Arni220 Napisano 16 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2016 No to jak mowa dokładnie o tych kołach, to w środku jest 20mm, bez obaw do 2.4 można założyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GTZaskar1991 Napisano 16 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2016 nie zdejmowałem jeszcze "fabrycznych" opon z tych obręczy - nie ma potrzeby by sprawdzić w ten sposób, bo jak masz te NOWE z linku to maja 20 mm wew., a jak starszy model to na 90% tylko 17 mm. Tak wygladaja starsze: https://www.salden.nl/en/dt-swiss-x1900-spline-wielset-182659.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AcidManiac Napisano 16 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2016 Wielkie dzięki za zaangażowanie i pomoc Panowie! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bloomkvist Napisano 8 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2017 Witam. Mam problem z doborem opon do roweru. Oryginalnie były 700x35C (37x622, 28 x 1 3/8 x 1 5/8) - trekkingowe. Chciałem coś węższego, a że miałem w domu opony 28-622 (28 x 1 5/8 x 1 1/8), to próbowałem z tymi. Ale po napompowaniu schodziły one z felg, w ogóle już przy zakładaniu jakoś tak lekko wchodziły. Szerokość wewnętrzna felgi to 13mm.... Bardzo mało, więc teoretycznie to ta oryginalnie zamontowana opona nie powinna mieć racji bytu - tak przynajmniej mi się wydaje, bo felga o szerokości 13 mm przyjmie opony 18, 20, 23, 25. A udało się założyć nawet oponę 47-622. Proszę o wyjaśnienie, dlaczego tamta opona spadała? I czy mogę bezpiecznie zamówić tą: http://allegro.pl/opona-28-trekkingowa-700-x-32c-kenda-k193-kwest-i6567814393.html Rower to Arkus-Romet, koła 28", nie ma na obręczach napisane rozmiaru, zmierzyłem suwmiarką szerokość wewnętrzną felgi - między wewnętrznymi krawędziami rantów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 8 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2017 Dziwne, może rant obręczy lub opony jest za mały? Ciężko zgadnąć bez oględzin naocznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 8 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2017 Dokładny model roweru ? Na obręcz 13 mm nie założył byś opony 47 z tego co mi się kojarzy. Jak wygląda balon opony ? Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bloomkvist Napisano 8 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2017 (edytowane) No właśnie wiem, że nie powinna pasować taka szeroka opona. A była to taka opona jak do starych rowerów, u nas na to raba się mówiło Teoretycznie to nie powinna wejść nawet taka co oryginalnie była zamontowana. Edytowane 8 Lutego 2017 przez bloomkvist Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 8 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2017 Zrób zdjęcie wnętrza obręczy i pokaż jak to mierzysz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bloomkvist Napisano 8 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2017 To już jutro, bo rower jest w garażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bloomkvist Napisano 9 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2017 To jest mój rower I koło Nie ma na nim żadnych informacji o rozmiarze. Mierzę obręcz tak i wychodzi 18, 4mm (czyli wczoraj źle napisałem) Teraz opona 47-622 założona na tą obręcz Ale ona nie ma 47mm szerokości. 28x1,75 więc 44mm. Wysłane z mojego SM-A310F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 9 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2017 Przy tak szerokich obręczach może być problem z wąską oponą. Chociaż ktoś na forum naciągnął oponę 28 na obręcz 25 Te 37 to dla Ciebie za szeroko czy jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bloomkvist Napisano 9 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2017 Tak, za szerokie. A z drugiego roweru mam praktycznie nowe 28 szerokie. Dzisiaj o dziwo udało się je założyć i porządnie napompować - nie wyszły z obręczy. Co dziwne, obręcze od roweru gdzie one były założone pasowały super, a też 18mm szerokie. Mam takie podejrzenie, że poprzednim razem za duży rozmiar dętek dałem i przy pompowaniu rozepchnęły te opony tak, że wychodziły z obręczy. