Skocz do zawartości

[manetka] Przednia manetka

szczwanydiplodog

Rekomendowane odpowiedzi

Witam :thumbsup: Poszukuje przedniej prawej manetki(tylniej) na 6 :/ Mam 2 manetki tego samego typu prawą i lewą a model to ST-EF35-B (jest ona 8 biegowa). Szukam manetki tego samego typu tylko ze na 6... Jeśli nie bd takowej to proszę o podanie jakiegoś modelu na 6biegów (komplet) i w miare dobrej cenie... Klamko manetki albo same manetki bo klamki mam gdzieś.

PS: NIE OBROTOWE!

• Mod Team

6 biegowych już nie uświadczysz a juz na pewno nie takich jak ty chcesz :thumbsup: co najwyżej zwykłe wajchowe za pare groszy. Ale co ci te 8 rzędowe szkodzą? Przecież napęd 6 rzędowy tez będzie na tym działał z powodzeniem, tylko odpowiednio trzeba wyregulować.

Popieram Puklusa. Dopiero 9 rzędowe manetki nie współpracują z kasetami o mniejszej ilości zębatek. W ten sprzęt nie warto inwestować pieniędzy, ale jeśli bardzo chcesz, pod 6 rzędów masz modele:

SL-TX30 (około 30-35 zł za komplet),

SL-TX50 (około 40 zł za komplet),

ST-EF40 (około 65-70 zł za komplet, więc całkowicie nie warto skoro masz klamki). 

Ahaa :D Jednak pozostanę w tych :D Mam jeszcze jedno pytanie jakąś kasetę na tył 6 biegów. Tylko żeby ostatni bieg był jak najszybszy czyli jak najmniejszy kołowrotek. A słyszałem o takich ze pierwsze 2 biegi są bardzo wysokie a 4 pozostałe są niskie a ostanie jest dość bardzo niskie. Chodzi mi o to żeby jak najszybciej jechać bo jeżdżę dużo z bratem, on śmiga na meridi sub 20 :) gdzie ma ten ostatni kołowrotem bardzo malutki i mnie to trochę męczy gdy chce jechać taką prędkością na ostatnim biegu jak o sobie jedzie na lajcie... ;);)

Pytanie czy masz kasete czy wolnobieg. Najlepiej zrob zdjecie z widokiem z boku na ten najmniejszy tryb. Kasety mozesz dostac od 11 zebow najmniejszy tryb, jesli masz wolnobieg, to za duzo nie wskorasz, musialbys cala piaste wymieniac.

Opcja wyzej jest juz klasowo bdb jednak mozna zejsc z cena. Jesli jezdzisz amatorsko i rekreacyjnie wystarczy Ci na pewno taki zestaw:

http://www.allegro.pl/item981331771_kaseta_8_rzedowa_alivio_hg50_od_centrumrowerowe.html

+

http://www.allegro.pl/item984736512_nowa_tyl_shimano_alivio_fh_m475_tarcza_kolory.html

Choc w przypadku piasty roznica jest 10zl wiec zdecydowanie LX.

Rulez zauwaz, ze kolega ma naped pod 8, wiec kaseta 9rz nie jest dobrym rozwiazaniem :icon_mrgreen:

Podsumowujac to duzo roboty Cie czeka zeby zyskac (stracic :whistling: ) te 2-3 zeby z tylu. Na Twoim miejscu poczekalbym sezon, a noz obecna piasta zacznie sie sypac, lancuch mozliwe ze bedzie juz do wymiany (ten niekoniecznie sie przyjmie do nowej kasety, zalezy ile jezdzony) i wtedy zrobisz przerobke.

EDIT: Ta piasta Alivio jest pod tarcze, takze zalezy czego potrzebujesz w przyszlosci, ale bralbym LX ta co sugeruje Rulez

Ehmm <_< Najgorsze jest to że ja mam 6 biegów oryginalnie. Rower ma już 5lat, rama aluminiowa, lekka, a w ogole świetnie utrzymany rower jak na ten wiek i przebieg :blink: , konserwowany itd, dlatego chce go jeszcze użytkować długo ;) Rafki bd wymieniał (cały zestaw z piastami) czyli bd mógł założyć 8 biegów ale bd musiał kupić też maszynkę pewnie alivio bo taką nową mam przednią, a stara jest to sram 3.0 . Wyjdzie mnie to dużo nawet bardzo dużo :thumbsup: Rafki z piastami ok.150-170zł , maszynka 65zł (za rok może coś spadnie z ceny) + kaseta 42zł + łańcuch ok.20zł = w sumie ok300zł :yucky::(:wallbash:

• Mod Team

Koło juz kupisz za 110-120zł, maszynke (rozumiem ze chodzi o przerzutkę) możesz nabyć używaną bo nowe to fakt drogie są. Ja swojego LX'a za 60 nowego kupowałem a teraz ponad 100 :) niestety, kiepski czas na modernizacje jest ale co poradzić :P

Jakie rafki doradzacie? :) Dla mnie mogą być i używane ale w centrowanie kół się nie bawię i nie zamierzam dawać do serwisu gdyż za dużo bd to kosztowało ;) . http://allegro.pl/item969802205_kola_shimano_fh_201_formula_rbp_alex_rims_2110g.html :) Najlepiej zestaw i nie musi być nie wiadomo jak lekki tylko zwykłe :) 8 rzędów :yes: I w dość normalnej cenie. :thumbsup::)

Z racji konstrukcji wolnobiegu mniej jak 13 na ostatniej nie ma a i 13 rzadko sie zdarza zazwyczaj jest 14.

Chcesz "Szybki bieg" ?? kup sobie kasetę (ponad 90% ma ostatnią zebatke o rozmairze 11) do tego korba 48 i masz ścigacza :icon_mrgreen:

Typowy wolnobieg ma najmniejszą zębatkę 14. Są również wolnobiegi z zębatką 13 a nawet 11 - sam taki mam. Ten ostatni ze względu na zębatkę 11 ma inną konstrukcję - brak z przodu lewogwintowego pierścienia. Uzyskane miejsce pozwoliło umieścić zębatkę o mniejszej średnicy.

Czyli to jest kaseta, tak? http://www.eyebike.c...eel-p28593.html

I jeszcze http://techdocs.shim...69830656463.pdf W lewym dolnym rogu jest tabelka. W tabelce zaś jest wiersz "Wolnobieg", a na przecięciu tego wiersza z kolumną "7 biegów" w górnej linijce jest napisane "MF-HG50 (11-28T)".

Także były produkowane wolnobiegi w których najmniejsza koronka miała 11 ząbków, ale dostać to dziś jest praktycznie niemożliwe. A przynajmniej nie w sensownej cenie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...