yarko2000 Napisano 17 Września 2015 Udostępnij Napisano 17 Września 2015 Cześć, podepnę się pod temat. Ja przeginam w drugą stronę w stosunku do ostatnich postów. Na obręcze WH-MT15 założyłem Kwick Roller 26x1,25. Obręcz 559x19C i zalecana szerokośc zaczyna się od 1,5"... Wybieram sie ponownie nad morze w jeden dzień i wymyśłiłem że powiniennem być sporo szybciej, a na pewno mniej się zmęczę niż na dotychczasowych kingach 2,2. I tutaj pytanie do praktyków... czy ktoś juz miał podobną sytuację u siebie? Czy opona nie zsunie się podczas jazdy? Grozi cos innego? Opony dopiero założyłem więc nawet nie miałem jazdy próbnej.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 17 Września 2015 Udostępnij Napisano 17 Września 2015 Na obręcz 19 mm możesz bezpiecznie zakładać oponę 1,25', bo to w końcu 28 mm, więc nawet tabelce odpowiada Węższa opona też by nie spadła tylko po prostu nie ma sensu takiej zakładać, bo jest zbyt rozciągnięta na boki i opory rosną zamiast maleć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yarko2000 Napisano 17 Września 2015 Udostępnij Napisano 17 Września 2015 SUPER! Dzięki za szybką podpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrix007 Napisano 20 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2015 Panowie, obręcz jest 622x22. Jak będzie na tej obręczy leżeć opona 622x54? Generalnie jaki optymalny zakres opon (w obie strony) jest do tej obręczy? Dzięki za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 21 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2015 Opona będzie leżeć bardzo dobrze, a co do drugiego pytania to na pierwszej stronie tematu jest tabelka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrix007 Napisano 22 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2015 Dzięki, w tabelce nie ma 22, jest 21 i 23 więc coś po środku, w takim razie wychodzi pomiędzy 37 a 60, prawda? Ta opona ma 54 więc idealnie wg tabelki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek_ Napisano 9 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2016 (edytowane) Cześć, fajny temat, szkoda że nie wyświetlają się obrazki instruktażowe z pierwszego posta. Jak mam obręcze MACH1 820 DISC i opony SCHWALBE TYRAGO / 28X1.60 to czy mogę dać na to koło grubszą oponę bardziej terenową? Nadal jeżdżę jak emeryt np. latem 100km asfaltem/szosą/błotem ale teraz zacząłem zimą do pracy po mieście i lodzie i chyba szersza opona byłaby lepsza. Mój rower to unibike.pl/crossfirediscgts.php , chętnie odpowiem na pytania. pozdrawiam Piotrek Edytowane 9 Stycznia 2016 przez Piotrek_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 9 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2016 Twoje obręcze mają wewnątrz 19 mm, a więc możesz spokojnie założyć nawet zupełnie terenowe opony 29x2,25. Bardziej zapewne ograniczać Cię będzie miejsce na oponę w widelcu i tylnych widełkach. Radziłbym dobrze pomierzyć - pewnie rozsądnym maksimum będzie 2 cale szerokości opony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek_ Napisano 13 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 (edytowane) seraph dzięki za opinię, pomierzenie rzeczywiście ważne jest a sam bym nie pomyslal o tym, z przodu duzo miejsca, z tyłu mam po 1cm luzu z każdej strony, czyli opona ma teraz 1,6cala=4cm, max grubość 5,5cm (0,5cm luzu); 5,5/2,5=2,2cala max grubość oponki czyli pewnie lepiej się zmieścić w 2 calach jak mówiłeś. Jeśli byś doradził jaką oponę wybrać na zimę do