Robernez Napisano 8 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2017 (edytowane) Witam wszystkich serdecznie.Więc tak mam rower Creon 29' GRX9. i mam w nim opony Race King 29 cali CONTINENTAL 29x2,2 / (55-622) Oznaczenie na feldze mam takie : 622x21 ??http://i.imgur.com/elWIGAu.jpgI tutaj pytanie czy jest możliwość założenia opony Marathon Plus MTB HS 468, Rozmiar: 29x2.10 (ETRTO 54-622) na tą felgę.http://allegro.pl/schwalbe-marathon-plus-mtb-sg-dc-opona-ref-29x2-10-i6794186743.html Edytowane 8 Czerwca 2017 przez Robernez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 8 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2017 Bez żadnego problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tosiek_tosiek Napisano 9 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2017 Witam. Potrzebuję fachowej porady. Mam rower Kross evado 4,0 XL hydraulika, z racji jazdy po asfalcie postanowiłem zmienić opony na typowo szosowe, kupiłem Continental ultra sport2 25-622 (700x25c) oponki fajnie siadly na fabryczne obręcze, i tu mam pytanko ile nożna pompowac takie oponki na moich obreczach, zaznaczam że ważę ponad 100kg. Czy wogole taki wymiar opon można zakładać na moje obręcze, z góry dziękuję za poradę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 9 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2017 Skoro ładnie siadły i siedzą to już nie wyskoczą i widać można zakładać A ile pompować to masz napisane na oponach, bo producent chyba nigdzie nie nakreślił limitu dla obręczy. Waga słuszna to przynajmniej tył bym pompował do oporu na szosę. Z przodu przesadzać nie ma co, bo tylko twardo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tosiek_tosiek Napisano 9 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2017 Napisane jest ze można do 9 nabijać, ja napompowałem prawie 8 i więcej pompka z decathlonu nie da rady a w specyfikacji jest ze do 10 da radę (manometr chyba do 12 ma). Mam jeszcze pytanie o dętke, ta fabryczna mi się trochę za duża wydawała do tej oponki ale jakoś ją ułożyłem, lepiej kupić jakieś mniejsze dętki??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 9 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2017 Jak nie jest jakoś przesadnie upchnięta i pozawijana to nic nie powinno się stać. A ciśnienie ocenisz jak pojeździsz, bo drogi idealnie równe nie są i czasem jednak mogłaby się opona ugiąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 17 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2017 Jakie opony 29 upcham na obręcz o wewnętrznej średnicy 17mm (Alexrims TD17)? Wejdą jakieś 29x2,1-2,2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 17 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2017 2.1 wejdzie na pewno , z 2.2 też nie powinno być większego problemu. Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 17 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2017 Miałem nawet i 2.25 założone - przecież nie wyskoczy. To, że żarówka straszna i opona 57-622 miała niecałe 54 mm to pewnie się domyślasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 17 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2017 Domyślam, to ma być tylko opcja tymczasowa, więc raptem na kilka wyjazdów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nath_147 Napisano 19 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2017 dla wielu będzie to pewnie głupie pytanie, ale nigdzie nie mogę uzyskać na nie odpowiedzi teraz na obręczy 28 mam założoną oponę 25-622 (700x25C), jak tą samą oponę przełożę na obręcz 29 cali to czy coś się zmieni? średnica obu obręczy to 622 ; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 19 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2017 Wszystko zależy od tego jak szeroką masz obręcz w 29. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 19 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2017 Nic się nie zmieni. 28 i 29 " mają te same obręcze , a różnica jest w wysokości opony. Czym szersza opona , tym wyższa. Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 19 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2017 A jak chłop ma w tym 29" obręcz 30mm, to też nic się nie zmieni? Bath, tak jak kolega wcześniej napisał, wszystko zależy od szerokości wewnętrznej obręczy. Oponę 25mm można założyć bez problemu na obręczy do 19c, na okazyjną jazdę pokusił bym się o 21/23c, szerszej nie polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
