnij Napisano 17 Października 2017 Dziękuję bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hanus Napisano 19 Października 2017 Udostępnij Napisano 19 Października 2017 Cześć. Continental Cyclocross Speed 700x42c czy może ktoś mi podać rzeczywistą szerokość tych gum dla obręczy 17mm? Na forum znalazłem taki post:"To ja jeszcze dodam, że na standardowej 19 mm obręczy Conti w wersji 700x42 ma rzeczywistą szerokość =38 mm (przy ciśnieniu ok 5ba). Tak więc szybka, wąska, lekka i zaskakująco przyczepna oponka " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 19 Października 2017 Udostępnij Napisano 19 Października 2017 skoro na 19mm ma 38, to na 17mm będzie +/-37,7mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hanus Napisano 19 Października 2017 Udostępnij Napisano 19 Października 2017 (edytowane) Też tak myślę jednak, jednak potrzebowałbym potwierdzenia od osoby która śmiga na tych gumach Edytowane 19 Października 2017 przez hanus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 20 Października 2017 Udostępnij Napisano 20 Października 2017 Nic innego ci nie powie, ale jeśli cię to zadowoli, to czekaj. Zresztą obręcze mogą mieć delikatnie różne ranty i też te wyniki mogą wychodzić delikatnie różnie. A dodaj jeszcze taką zmienną jak ciśnienie w oponie. Z prostego wzoru 2*pi*r obliczysz +/- to sobie samemu. Jeśli wyjściowy promień ma 19mm, to po zmniejszeniu średnicy o 2mm wyjdzie właśnie ci 37,36. Nie ma się co spodziewać cudów, że będzie to nagle 35 lub mniej no chyba, że na ciśnieniu 20PSI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzechotek Napisano 10 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2017 Mam obręcz Dartmoor Fortress v2 26", szerokość wew. to 25mm i czy da się założyć opony Maxxis Minion 2.30 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 10 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2017 Bez problemu, będzie wręcz idealnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
verbathim Napisano 17 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 witam serdecznie, w rowerku trekkingowym posiadam koła Fulcrum Racing DB CX 77 o obręczy 622x17C, obecnie założone opony to Schwalbe Hurricane 42-622. Jako iż tym rowerem przemieszczam sie wyłącznie po asfalcie, zastanawiam sie nad założeniem opon typowo szosowych o wymiarze 28-622 np: - conti Grand Prix 4-Season 28-622mm lub coś podobnego. czy to sie sprawdzi ? Moja waga to ok 95kg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 17 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 Bez problemu, a i dętkę pewnie będziesz mógł zostawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
verbathim Napisano 18 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2018 detki to SV17 700x28-45C wiec zostaja wielkie dzieki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 24 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2018 W dniu 1/17/2018 o 18:16, verbathim napisał: conti Grand Prix 4-Season 28-622mm lub coś podobnego Wczoraj zakladalem te oponki, dokladnie ten sam rozmiar na Felgi 19C UST, a Zafiro Pro III 28C na felgi 17C , obie zaklada się bezproblemowo, palcami ładine sie uadają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nhandu Napisano 8 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2018 (edytowane) Obręcz: Mavic EN 827 Opona: Vittoria Mezcal 29 x 2.25 Taśma: 28mm + mleko. Jeszcze nie jechało. Edytowane 8 Lutego 2018 przez nhandu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matiq16 Napisano 9 Marca 2018 Udostępnij Napisano 9 Marca 2018 Kojarzy ktoś stronę z realnymi szerokościami opon na danej szerokości wewnętrznej obręczy ? Przeleciałem cały temat i albo przeoczyłem albo nie tutaj była wrzucona. Strona była bodajże niemiecka. Posiadała realne szerokości które były dodawane przez użytkowników. Aby nie robić trochę offtopa to aktualnie posiadam dętkę do szerokości niby 2.125. Jaką polecacie dętkę na oponę 2.35, w miarę pancerną która też nie będzie dużo ważyć. Szerokość wewnętrzna obręczy to 25mm jeśli ma jakiś wpływ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 10 Marca 2018 Udostępnij Napisano 10 Marca 2018 Zakładaj tę, którą masz. Przejeździłem setki km na dętce pod 26' w oponie 28' i kompletnie nic się nie dzieje, bo przecież to jest guma. Siostra ma od kilku lat dętkę pod 1,95' w oponie 2,4'. No chyba, że wierzysz, że mniej napiętą dętkę trudniej przebić, ale uwierz mi, że dętki nie trzeba rozciąć na wylot - i tak pęknie dalej sama. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 11 Marca 2018 Udostępnij Napisano 11 Marca 2018 11 godzin temu, seraph napisał: No chyba, że wierzysz, że mniej napiętą dętkę trudniej przebić A nie jest tak? Mocniej napięta dętka, to cieńsze ścianki, to większe siły działające na powierzchnię. To tak samo jak z balonikiem, takiego nadmuchanego na fest o wiele łatwiej przebić, niż takiego ledwo ledwo. Dętka w rowerze nie musi być idealnie dopasowana rozmiarami ale przeginać nie można. Miałem dętki do opon 35mm i z oponami 47mm współpracowało tak sobie, trzeba było trochę napompować, żeby dętka nie latała luźno w oponie. Byłem też świadkiem próby napompowania dętki szosowej w oponie crossowej, strzeliło zanim się poprawnie dopasowała. dętka 2,1" w oponie 2,35" powinna dać radę, 1,95" w 2,4" to już może być gorzej, zwłaszcza przy niższych ciśnieniach. Jak jest i działa to ok ale kolejną kupowałbym już dopasowaną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 11 Marca 2018 Udostępnij Napisano 11 Marca 2018 Pisałem z doświadczenia. Wydaje mi się, że porównanie do balonika jest trafne połowicznie, bo rzeczywiście jeśli dętka ma skazę to strzeli po rozciągnięciu, ale jeśli jakieś obce ciało ją natnie to zawsze się rozejdzie. Nawet lekko napompowany bolon bez problemu przebijesz igłą. Jak nie mamy pod ręką żadnej dętki to oczywiście lepiej kupić dopasowaną. Szosowa dętka w oponie MTB to też przesada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matiq16 Napisano 12 Marca 2018 Udostępnij Napisano 12 Marca 2018 W takim razie spróbuje na starej dętce. Udało mi się znaleźć stronkę dlatego wklejam poniżej. Przyda się może komuś kto się zastanawia czy opona wejdzie mu w ramę. Widać też o ile niektórzy producenci przekłamują. http://www.reifenbreiten-datenbank.de Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gokart Napisano 12 Marca 2018 Udostępnij Napisano 12 Marca 2018 Witam. Zamierzam kupić nowe opony do syna rower. Oznaczenie na starej oponie to 54-406 20x2.00 i teraz mam pytanie w tym rozmiarze jest mały wybór czy mogę zastosować rozmiar np 50x406 20x2.00 i jaka jest różnica między tymi wymiarami. Dziękuje za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 12 Marca 2018 Udostępnij Napisano 12 Marca 2018 Opona 50 będzie minimalnie węższa od 54.Można śmiało zakładać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 12 Marca 2018 Udostępnij Napisano 12 Marca 2018 Jak najbardziej możesz. Różnica to dokładnie 4mm (54 vs 50mm) szerokości. W praktyce może nie być żadnej, bo różnie to z realnym rozmiarem u różnych producentów bywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Dodane przez szymoon87,
1 reakcja
Pokaż odpowiedź