tych kół? i jakiego wymiaru szukać na allegro? (cena na razie nieistotna załóżmy :-) eTRTO (szerokość- średnica wewnętrzna) / Calowe (średnica zewnętrzna - szerokość) - jak to czytać? czyli jakie mają być wymiary mojej opony? (AA - BBB / CCCxDDD) koło ma wewnątrz 19mm AA? (19 - bbb / 29cali x 2cale) ??? Edytowane 13 Stycznia 2016 przez Piotrek_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 13 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 W oznaczeniach ERTRO np. 57-622 pierwsza liczba to szerokość opony w mm, a druga to średnica obręczy też w mm. Oznaczenie 29x2,1 oznacza, że całe koło z oponą ma (około) 29' średnicy, a sama opona 2,1' szerokości. Obręcze 622 mm Dodatkowo wszystkie opony mające w oznaczeniu 700C będą pasować na Twoje obręcze np. 700x35C oznacza obręcz 622mm, obwód całego koła ~700mm i oponę o szerokości ~35mm. Na Twoją obręcz wedle tabeli wejdzie dowolna opona o szerokości od 28 do 57 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crux Napisano 2 Marca 2016 Udostępnij Napisano 2 Marca 2016 Witam, Mam obręcze Fulcrum Racing 77 a planuję kupić opony Schwalbe One 700x23. Obecnie opony mam 25mm a niestety nie mogę odszukać informacji o tej obręczy i minimalnej szerokości opon. Na stronie Fulcrum jest obręcz Racing 7 LG gdzie minimalna szerokość to 25 mm. Co o tym myślicie, 2mm będzie miało znaczenie? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 2 Marca 2016 Udostępnij Napisano 2 Marca 2016 Twoja obręcz ma 15 mm wewnątrz, czyli wg tabeli z pierwszego posta możesz założyć oponę 23C, ale to już jest minimum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crux Napisano 2 Marca 2016 Udostępnij Napisano 2 Marca 2016 Dzięki za odpowiedź. Myślę, że 2mm mnie nie zbawią i jeżeli 23mm to skrajna wartość to 25mm będzie jednak bardziej bezpieczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crux Napisano 4 Marca 2016 Udostępnij Napisano 4 Marca 2016 Jeszcze jedno pytanie: Czy do mojej obręczy Fulcrum Racing 77 mogę założyć opony bezdetkowe np. Schwalbe Pro One? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radziuGD Napisano 4 Marca 2016 Udostępnij Napisano 4 Marca 2016 Tabela z pierwszego postu jest mocno nie na czasie. ETRTO już dawno stwierdziło, że niema przeciwskazań wsadzania opon 2.4 na obręcz 19mm. Na stronach dt można znaleźć, że dla obręczy 19mm, minimalna szerokość opony to 23mm. https://www.dtswiss.com/Resources/Tech-PDF/Tire_Pressure_Dimension Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 4 Marca 2016 Udostępnij Napisano 4 Marca 2016 (edytowane) Oczywiście, że przeciwwskazań nie ma, bo co miałoby się stać? To, że technicznie jest to wykonalne to nie znaczy, że ma to sens... Przecież opony nie rozerwie, ani nie wyrwie jej z obręczy podczas jazdy. Do tego szerszy zakres kompatybilności jest na rękę producentom obręczy i opon, więc mówią, że pasuje i w zasadzie nie kłamią, bo pasuje Opona 2,4 na obręczy 19 mm to jak dla mnie już przesada, ale jak komuś nie zależy na niskim ciśnieniu to proszę bardzo - wszystko będzie działać, ale nie po to aplikuje się taki balon, żeby pompować 2 bary albo i więcej Załóż taką oponę i pojeździj na obręczach 25 mm, albo i więcej to zobaczysz dlaczego dopiero taka kombinacja jest zalecana. Podobnie w drugą stronę - wąska opona z szerszej obręczy nie wystrzeli przecież, ale będzie mieć "kwadratowy" profil i wszystkie jej zalety (oprócz wagi) pójdą w zapomnienie - nagle okaże się, że lekko szersza opona