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Na razie założone są, zobaczymy do rana czy nic przez noc się nie stanie, a jak pogoda się poprawi to sprawdzę czy nic nie będzie się działo podczas jazdy - wiadomo, że wtedy opona pracuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 9 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2017 Mam takie podejrzenie, że poprzednim razem za duży rozmiar dętek dałem i przy pompowaniu rozepchnęły te opony tak, że wychodziły z obręczy. Niemożliwe - jak się stopka opony dobrze zaczepi to nie ma przeproś. Ja obstawiam, że źle Ci opona siadła poprzednim razem przed napompowaniem i wyszła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bloomkvist Napisano 9 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2017 To jest w ogóle dziwna sprawa. Ta opona bardzo lekko weszła na obręcz, tak jakby koło trochę za małe było. Wysłane z mojego SM-A310F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AkadaemiaStolarstwa Napisano 10 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2017 Tak z innej beczki kozacki stojak na rower. Może opona zeskakiwała wcześniej bo pomiędzy nią a obręczą złapana była dętka i przy pompowaniu spychała ją z rantu. A to że opona lekko wchodzi jeszcze o niczym nie przeświadcza. Pamiętam jak na mtb się potrafiłem męczyć niemiłosiernie z oponami i przy pierwszej zmianie detki na szosie byłem w ciężkim szoku że opone założyłem ręką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blindmanad Napisano 10 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2017 Witam, planuje zmianę kół w moim rowerze, waham się pomiędzy obręczami typu XR361/XM401 które mają 22,5mm wewnętrznej szerokości a XM421 która ma 25mm. Będę używał opon 2,2 (Maxxis Icon) może kiedyś max 2,25 szerszych raczej nie przewiduje. Czy jest ktoś mi w stanie rozsądnie doradzić które będą odpowiednie? Bo że szersze obręcze są lepsze to wiadomo tylko np. takie 25mm to już wchodzi prawie w DH a nie chciałbym przesadzić, a zależy mi żeby mieć szybkie koła pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 10 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2017 Obręcz o szerokość wew. 22,5 mm będzie wystarczająca dla opon 2,25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KROSS.R7.2016 Napisano 10 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2017 (edytowane) WTB STP i19 27,5" Tubeless Ready a do tej ,szerokość wew 19 mm, jaką mogę dać najszerszą opnę 2,25 czy może 2,4 jeszcze też da radę obsłużyć dzięki z góry za pomoc, chodzi oczywiście o mtb i jeszcze do jakiej szerokości system tubeless ma przy niej sens tak tylko na przyszłość mnie to interesuje Edytowane 10 Lutego 2017 przez KROSS.R7.2016 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 10 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2017 2,25 będzie jeszcze ok.No chyba że opona Continental,to wtedy i 2,4 wejdzie A tak w ogóle,to są różne zdania na temat jaka max.szerokości opony do szerokości obręczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
UrodzonyRowerzysta Napisano 15 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2017 2,4 nie wejdzie, nawet nie próbuj się wysilać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarwlos Napisano 27 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2017 Witam. Mam rower Cube Cross 2015. Opony jeszcze oryginalne, Chciałbym założyć na wiosnę jakieś semi slicki bo jeżdżę głównie po asfalcie. Do jakiej szerokości opony mogę spokojnie zejść na oryginalnych obręczach? Albo jakie konkretnie polecacie opony? Moja waga to aktualnie 95 kg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 27 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2017 Przeczytaj co pisze na obręczy, pewnie 622x17C, ale potwierdź to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarwlos Napisano 27 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2017 Na obręczy nie znalazłem nic. Poza jakimiś zoaczeniami Cube - SX24. Na obecnie założonej oponie jest 44-622 (28 - 1,65, 700x42C) Opona jest sporo szersza od obręczy. Dostałem info od pewnej osoby, że mogę założyć Schwalbe sammy slick 700 x 35C. W ogóle nie znam się na nomenklaturze rowerowej i nie wiem czy dużo węższe będą te opony i czy zyskam na prędkościach i komforcie jazdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 28 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2017 Możesz zdjąć oponę i zmierzyć szerokość wewnętrzną obręczy. Zakładając jednak, iż standardem jest 17 lub 19mm w rowerach tego typu, to najmniejszym rozmiarem jaki możesz spokojnie założyć to 28mm. Przy obręczy 17mm można pokusić się nawet o 25mm, a więc obie opony to rozmiar już typowo szosowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarwlos Napisano 28 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2017 Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Dodane przez szymoon87,
1 reakcja
Pokaż odpowiedź