qrczakzul Napisano 18 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 Też mam 19mm. Włożyłem opony 21mm i śmigało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pedri0909 Napisano 18 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 Dzieki ! Lepiej drut czy zwijanie,opinie w necie są różne i dlatego ciężko jest się zdecydować (nie chodzi o cene ) bo jak wiadomo zwijki droższe.Nie mogę znaleźć szerokości,sa tylko te wartosci wypisane maxxis detonator 26x1.50 60TPI 70a kevlar.A może 1.25 ? Mam ciężki orzech do zgryzienia a wiedzę swierzaka, chciałbym to dobrze dograc. Z góry thx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tylkoNiedzielny Napisano 23 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 Uszanowanko, powiedzcie mi proszę, czy założę opony UST to obręczy TLR? oczywiście liczę się z wentylkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 27 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 Aktualnie tabela zgodności obręczy z oponami wg Schwalbe wygląda nieco inaczej: http://www.schwalbe.com/en/reifenmasse.html Kliknąć w Which tire fits which rim? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzych777 Napisano 5 Marca 2015 Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 Proszę o info jaka najwęższa opona wejdzie na obręcz 26" o średnicach: zewnętrzna/wewnętrzna 24/19mm pod warunkiem, że to będzie ładnie i bezpiecznie jeździło? O ile to możliwe prosiłbym o rozmiar w postaci1,00/1,25/1,50 a nie 19c/23c/25c. Sprzedający te obręcze pisze, że wchodzą od 1,75 do 2,1 ale jak go dopytałem to napisał, ze 1,50 też wejdzie a niżej to już nie wie. Ma ktos jakieś empiryczne doświadczenia z identycznymi (zew/wew - 24/19mmm) rozmiarami obręczy? Z góry dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rodszyld69 Napisano 6 Marca 2015 Udostępnij Napisano 6 Marca 2015 Ma ktos jakieś empiryczne doświadczenia z identycznymi (zew/wew - 24/19mmm) rozmiarami obręczy? Z góry dzięki. Najwęższą jaką wsadziłem na swoje koło to była opona 28 x1,35, węższej nie próbowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzych777 Napisano 6 Marca 2015 Udostępnij Napisano 6 Marca 2015 Najwęższą jaką wsadziłem na swoje koło to była opona 28 x1,35, węższej nie próbowałem. Dzięki! A więc nie ma co cudować: 1,50 będzie tu w sam raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzych777 Napisano 10 Marca 2015 Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 Nie mogę edytować posta sprzed kilku dni więc jeden pod drugim: 1 .Jaka najszersza oponka wejdzie na koło 28" o średnicy zewnętrznej/wewnętrznej 18/13mm pod warunkiem, że to będzie ładnie i bezpiecznie jeździło oraz obejdzie się bez cyrków przy montowaniu jej na obręcz? Kółka co prawda szosowe ale będą jeździć w szosowym góralu więc oponki o szerokości 19c, 23c od razu odpadają - nie ma szans abym na czymś takim jeździł. Bardzo byłbym rad gdyby weszły od 28c do 35c. 2. Jeśli nie ma na to szans to od razu zadam drugie pytanko: kół 28" o jakich wymiarach wew/zewn szukać pod opony w takim zakresie (28c-35c)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vszywiec Napisano 14 Marca 2015 Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 Planuję zakupić slicki, mam dwa typy maxxis detonator lub kenda kwest tylko nie wiem jak minimalna szerokość? Posiadam obręcze Ztr crest http://www.notubes.com/ZTR-Crest-26-32-Hole-Black-P341.aspx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rodszyld69 Napisano 14 Marca 2015 Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 tylko nie wiem jak minimalna szerokość? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qrczakzul Napisano 14 Marca 2015 Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 Jeśli byś chciał za grube założyć, to lepiej posłuchać tabelki. Ale węższe możesz włożyć. Miałem 21mm oponkę w obręczy 19mm wew i było gites. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vszywiec Napisano 14 Marca 2015 Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 Zdecyduje się na 1,25 lub max 1,5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Prz Napisano 14 Marca 2015 Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 Na obręczy wewn. 14 mm jeżdżę na 35 mm bez problemu, dla 13 podejrzewam, że 28/32 to rozsądne maksimum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balik150 Napisano 4 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2015 witam, posiadam rower kellys clif 60. WYmiary mojej obręczy: Czy wejdzie na nią opona: http://allegro.pl/opona-schwalbe-marathon-700x32c-g-guard-reflex-rt-i5130431832.