rmn1 Napisano 1 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2010 No więc, taki rower mam: KELLY'S SCARPE pigeon 2005 Rama: Kellys Scarpe pigeon, Protec 7005 19.5" (pewnie sporo) Widelec: Rock Shox Tora 302 @120mm + MANETKA (2400g) Mostek: Kalloy Kierownica: KATEEM Koszyk na bidon: druciany (100g) Sztyca: Truvativ XR 350mm (305g) Siodełko: San Marco Blaze (260g) Piasty: Shimano FH - M495 (tył), Bulls (przód) (tylne koło z tarczą 160mm, bez zacisku - 1878g) Obręcze: DM24 (tył), Bulls (przód) (przednie koło z tarczą 180mm, bez zacisku -1250g) Opony: KENDA K-Rad 1,95 (2x760g) Chwyty: z KTM jakieś (110g) Manetki: Shimano Deore (305g) Przerzutka przód: Shimano LX Przerzutka tył: Shimano XT (235-260g) Dźwignia hamulca: Shimano Deore bl-m555 Hamulce: Shimano Deore bl-m555 Korby: Shimano FCM442 (1000g) Środek suportu: Shimano Deore LX (280g) Pedały:NS Canpage (540g) Łańcuch: Shimano Deore (304g) Kaseta: Shimano Deore (362g) Chciałbym zbić kg, jak najmniejszym kosztem -> allegro.pl i szukanie okazji. Jakieś propozycje? Puki co mam: 2 x Kenda Karma Kevlar pedały Accent LITHIUM zdjąłem koszyk gripy piankowe 3 śrubki alu zamówiłem korbę LX HT2 Koszty chciałbym ograniczyć jak najbardziej, rowerem śmigam rekreacyjnie, ale taki kloc to wstyd;) Fotka, mniej więcej przedstawia tą specyfikacje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 1 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2010 "zdjąłem koszyk". wg mnie jeśli rowerem śmigasz rekreacyjnie to taki krok jest kompletnie bez sensu. co zrobisz z butelką z napojem? wsadzisz do kieszeni kolarskiego trykotu? masz plecak ze zbiornikiem? oczywiście koszyk nie jest rowerowym wymogiem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rmn1 Napisano 1 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2010 to był druciany pordzewiały ze starej kolarki, kiedyś kupie inny:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubek20 Napisano 1 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2010 Na kołach też można baardzo dużo zbić - co najmniej 600 gram. W niskiej cenie są te http://allegro.pl/item966585948_kola_26_alex_dp20_czarne_piasty_lx_tarcz.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rmn1 Napisano 1 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2010 Czy ja wiem, czy na tych co podałeś dużo bym zyskał... Moje koła to: TYŁ 1878g - 362g(kaseta) - 160g (tarcza) - xg(opaska) = +-1350g PRZÓD 1250g - 200g(tarcza i śrubki) - xg(opaska)= +-1050g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rmn1 Napisano 2 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2010 Fotka, mniej więcej przedstawia tą specyfikacje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kello Napisano 2 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2010 czemu na fotce 180tka jest z tylu a 160 z przodu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rmn1 Napisano 2 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2010 Na fotce jest 203 z tyłu i 160 z przodu:P Byłem głupi, i miałem tylko takie tarcze... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rmn1 Napisano 5 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2010 Więc podsumowując, puki co będą takie zmiany: 2x Kenda K-Rad -> 2 x Kenda Karma Kevlar NS Pancake -> Accent LITHIUM zdjąłem koszyk -> założę inny Gripy na śrubke -> gripy piankowe 3 śrubki stalowe -> 3 śrubki alu Shimano FCM442 -> LX HT2 suport Lx octa. -> LX HT2 RS Tora 302 SA -> Manitou Mars (oby się nadawał) mostek Kaloy -> Ritchey Comp 120mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Therrion Napisano 5 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2010 Daj spokój, masz prawie 15kg rower i wymieniasz 3 śrubki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rmn1 Napisano 6 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2010 Wymieniłem bo miałem takie na zbyciu:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rmn1 Napisano 6 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2010 Wie ktoś może ile może ważyć ta rama? To model z okolicy 2005r, rower na tej ramce kosztował wtedy, myślę, koło 1400zł. Czy ktoś z Was potrafi znaleźć gdzieś w internecie jej wagę? Szkoda, że nie można edytować posta. - nowe pedały - nowe opony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 6 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2010 proponowalbym wymienic rame, bo tak cos mi sie zdaje, ze jest kilka cm za krotka... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rmn1 Napisano 6 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2010 Tak ale to już na pewno nie w tym roku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Lookas 46 Napisano 6 Kwietnia 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2010 Aleś patelnie załadował na tył Zamień je chociaż miejscami A tak poważnie to jak się patrze ... To od której strony byś się nie zabrał to i tak zyskasz tony ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rmn1 Napisano 7 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2010 Lookas 46 Czytaj wątek, bo pisałem już o tarczach:P Wie ktoś ile może ważyć ta rama? Bo jak powoli rozglądam się za czymś większym, to chętnie szukałbym lżejszej:) Nie mogę wyjąć sztycy. Zamówiłem zagróbą i przeszlifowałem kabrówką dół, weszła, zacisnąłem, ale teraz nie dam rady jej nawet ruszyć. Czuje jak siodło się wygina w rękach a sztyca ani nie drgnie:/ Przyskałem smarem penetrującym ale nic z tego, zaklinowała się... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Duke Napisano 8 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2010 Jako że polska prasa Kellysem stoi: http://www.rowerowawaga.pl/index.php?d=artykul&kat=87&mar=122&art=2460 Cięższa od tej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 8 Kwietnia 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2010 Tu mamy do czynienia z modelem Scrape, przypuszczam że nie waży mniej niż 2200 gram. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rmn1 Napisano 8 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2010 Tak, to Scarpe i do tego stary model. Zapewne 5lat temu ramy robili cięższe, do tego to niski model. Kurcze nie moge nigdzie tej masy znaleźć:/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kosciczek Napisano 8 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2010 Obstawiam że rama na pewno nie waży mniej niż 2000g. Zobacz tutaj użytkownik też ma ten model, napisz do niego może zna wagę ramy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier2 Napisano 8 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2010 Ja mam Scarpa z 2007, podejrzewam, że to ta sama rama. Po systematycznej przebudowie osprzętu, waga roweru zbliżyła się do 11kg. Mam nadzieję na zmianę jeszcze samej ramy w tym roku, może za 2-3 miesiące. Nie znam wagi samej ramy, ale lekka nie jest, na pewno ponad 2kg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rmn1 Napisano 9 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2010 Jest już parę zmian wprowadzonych. Aktualnie: KELLY'S SCARPE pigeon 2005 Rama: Kellys Scarpe pigeon, Protec 7005 19.5" (pewnie ponad 2kg) Widelec: Manitou Mars Elite MRD (1430g) Mostek: Ritchey Comp 120mm (178g) Kierownica: KATEEM Competition (280g) Koszyk na bidon: usunięty Sztyca: Truvativ XR 350mm (305g) Siodełko: San Marco Blaze (260g) Piasty: Shimano FH - M495 (tył), Bulls (przód) (tylne koło z tarczą 160mm, bez zacisku - 1878g) Obręcze: DM24 (tył), Bulls (przód) (przednie koło z tarczą 180mm, bez zacisku -1250g) Opony: KENDA Karma 2.0 (2x468g) Chwyty: Pianki (40g) Manetki: Shimano Deore (305g) Przerzutka przód: Shimano LX Przerzutka tył: Shimano XT (235-260g) Dźwignia hamulca: Shimano Deore bl-m555 Hamulce: Shimano Deore bl-m555 Korby: Shimano FCM442 (1000g) Środek suportu: Shimano Deore LX (280g) Pedały:Accent Lithium (265g) Łańcuch: Shimano Deore (304g) Kaseta: Shimano Deore (362g) Czyli zyskane ponad 2100g;) Tak to wygląda: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qba66 Napisano 10 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2010 Koła nadal ciążą. Do tego w rozpisce nie widzę dętek. No i brak jednego hampla.. chyba tak nie jeździsz? ;p A poza tym to ustawienie siodełka! Jak Ci się podjeżdża? Nie podrywa zbytnio koła przedniego na stromych odcinkach? Wg mnie zdecydowanie za mocno przesunięte do tyłu.. Kolana na tym cierpią. Poza tym rower prezentuje się całkiem zacnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rmn1 Napisano 10 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2010 Siodło poprawiłem jak wróciłem do domu, bo trochę skrzypiało tak ustawione. Dętki mam standardowe, ale nie wiem ile ważą. Hamulec na razie zdjąłem, bo tarcza za duża;) Koła to zbyt duży wydatek, myślałem, nad złożeniem czegoś. Szukając okazji na allegro. Obręcze znalazłem dość tanie i lekkie Accent np. Generation XC (470G), tylko nie wiem, które piasty są lekkie, więc nie wiem czego szukać. Szprychy to chyba za dużo nie zmienią wagi nie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.