esbern Napisano 19 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2017 Witam mam problem z doborem nowych opon do roweru. Niestety nie pamiętam teraz szerokości obręczy ale rower to Merida Matts TFS 300D rocznik 2013 na obręczach 26" , obręcze są takie same jak w dniu zakupu. Opony to fabryczne Meridy Race 2.1 i tutaj jest mały problem bo mają nietypowy rozmiar (a przynajmniej mam problem ze znalezieniem takiego na allegro) a mianowicie 51-559, 26x2.1 i tutaj pytanie czy powinienem myśleć teraz o 50-559 czy 54-559 czy może obie będą kompatybilne ? Jaka jest różnica względem tych które mam obecnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 19 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2017 Jeśli szerokość wew.obręczy nie jest mniejsza niż 19 mm,to możesz założyć każdy rozmiar z podanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nath_147 Napisano 19 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2017 nowe jak i stare obręcze będą też 19C; szerokość wewnętrzna 19mm i zewnętrzna 23 mm, czyli to tylko taki chwyt marketingowy, a wszystko zależy od opony jaką się wsadzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 19 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2017 Szerokość obręczy nie jest chwytem marketingowym.Na szerokiej obręczy szeroka opona układa się lepiej,uzyskując swoją prawidłową szerokość,wysokość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 20 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2017 Bath, te 19mm chcesz mieć w rowerze MTB? Wąsko jak na dzisiejsze standardy. 25mm na takiej jeszcze ujdzie, ale uznaj, że to mocno na granicy poprawności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
esbern Napisano 23 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2017 Jeśli szerokość wew.obręczy nie jest mniejsza niż 19 mm,to możesz założyć każdy rozmiar z podanych.Sprawdziłem obręcze (swoją droga mniejszej czcionki już się chyba nie dało zastosować ) i obręcze mają trochę mniej bo jednak 18 mm czyli w takim wypadku pasować będą tylko 50-559? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 23 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2017 54-559 to inaczej 26x2.1.Takie możesz jeszcze założyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crixu Napisano 26 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2017 (edytowane) Witam, Chcialbym zmienić opony w moim krosie Giant Roam 2 2014 z Schwalbe Marathon Racer Performance 700x35C (oryginalnie były GIANT S-RX4, 700x40C) na cos szerszego w teren 60/40 jak np. SCHWALBE LAND CRUISER 28x1,75 cala (47-622), albo IMPAC SMARTPAC 28x1.75 700x45C wejdzie mi cos takiego??? Nie moge znalesc czy to nie bedzie za szeroko na obręcz czy tez dolną rure widelca tylniego. Ewentualnie gdyby w podobnym przedziale cenowym były lepsze opony to proszę o info jakie Edytowane 26 Czerwca 2017 przez crixu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 26 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2017 Na obręcz prawie na pewno za szeroko nie będzie, a co do ramy to zmierz - przecież wymiar opony to nie jest jakaś abstrakcja i jest dokładnie odzwierciedlony na każdej metrówce bądź suwmiarce. Możesz doliczyć po kilka mm zapasu z obu stron. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crixu Napisano 26 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2017 dokonałem pewnych pomiarów i teraz proszę napiszcie mi czy dobrze kombinuje. Zmierzyłem wysokość opony (tej aktualnej 700x35C) od obręczy i ma około: 31mm Zmierzyłem szerokość tylnego dolnego widelca w odległości od opony (około 2mm- która jest wysoka na 31mm w stronę suportu) i mam tam 47mm. Reasumują: zakładając oponę 700x45C zostanie mi po 1mm zapasu od tylnego widelca jeśli opona będzie miała wysokość 33mm czy tak? czyli przykładowo jeśli opona 700x45C ma tą samą wysokość (31mm) jest szansa ze ten zapas wyniesie około 2mm z każdej ze stron, więc teoretycznie powinno być okej tak??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NRG Napisano 3 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2017 Hej. Przyszła pora na wymianę opon. Niestety, za dzieciaka mało kto się tym przejmował i teraz stoję przed nie lada problemem. Obecnie na obręcze Author Radon 27.5" (ETRTO 584x19) mam założone od nowości opony Author Rocket wg oznaczenia na oponie 27.5x2.10 (ETRTO 584x52). W jaki sposób mam dobrać odpowiedni rozmiar do tych obręczy? Szukać nowych wg oznaczenia na oponie? Jaki maksymalny rozmiar mogę upchać na tej obręczy? Z góry dzięki za pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Dodane przez szymoon87,
1 reakcja
Pokaż odpowiedź