seraph Napisano 3 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2017 584 mm musi się zgadzać, a reszta może się zawierać od 25 do 57 mm spokojnie. Aczkolwiek to 57 to już takie lekko przesadzone - pasuje, ale sensu trochę nie ma. Obecne 52~54 mm, które masz to jest rozsądne maksimum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 3 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2017 Jaki maksymalny rozmiar mogę upchać na tej obręczy? Z góry dzięki za pomoc! 2.30 było by w zupełności ( 58x584 ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NRG Napisano 3 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2017 Dzięki Panowie za odpowiedź. Seraph mam pytanie odnośnie zakresu - można to jakoś wyliczyć tak żebym był pewien że dana opona będzie pasować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 3 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2017 Można przyjąć że na każdy 1 mm szerokości obręczy można dać do 3 mm opony.Czyli w Twoim przypadku 3x19=57.Oczywiście wymiar który podał kolega Ychu też będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stanko Napisano 4 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2017 Czy Race king 2.2 nada się na dm18 ? niby wydaje się bardziej optymalna 2.0 ale wolałbym 2.2 tyle że nie na siłę jeśli ma pływać balon na tej obręczy. Ma ktoś jakieś doświadczenie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 4 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2017 Na jakim ciśnieniu chcesz jeździć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stanko Napisano 4 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2017 (edytowane) Nie chce być gołosłownym jeszcze nie myślałem kusi mnie 2,2 bo ma być sztywny widelec i chyba lepszy komfort powinien być takie mtb 26 na sztywniaku. Cel miasto wiejski asfalt i trochę ścieżek leśnych i polnych. Powiedziałbym że ciśnienie umiarkowane ani kamień ani też glut. Nie upieram się za wszelką cenę na 2.2 chociaż dawno temu miałem te oponki i były fajne a obręcz ma 18,4 wew. Edytowane 4 Lipca 2017 przez Stanko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 4 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2017 Conti ma zawyżone rozmiary i 2.2 jest jak 2.1 innych producentów. Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stanko Napisano 4 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2017 Dobra to pewnie wezmę te 2.0 RK chyba że jeszcze gdzieś dostane dm24 to wtedy wezmę 2.2RK. Pozdrawiam i dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamar59 Napisano 5 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2017 (edytowane) Witam posiadam obręcze Rodi Wheels Raw EDGE Disc 559x19 din i oponę 57-599 26x2.25. Moje pytanie jaką dać najlepiej dętkę, ponoć ciut większa z mniejsza przebicie opony bo nie rozciąga się tak guma. I jakie będą pasowały nowe opony do tej obręczy min max grubość? Aktualnie mam swable noby nic a co teraz robią dobrego żeby po średnim terenie dało rade i po asfalcie miało mniejsze opory toczenia? Edytowane 5 Lipca 2017 przez kamar59 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 5 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2017 (edytowane) Obecna szerokość to raczej prawie max dla tej obręczy.Powiedźmy że możesz podciągnąć do 2.3.Dętki mają pewien zakres szerokości.Np. Continental ma 1,75-2,5.Sam takich używam i nie ma z nimi problemów. Minimum szerokości opony to powiedzmy 28 mm Edytowane 5 Lipca 2017 przez Tatanka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamar59 Napisano 5 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2017 To nawet dobrze, bo bym chciał 2.0 dać zamiast 2,25 aktualnych na grubsze nie mam parcia ;-). Aktualnie mam swable noby nic a co teraz robią dobrego żeby po średnim terenie dało rade i po asfalcie miało mniejsze opory toczenia? Mają one 8 lat i przejechane 10 tys km. Nie mam foty, bieżnik jeszcze jest ale już pora wymienić po takim czasie? Tylko czy ta jakość jest jak z roku 2008. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 5 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2017 (edytowane) Race king będzie spoko , ale w głębokim błocie może być słabo. Detkami się tak nie przejmuj bo mają spory zakres , a to że guma się rozciagnie to nic jej nie zrobi. Może gdybyś dał szosową do opony 2.25 to by coś złego się stało [emoji14] Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka Edytowane 5 Lipca 2017 przez Ychu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamar59 Napisano 5 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2017 Po błocie nie jeżdżę i po górach też nie kujawsko pomorskie mieszkam ;-) Chyba że temat założę osobny z oponami to mi ktoś doradzi jakiś model konkretny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamar59 Napisano 11 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2017 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamar59 Napisano 12 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2017 (edytowane) Opona ledwie co napompowana. Nadaje się na reklamacje, na moje oko wada fabryczna. Edytowane 12 Lipca 2017 przez kamar59 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 12 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2017 Niezwłocznie i bezsprzecznie. To się zaraz bardziej rozejdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mazi939 Napisano 18 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2017 Witam! Chciałbym wymienić opony w dosyć starym crossowym rowerze firmy Grand. Na obręczach nie ma żadnych oznaczeń, zmierzyłem tylko szerokość zewnętrzną, która wynosi 25mm. Natomiast na oponach: 50-559/26x1,9 (nie wiem czy były kiedykolwiek wymieniane). Teraz pytanie jakie dobrać opony, tak do 40zł za sztukę? W większości jazda po asfalcie, czasami jakiś wypad do lasu. Do tego jeszcze bym poprosił o polecenie dętek, bo też chciałbym przy okazji wymienić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 18 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2017 Trochę węższa od obecnej http://allegro.pl/opona-26-x-1-75-kenda-khan-k935-i6767520282.html I dętka http://allegro.pl/detka-continental-mtb-26-1-75-2-5-dunlop-dv-40mm-i6892814847.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mazi939 Napisano 18 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2017 Czyli rozmiarowo może się trochę różnić od obecnej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 18 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2017 Masz 1,9 a Kenda 1,75.Więc teoretycznie powinna być minimalnie węższa.Do jazdy po asfalcie i czasami po lesie szerokość powinna być wystarczajaca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 18 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2017 Czyli rozmiarowo może się trochę różnić od obecnej? Tolerancja jest spora. Od ok. 1.30 do 2.25 założysz na obręcze 19 mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ardaturan Napisano 28 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 28 Lipca 2017 Nigdzie nie znalazłem informacji odnośnie kompatybilności dętek z oponami tzn. kupiłem Tribana 520FB z oponami 28 i chce sobie zmienić na np. takie: OPONA SCHWALBE SPICER 700x35. Czy będe musiał wymienić dętki ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 29 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2017 Musisz zobaczyć co jest napisane na dętce, jak jest 23-28/700 to nie bardzo się nada, ale jak jest 28-35 to jak najbardziej będzie pasować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 29 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2017 A zmieścisz tam takie szerokie opony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Dodane przez szymoon87,
1 reakcja
Pokaż odpowiedź