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość forestowy Napisano 7 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 wejdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomaj1989 Napisano 17 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2015 Witam posiadam rower "San Remo Butler Claud" z ogumieniem "kenda" w rozmiarze (23 - 622) 700x23c. Przyszla juz pora na zmiane ogumienia i chcialbym sie poradzic czy jest taka mozliwosc aby zalozyc troche wieksze opony. I jakie byscie mogli mi polecie? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rodszyld69 Napisano 17 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2015 Sprawdź wewnętrzną szerokość widełek z tylnych i przednich. Jeśli będzie większe niż 28 mm to polecam opony Vittoria Rubino Pro Tech 28x700. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcusb Napisano 26 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2015 Witajcie. Kupiliśmy córce rower Author Mirage 24 z 2010 i muszę w nim wymienić opony. Zastanawiam się czy będzie do niego pasować taka opona http://rowertour.com/schwalbe-smart-sam-performance-24x-2-10-opona-drutowa.html 24x2.10 (ETRTO 54-507) lub czy nie lepiej wybrać dokładnie takie same jak w fabrycznym wymiarze 24x1.75 (ETRTO 47-507) i odpuścić sobie szersze http://rowertour.com/schwalbe-cx-comp-kevlar-guard-sbc-reflex-24x1-75-opona-drutowa.html Oznaczenia z obręczy w pliku, niestety na stronie dużo informacji poza alloy black 32 holes i rozmiarem opon nie ma. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rodszyld69 Napisano 27 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2015 Zastanawiam się czy będzie do niego pasować taka opona Na obręcz będą pasować, pytanie tylko czy zmieści się w tylne widełki Osobiście dziecku kupiłbym semslicka, aby lżej mu się jeździło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcusb Napisano 27 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2015 (edytowane) Osobiście dziecku kupiłbym semslicka, aby lżej mu się jeździło. + Szersze będą pasować ale zrobię jak piszesz i nie będę kombinował. W sumie to jej pierwszy rok na większym rowerze, może jak podrośnie to się zmieni. Dzięki. Pozdrawiam Ostatnie pytanie bo dętki ważą po 130 g http://rowertour.com/schwalbe-cx-comp-kevlar-guard-sbc-reflex-24x1-75-opona-drutowa.html czy do tego koła będą pasowały szersze dętki, nie wiem guma nie będzie się zawijać, marszczyć ? http://rowertour.com/schwalbe-av-9b-extra-light-detka-24-cale-wentyl-auto-40-mm.html Niestety schwalbe chyba nie robi extra light w rozmiarze 24x1,75 Pozdrawiam Edytowane 27 Kwietnia 2015 przez marcusb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rodszyld69 Napisano 27 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2015 czy do tego koła będą pasowały szersze dętki, nie wiem guma nie będzie się zawijać, marszczyć ? Schwalbe AV 9B Extra Light Dętka 24 cale wentyl Auto 40 mm - Internetowy Sklep Rowerowy, rowery sklep - rowertour z Bydgoszczy, sakwy crosso przecież ta dętka pasuje na oponę o szerokości 1,75" marszczyć się nie będzie, jesli pytasz się o szersze dętki od 2,0" i wyżej raczej nie zaleca się takiego miszmaszu, lepiej aby była trochę węższa niż za szeroka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcusb Napisano 27 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2015 (edytowane) przecież ta dętka pasuje na oponę o szerokości 1,75" marszczyć się nie będzie Nie znam się na oznaczeniach. Opona i dętka mają różne ETRTO stąd durne pytania ;-) dętka 24 x 3/4-1 1/8 (ETRTO 20/28-540/541) opona 24x1.75 (ETRTO 47-507) Dzięki za potwierdzenie. Zamówione. Edytowane 27 Kwietnia 2015 przez marcusb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ziemian Napisano 27 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2015 Założenie opony o szerokości 2.2 na obręcz Alexrims TD24 która ponoć jest do 2.1 nie będzie jakimś problemem i nic się nie stanie nie ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modrzew Napisano 27 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2015 Problemem nie będzie. Czy nic się nie stanie zależy od kilku czynników (rant obręczy, stopka opony, ciśnienie, rodzaj jazdy, itp.) 2.2" to nie jest jakieś wielkie halo, ale tak czy siak obręcz im szersza tym lepsza (oczywiście o ile mówimy o jeździe w terenie) - unika się "efektu żarówki" i związanego z tym ewentualnego "pływania" opony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klyvaa Napisano 1 Maja 2015 Udostępnij Napisano 1 Maja 2015 Cześć, U mnie w szosówce, na tyle mam zamontowaną Vittorie 700-25c i przy ciśnieniu nawet 8-9 bar nie ma z nią problemu. Jednak z przodu ta sama opona jest wypychana przez dętkę z obręczy. Efektem jest dość spektakularny strzał dętki. Niestety nie bardzo jestem w stanie dojść co jest przyczyną. W teorii wszytko powinno być ok? Ktoś miał podobną sytuację ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Dodane przez szymoon87,
1 reakcja
Pokaż odpowiedź