byłaby bardziej spiczasta i toczyłaby się lepiej. Tutaj chodzi o zdrowy rozsądek, a nie to że się nie da. Tak samo jak można włożyć felgi 18' do Golfa? Oczywiście, że tak, ale gdzie jest sens koła owiniętego paskiem gumy zamiast opony w kompakcie na polskich drogach? Edytowane 4 Marca 2016 przez seraph Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radziuGD Napisano 4 Marca 2016 Udostępnij Napisano 4 Marca 2016 Już nie rozchodzi się o skrajności, ale wg tabelki maks dla obręczy 19 to opona < 2" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rrobsonm Napisano 4 Marca 2016 Udostępnij Napisano 4 Marca 2016 Mam obecnie oponę w rozmiarze 32-630. Jest ona w słabym stanie i ciąglę łapie na niej kapcie. Myślę, że jest to związane z tym, że jest wąska i ją dobijam (mam 95kg). Czy w tej srednicy znajdę coś szerszego? Czy ma sanse operacja założenia opony w rozmiarze 622 na obręcz pod 630? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 4 Marca 2016 Udostępnij Napisano 4 Marca 2016 Czy ma sanse operacja założenia opony w rozmiarze 622 na obręcz pod 630? To jest niewykonalne. A jak dobijasz oponę tzn, że ciśnienie jest za niskie, a nie opona za wąska (32 mm to jeszcze nie szosa) i radziłbym mniej jeździć "na rympał" tylko przeszkody omijać lub na nie wskakiwać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ropucha Napisano 21 Marca 2016 Udostępnij Napisano 21 Marca 2016 (edytowane) Poszukuję opon i dętek do tych obręczy: http://www.bikewagon.com/wtb-speed-disc-29-all-mountain-rim Generalnie zależy mi na oponach typu SCHWALBE Marathon 28" x 1,75 Prośba o pomoc które będą pasować do tych obręczy. np. taka http://allegro.pl/schwalbe-opona-marathon-28x1-75-gg-reflex-cr-i5855282230.html ? Edytowane 21 Marca 2016 przez Ropucha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 22 Marca 2016 Udostępnij Napisano 22 Marca 2016 Będzie pasować - 28' i 29' to ta sama średnica obręczy, więc opony pasują wymiennie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Author85 Napisano 26 Marca 2016 Udostępnij Napisano 26 Marca 2016 Witam. Mam problem, a raczej chciałem się dowiedzieć czy do opony Schwalbe Durano 26 x 1.1 mogę założyć dętkę dedykowana do opon max. 1.0? Czy dętka dobrze wypełni oponę, czy też może pęknąć. Ma ktoś jakieś z tym doświadczenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 27 Marca 2016 Udostępnij Napisano 27 Marca 2016 Zakładaj - dętka jest gumowa i się rozciągnie. Ludzie wkładają dętkę 26' w koło 29' i śmiga. Sam mam dętkę 26' w oponie 28' od roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sz89 Napisano 30 Marca 2016 Udostępnij Napisano 30 Marca 2016 Jakiś dyskomfort będzie jak założę oponę 26x2,25 na obręcz gdzie wcześnie miałem 26x2,1? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolec1878 Napisano 6 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2016 Witam. Chciałbym wymienić opony na cieńsze ponieważ jeżdżę teraz więcej po szosie niż po lasach, ale te oznaczenia na obręczy czy oponie nic mi nie mówią. Nie wiem czy opony które chce kupić będą pasowały do moich obręczy. Obręcze to: KLS Draft Disc 622x19 32 holes Opony które mam teraz to: Schwalbe Rapid Rob 29x2,2 (57-622) Opony które chce kupić to: 29x1,75 (47-622) / drut / Performance / Dual Compound I nie rozumiem dlaczego obręcz ma 622-19 a opony stare 57-622 a te co chce kupić 47-622. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Dodane przez szymoon87,
1 reakcja
Pokaż odpowiedź